fbpx

Marsikje, da bi ugodili kršiteljem, zanemarjajo pogoje PCT! To je protipravna in izjemno nevarna praksa!

Foto: STA

Četrti val okužb z novim koronavirusom je pričel kazati zobe. Vse od aprila namreč še nismo zabeležili tolikšnega porasta okužb, kot smo ga zabeležili v torek, in sicer kar 1093. Očitno pa trend rasti, ki smo mu sicer priča že kar nekaj časa, prebivalstva kot celote ne strezni. Čeprav velja splošno prepričanje, da si ne želimo vnovičnega zapiranja države, kot smo mu bili priča v drugem valu, nekateri še naprej nasprotujejo vsemu, kar odprtost družbe pod določenimi pogoji dopušča – pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Ne samo, da je to početje protizakonito,  je tudi skrajno nevarno.

Vlada je na sobotni dopisni seji sprejela nov odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. Z njim je s ponedeljkom razširila pogoj PCT na številne dejavnosti ter uporabo zaščitnih mask in razkužil. Pogoj PCT morajo izpolnjevati osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, izkazati pa ga mora tudi uporabnik.

Učiteljica si pogoj PCT razlaga po svoje
Kakorkoli, preko družabnih omrežij je zaokrožil zapis ene izmed učiteljic, ki je v vabilu na roditeljski sestanek dala vedeti, da se požvižga na pogoj PCT, ki velja ob vstopu v šolo. Uvodoma je izpostavila, da ker ji je več učencev povedalo, da staršev na roditeljski sestanek ne bo, ker ne izpolnjujejo pogoja PCT, se je odločila, da piše in sporoči, da sama pogoja PCT ne bo preverjala. Učiteljica PCT-ja ne bo preverjala, ker po njenem za to nima pristojnosti. “Zato … Pridite na roditeljski sestanek, ker si res želim, da se srečamo v živo in da se o marsičem pogovorimo, da bo šolsko leto čim uspešnejše. Naj bo naš pogoj PCT – prijaznost, cenjenost in toplina. :-)”, je še pripisala. Najverjetneje na tem mestu ni treba posebej poudarjati, da to pomeni zares nevarno prakso, ker če se sestanka udeleži zgolj ena okužena oseba, se lahko število okužb kaj hitro razširi naprej. Ne samo znotraj družin otrok, ki šolo obiskujejo, ampak tudi na delovnih mestih itd.

Vir: Twitter

Če ne bodo vsi upoštevali pogoja PCT in ne bodo hodili v šolo izključno zdravi, se lahko kaj hitro naredi, da bodo cele šole pristale v karanteni, kar pa seveda onemogoča šolanje znotraj šolskih poslopij. Več kot poučen je primer brežiške osnovne šole, kjer je na začetku šolskega leta v karanteni pristalo kar 31 strokovnih delavcev oziroma približno tretjina učiteljev, ki je bila na sestanku v stiku z obolelo kolegico, ki je simptome zaznala nekoliko kasneje. Sicer pa se je v karanteni znašel tudi oddelek z nekaj več kot 20 devetošolci na račun okužbe učenca, ki se je okužil doma, so sporočili iz iste šole.

Tudi fitnesi ne bodo upoštevali pogoja PCT
Daleč od tega, da so le šole tiste, ki očitno ne nameravajo preverjati pogoja PCT. Obvestilo strankam enega izmed fitnesov je namreč zaokrožilo, češ, kako pogoja ne nameravajo preverjati, ker po njihovo niso pristojni za to. “… informacije o tem, ali in če, kako, bodo to preverjali upravljalci telovadnic, nam še niso podali. Pozdravljamo vas in se vidimo na treningih”.

Vir: Družabno omrežje

Ker seveda ni mogoče pričakovati, da sta to osamljena primera, se človek vpraša, kdaj bo ljudi vendarle srečala pamet? Le v primeru spoštovanja ukrepov za zajezitev virusa in upoštevanju pogoja PCT je namreč mogoče skladno z omejitvami živeti dokaj normalno. “Dejstvo je, da napovedi niso dobre, epidemijo covida-19 moramo vsi skupaj ustaviti, sicer jo bomo z res drastičnimi ukrepi in tega si nihče ne želi,” je za STA napovedal minister za zdravje dr. Janez Poklukar in dodal, da je potrebno zavedanje, da epidemija ni zdravstveni, ampak družbeni problem. “Zdravstvo se samo sooča s posledicami,” je bil jasen.

Vir: Covidni sledilnik

Ker si najverjetneje vsakdo želi, da se ukrepi odpravijo čimprej, bi si bilo smiselno za vzor vzeti države, ki sproščajo ukrepe na račun 70-odstotne precepljenosti. Kot smo lahko videli na podlagi posledic iz prvega in drugega vala, posledice v povezavi s covidom-19 ne nastajajo le v zdravstvu, ampak v vseh segmentih družbe: od šolstva, kulture do gospodarstva. Omenjeni praksi postopanja pa nas le oddaljujeta od cilja, ki je zajezitev okužbe in  čimprejšnja sprostitev ukrepov.

Sara Kovač