fbpx

Mesec študentom podražil prehrano, na lažno solidarnost ministra opozorili v SDM

Minister Luka Mesec je študentom podražil prehrano. (Foto: STA)

V Slovenski demokratski mladini ostro obsojajo več kot 31-odstotno povišanje maksimalnega doplačila za subvencionirano študentsko prehrano. Poleg vseh novosti, ki so začele veljati z novim letom, je ena od njih tudi višja cena obrokov subvencionirane študentske prehrane, in sicer iz nekaj več kot 4,21 na 5,5 evra, kar glede na minimalno urno postavko študenta ne zadostuje niti za pokritje enega študentskega bona.

“V solidarno prihodnost, ki jo vladajoči in zlasti minister Mesec tako opevajo, spadajo tudi študentje, ki so v aktualni draginji ena najbolj ogroženih skupin,” so poudarili v svojem odzivu v Slovenski demokratski mladini na povišanje subvencije za študentsko prehrano, ki naj bi se zvišala povsem skrito od oči javnosti, odgovoren pa naj bi bil minister Luka Mesec. Ena od novosti letošnjega leta, ki je po žepu tokrat udarila študente, je namreč višja subvencija za študentsko prehrano. Študentska organizacija Slovenije je zaradi višjih cen živil zvišala tudi maksimalno ceno obroka, ki jo lahko študentom ponudniki zaračunajo, to naj bi bil preventivni ukrep pred možnostjo, da ponudniki ukinejo študentsko prehrano.

Na povišanje maksimalnega doplačila za subvencionirano študentsko prehrano so se odzvali tudi v Slovenski demokratski mladini, ki so na Facebooku zapisali, da se zavedajo dejstva, da je vsako leto ponudnikov študentske prehrane manj, vendar menijo, da tovrstno in tako veliko povišanje cene tega problema ne bo rešilo. Pri tem so poudarili, da je minimalna študentska urna postavka 5,21 evra, kar je manj kot maksimalna cena enega študentskega obroka. “Ob tem študentom, ki opravljajo delo preko študentske napotnice, po Zakonu o delovnih razmerjih ne pripada malica, saj “imajo za to študentske bone“, so zapisali v SDM.

Foto: Facebook

SDM: Luka Mesec je povišal ceno obroka skrito od oči javnosti
Navajajo, da je pravna podlaga za regulacijo maksimalne cene študentskega obroka urejena v Zakonu o subvencioniranju študentske prehrane in nato na podlagi slednjega sprejetega Pravilnika o subvencioniranju študentske prehrane. Pojasnili so tudi, da se ceno na letni ravni določa z razpisom, ki ga pripravi izvajalec (Študentska organizacija Slovenije), da pa je “letošnji razpis z dne 18. julija 2022, ki ga je blagoslovilo Ministrstvo za delo, družino in enake razmere pod vodstvom “socialnega” Luka Meseca, povsem skrito od oči javnosti tako izrazito povišal ceno obroka” in da je “večina restavracij na podlagi tega razpisa ob nespremenjeni ceni obroka povečalo maksimalni prispevek študenta, pri čemer so se porcije v preteklosti “zaradi povišanja cen življenjskih stroškov” zmanjšale, da pa tudi bistvenega povečanja ponudnikov študentske prehrane ni mogoče zaslediti.

Foto: Freepik

Slovenska demokratska mladina je ministra Meseca, Vlado in pristojne študentske organizacije pozvala, da v nastali situaciji v ospredje postavijo študente in nemudoma zvišajo minimalno urno postavko študentskega dela, prispevek države pri subvencionirani prehrani ali aletrnativno znižajo maksimalni znesek obroka. “V Slovenski demokratski mladini smo trdno prepričani, da bo, v kolikor se zadeva hitro ne uredi, veliko študentov pahnjenih na rob finančne krize, kar bo škodilo duševnemu zdravju mnogih,” so zapisali in dodali, da v SDM sklepno menijo, da “v solidarno prihodnost, ki jo vladajoči in zlasti minister Mesec tako opevajo, spadajo tudi študentje, ki so v aktualni draginji ena najbolj ogroženih skupin.”.

Ana Horvat