fbpx

Türk trenutno na šestem mestu za generalnega sekretarja – v kategoriji rezervnih kandidatov

Foto: epa

Nekdanji predsednik republike Danilo Türk je po četrtem krogu poskusnih glasovanj za generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu, pristal na šestem mestu.  Med desetimi kandidati je bil najprej drugi, potem pa je zdrknil na osmo mesto. Čeprav ni najbolj uspešen, pa je uspešno potrošil že skoraj 30.000 evrov davkoplačevalskega denarja.

Konec avgusta, ko se je slovenski kandidat za novega generalnega sekretarja ZN Danilo Türk znašel med tremi kandidati z najmanj podpore, je situacijo komentiral optimistično. Dejal je, da je še prezgodaj za konkretnejše ocene in da so indikativna glasovanja (tudi) preizkus trdnosti kandidatov.

Da se Türk trdno oklepa možnosti za mesto generalnega sekretarja seveda nihče ne dvomi, vedno bolj vprašljiv pa je njegov dejanski uspeh. Od zadnjega glasovanja se je sicer res povzpel za dve mesti, vendar so dovolj zgovorni rezultati glasovanj: dobil je sedem glasov podpore, šest negativnih ocen in dve nevtralni.

Ker je bila anketa anonimna, ponovno ni jasno, ali je glas proti kandidatu prišel od stalne članice s pravico veta.

Na prvem mestu ponovno Portugalec Guterres
Na prvo mesto se je ponovno uvrstil Portugalec Antonio Guterres. Guterres je tokrat dobil 12 glasov vzpodbude, dva glasova proti in enega nevtralnega. V prejšnjem tretjem krogu je dobil 11 glasov vzpodbude, tri negativne in enega nevtralnega.

Drugi Slovak, tretji Srb
Tako kot v tretjem krogu se je tudi v četrtem krogu na drugo mesto uvrstil slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak, ki je od tretjega kroga izboljšal rezultat z desetimi glasovi podpore, štirimi proti in enim nevtralnim, kar pomeni, da je en negativni glas spremenil v pozitivnega.

Srb Vuk Jeremić je ostal na tretjem mestu z devetimi glasovi podpore, štirimi negativnimi in dvema nevtralnima. Od tretjega kroga je rezultat izboljšal za dva pozitivna glasova, ki sta prišla namesto po enega negativnega in enega nevtralnega.

Vse bolj kaže, da generalni sekretar ne bo ženska
Kljub velikim razpravam, da je napočil čas za žensko na čelu ZN, se je Bolgarka Irina Bokova uvrstila šele na peto mesto s sedmimi glasovi podpore, petimi negativnimi in tremi nevtralnimi. Od tretjega kroga je nazadovala s četrtega na peto mesto, čeprav je dosegla enak rezultat po glasovih.

Za Türkom so se do desetega mesta uvrstile preostale štiri kandidatke. Argentinka Susana Malcorra s sedmimi pozitivnimi, sedmimi negativnimi in enim pozitivnim glasom, Novozelandka Helen Clark (6-7-1), Kostaričanka Christiana Figueres (5-10-0) in Moldavka Natalia Gherman (3-11-1)-

Nov preizkus za kandidate čez dobra dva tedna
Naslednja podobno anonimna anketa bo predvidoma 26. septembra na koncu splošne razprave svetovnih voditeljev, prvi teden v oktobru pa se bodo glasovnice pobarvale in takrat se bo krog kandidatov začel bolj ožiti.

Varnostni svet ZN naj bi predvidoma oktobra izbral kandidata, ki bo 1. januarja 2017 nasledil Bana Ki Moona in ime posredoval v potrditev 193-članski Generalni skupščini ZN.

V. V., STA