fbpx

Migranta storila več kaznivih dejanj, kljub temu pristala v azilnem domu in ne v priporu! Zakaj slovensko pravosodje ne ščiti državljanov pred kriminalnimi dejanji ilegalnih migrantov?!

Slika je simbolična

Poslanec mag. Branko Grims je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z zavrženo ovadbo zoper ilegalna migranta, ki sta ukradla in uničila avto slovenskega državljana. Kdo je odgovoren, da ilegalna migranta, ki sta očitno storila več kaznivih dejanj, nista bila v priporu, ampak v azilnem domu, od koder sta lahko pobegnila v tujino?

Ilegalna migranta iz Maroka sta 15. oktobra 2019 slovenskemu državljanu domačinu na območju občine Brežic ukradla osebni avtomobil in povzročila prometno nesrečo, v kateri je bil osebni avtomobil znamke Audi povsem uničen. Ilegalna migranta sta bila kljub utemeljenemu sumu za kazniva dejanja kasneje premeščena v azilni dom, od koder pa sta po slabem mesecu pobegnila v tujino in se po dosegljivih informacijah odpravila v Italijo in Španijo.

Kljub očitni krivdi obeh ilegalnih migrantov za tatvino oziroma odtujitev vozila ter uničenje tuje stvari je državna tožilka Mateja Roguljič ovadbo zavrgla z obrazložitvijo, da je kaznivo dejanje “majhnega pomena” in da bi kazenski pregon povzročil “nesorazmerno večje” posledice! “Osumljenca sta sicer s svojim ravnanjem izpolnila vse znake očitanega jima kaznivega dejanja, vendar pa je podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon,” je v obrazložitvi zavržene ovadbe zapisala državna tožilka Mateja Roguljič.

Kaj pa varnost Slovenk in Slovencev?
Z opisanim malomarnim ravnanjem se je za več kaznivih dejanj osumljenima ilegalnima migrantoma omogočil pobeg in nadaljevanje poti v druge članice Schengenskega območja. Varnost slovenskih državljank in državljanov zahteva takojšnje ukrepe s področja disciplinske, kazenske in politične odgovornosti za opisano malomarnost, pri čemer gre tako za subjektivno in objektivno odgovornost uradnih organov in odgovornih oseb. Če vlada ne bo ukrepala, bo s tem sama prevzela odgovornost.

Ilegalec Simo Hammed Jabani se je še pred novim letom takole slikal v Ljubljani. Desno je avto, ki ga je ukradel in uničil. (Slika: Facebook)

Vlada Republike Slovenije se mora zavedati dejstva, da je z opisanim malomarnim ravnanjem ter na tem utemeljenim pobegom ilegalnih migrantov in zavrženjem ovadb  dano slovenskim državljanom nedvoumno opozorilo, da jih pravosodni sistem ne bo zaščitil pred kriminalnimi dejanji ilegalnih migrantov, saj jih ne sankcionira, ampak storilcem celo olajša pobeg; hkrati pa je s tem dano jasno navodilo ilegalnim migrantom, da lahko neomejeno kradejo in uničujejo lastnino slovenskih državljanov. Ustavno načelo, da smo pred zakonom vsi enaki, je ob takem nesprejemljivem  ravnanju samo še mrtva črka na papirju.

  V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:
1. Kako Vlada Republike Slovenije ocenjuje dejstvo, da je z opisanim očitno malomarnim ravnanjem odgovornih oseb, na tem utemeljenem pobegu storilcev kaznivih dejanj in zavrženjem ovadbe, ilegalnim migrantom dano jasno navodilo, da lahko neomejeno kradejo in uničujejo lastnino slovenskih državljanov? Kako to ocenjuje z vidika ustavne določbe, da smo pred zakonom vsi enaki?
2. Kako Vlada Republike Slovenije ocenjuje dejstvo, da je z zavrženjem ovadbe dano slovenskim državljanom nedvoumno opozorilo, da jih pravosodni sistem ne bo zaščitil pred kriminalnimi dejanji ilegalnih migrantov, saj jih ne sankcionira?
3. Kdo je odgovoren, da ilegalna migranta, ki sta očitno storila več kaznivih dejanj, nista bila v priporu, ampak v azilnem domu, od koder sta lahko pobegnila v tujino? Kako bo vlada ukrepala, da se tak primer ne ponovi?
4. Ali in kako bo Vlada Republike Slovenije oziroma pristojno ministrstvo nadzorstveno ukrepala? Ali bo sprožen postopek proti odgovornim za dejstvo, da osumljenca kaznivih dejanj nista bila v priporu, zaradi česar sta lahko pobegnila, ter proti tožilki, ki je zavrgla obtožnico zoper ilegalna migranta, ki sta očitno storila kaznivi dejanji tatvine in uničenja tuje stvari?

Lana Božič