Vlada ostala povsem brez strokovnjakov? V ministrski ekipi ministrstva za finance poslanec SMC in Dragonja

Datum:

Med kandidati za ekipo bodoče ministrice za finance Mateje Vraničar Erman sta poslanec SMC Tilen Božič in nekdanji sekretar vlade Metod Dragonja.

Da je vlada ostala povsem brez ustreznih kadrov, kažejo zadnje informacije o kreiranju nove ekipe v najpomembnejšem državnem resorju, ki upravlja z državno “malho”. Kandidatka za bodočo ministrico Mateja Vraničar Erman, ki bo izvoljena jutri, je že potrdila, da se je pogovarjala tako s poslancem SMC z zamrznjenim članstvom v stranki Tilnom Božičem kot z nekdanjim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Metodom Dragonjo.

Za Dragonjo je znano, da kamorkoli je prišel in česarkoli se je dotaknil, je klavrno propadlo. Pa vendar se mu je vselej uspelo ohraniti na najpomembnejših funkcijah, čeprav je zlato spreminjal v ničvredno pločevino in skupaj s svojim bratom Cirilom Dragonjo, ki je bil predsednik uprave Factor banke, skopal veliko bančno luknjo, medtem ko je bil on zaposlen v NLB. Kot vladni sekretar je rušil prodajo Telekoma in NKBM ter pomembno vplival na odstavitev vodstva slabe banke, s čimer je izgnal kompetentne tuje strokovnjake.

Vas njegove delovne izkušnje prepričajo?
V življenjepisu Božiča, ki je po izobrazbi diplomirani ekonomist, je razvidno, da ima zgolj devet let delovnih izkušenj. Poklicno kariero je leta 2007 začel kot asistent na davčnem področju v družbi Ernst & Young, kjer je delal do leta 2011, ko se je povzpel na mesto seniorja. Zatem je tri leta delal v družbi Protokorp svetovanje kot vodja oddelka za obdavčitev pravnih oseb, hkrati pa je bil direktor podjetja Protokorp računovodstvo.

Po njegovem mnenju funkcija državnega sekretarja na ministrstvu za finance prinaša veliko dela in izzivov. Med izzivi ministrstva je naštel uveljavitev davka na nepremičnine. “Gre prej za dodatno delo kot za prestiž, s čimer bi nekoga pridobil na svojo stran,” je še prepričan Božič.

Se bo prodal za glas ministru Gašperšiču?
Božič je sicer med tistimi poslanci, od katerih minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki se zagovarja na interpelaciji, danes težko pričakuje podporo. Božič je že pred časom napovedal, da bo glasoval po svoji vesti in da ga bo minister težko prepričal. Danes je v izjavi novinarjem ob robu seje povedal, da pomisleki glede ministra ostajajo.

Vendar pa je obenem zavrnil špekulacije, ki so se pojavile v medijih, da mu v zameno za glas proti interpelaciji ponujajo mesto državnega sekretarja na finančnem ministrstvu. “Torej vi ocenjujete, da bi me lahko potencialno kupili z več dela, a manjšo plačo,” je odgovoril na vprašanje o teh namigih. Če bi mu bil položaj sekretarja na takšen način ponujen, bi se po njegovih besedah to “končalo še kako drugače kot z zamrznitvijo.” S tem je spomnil na zamrznitev članstva v SMC zaradi dogajanja v Luki Koper.

M. P., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...