Migranta storila več kaznivih dejanj, kljub temu pristala v azilnem domu in ne v priporu! Zakaj slovensko pravosodje ne ščiti državljanov pred kriminalnimi dejanji ilegalnih migrantov?!

Slika je simbolična

Poslanec mag. Branko Grims je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z zavrženo ovadbo zoper ilegalna migranta, ki sta ukradla in uničila avto slovenskega državljana. Kdo je odgovoren, da ilegalna migranta, ki sta očitno storila več kaznivih dejanj, nista bila v priporu, ampak v azilnem domu, od koder sta lahko pobegnila v tujino?

Ilegalna migranta iz Maroka sta 15. oktobra 2019 slovenskemu državljanu domačinu na območju občine Brežic ukradla osebni avtomobil in povzročila prometno nesrečo, v kateri je bil osebni avtomobil znamke Audi povsem uničen. Ilegalna migranta sta bila kljub utemeljenemu sumu za kazniva dejanja kasneje premeščena v azilni dom, od koder pa sta po slabem mesecu pobegnila v tujino in se po dosegljivih informacijah odpravila v Italijo in Španijo.

Kljub očitni krivdi obeh ilegalnih migrantov za tatvino oziroma odtujitev vozila ter uničenje tuje stvari je državna tožilka Mateja Roguljič ovadbo zavrgla z obrazložitvijo, da je kaznivo dejanje “majhnega pomena” in da bi kazenski pregon povzročil “nesorazmerno večje” posledice! “Osumljenca sta sicer s svojim ravnanjem izpolnila vse znake očitanega jima kaznivega dejanja, vendar pa je podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon,” je v obrazložitvi zavržene ovadbe zapisala državna tožilka Mateja Roguljič.

Kaj pa varnost Slovenk in Slovencev?
Z opisanim malomarnim ravnanjem se je za več kaznivih dejanj osumljenima ilegalnima migrantoma omogočil pobeg in nadaljevanje poti v druge članice Schengenskega območja. Varnost slovenskih državljank in državljanov zahteva takojšnje ukrepe s področja disciplinske, kazenske in politične odgovornosti za opisano malomarnost, pri čemer gre tako za subjektivno in objektivno odgovornost uradnih organov in odgovornih oseb. Če vlada ne bo ukrepala, bo s tem sama prevzela odgovornost.

Ilegalec Simo Hammed Jabani se je še pred novim letom takole slikal v Ljubljani. Desno je avto, ki ga je ukradel in uničil. (Slika: Facebook)

Vlada Republike Slovenije se mora zavedati dejstva, da je z opisanim malomarnim ravnanjem ter na tem utemeljenim pobegom ilegalnih migrantov in zavrženjem ovadb  dano slovenskim državljanom nedvoumno opozorilo, da jih pravosodni sistem ne bo zaščitil pred kriminalnimi dejanji ilegalnih migrantov, saj jih ne sankcionira, ampak storilcem celo olajša pobeg; hkrati pa je s tem dano jasno navodilo ilegalnim migrantom, da lahko neomejeno kradejo in uničujejo lastnino slovenskih državljanov. Ustavno načelo, da smo pred zakonom vsi enaki, je ob takem nesprejemljivem  ravnanju samo še mrtva črka na papirju.

  V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:
1. Kako Vlada Republike Slovenije ocenjuje dejstvo, da je z opisanim očitno malomarnim ravnanjem odgovornih oseb, na tem utemeljenem pobegu storilcev kaznivih dejanj in zavrženjem ovadbe, ilegalnim migrantom dano jasno navodilo, da lahko neomejeno kradejo in uničujejo lastnino slovenskih državljanov? Kako to ocenjuje z vidika ustavne določbe, da smo pred zakonom vsi enaki?
2. Kako Vlada Republike Slovenije ocenjuje dejstvo, da je z zavrženjem ovadbe dano slovenskim državljanom nedvoumno opozorilo, da jih pravosodni sistem ne bo zaščitil pred kriminalnimi dejanji ilegalnih migrantov, saj jih ne sankcionira?
3. Kdo je odgovoren, da ilegalna migranta, ki sta očitno storila več kaznivih dejanj, nista bila v priporu, ampak v azilnem domu, od koder sta lahko pobegnila v tujino? Kako bo vlada ukrepala, da se tak primer ne ponovi?
4. Ali in kako bo Vlada Republike Slovenije oziroma pristojno ministrstvo nadzorstveno ukrepala? Ali bo sprožen postopek proti odgovornim za dejstvo, da osumljenca kaznivih dejanj nista bila v priporu, zaradi česar sta lahko pobegnila, ter proti tožilki, ki je zavrgla obtožnico zoper ilegalna migranta, ki sta očitno storila kaznivi dejanji tatvine in uničenja tuje stvari?

Lana Božič

 • mona lisa

  Sodstvo in politika ne delata več za državljane.

  • Stane Sotosek

   Saj so vedno delali proti nasim ljudem.

 • Oliva

  Očitno se jim ne da več ukvarjati z migranti, zato se jih na tak način znebijo. No, vsaj na naših stroških ne bosta, ampak država bi morala poplačati njihovo škodo našemu državljanu.

 • if

  Migranta storila več kaznivih dejanj, po ukrepu državnega sisržavni sistem RS tema pristala v azilnem domu in ne v priporu!
  Slovenca storila več kaznivih dejanj in po ukrepu državnega sistema pristala v priporu!

  Izpeljava?
  Državni sistem RS ščiti kriminal ilegalne migracije, ne ukrepa v korist neprehodne meje in zatira kriminal Slovencev.

  Iz RS levičarska oblast klepari državo nasilja!

  • Stane Sotosek

   Vladni aparat,predsedik drzave,OZN,UNHCR,KARITAS,nevladne razne HUMANITARNE ORGANIZACIJE+PAPEZ SO MAFIJA Z MAFIJSKIM DELOVANJEM ZOPER LASTNO LJUDSTVO!!!

 • odgovor na glavno vprašanje članka se skriva v slovenski ustavi. ko boste prvič prebrali čistopis današnje ustave Slovenije, boste videli, da gre pravzaprav za dokument, ki je večino nekih zakonskih in ostalih okvirov, ki naj bi jih vzpostavil…..preko prvih petih členov “outsourcal” na neke listine nadnacionalnih globalitičnih organizacij, katerih vsebina državljanu in davkoplačevalcu slovenije ni poznana….zato posledično sodišča sodijo v skladu s temi tujimi listinami, katere so outsourcane kot vir ustavne ureditve v SLO in slovencem niso na voljo za vpogled…..no kdo je te stvari zapisal v ustavo se ve….vprašnje je, če večina med vami to sploh dojema oziroma ima vsaj toliko osnovnega znanja o ustavno-pravnih sistemh, da bi kaj takega dojela…..si vi predstavljate recimo, da bi v ameriško ustavo zapisali, da so za kazensko procesiranje državljanov/prebivalcev ZDA pritojna sodišča Združenih Narodov? jaz si tega ne predstavljam, ker vem, da bi bila v ZDA zaradi tega državljanska vojna včeraj….vi pa jokcate, ker ne poznate prvih 5-10 členov ustave republike slovenije….te ta moderne….evropske ustave…..le kdo je to uredil?

  • pajot

   Posebej zanimiv je 3.a člen ustave,drugi odstavek.
   Citiram: “Pred ratifikacijo mednarodne pogodbe(Marakeš?) iz prejšnjega odstavka lahko državni zbor razpiše referendum. Predlog je na referendumu sprejet,če zanj glasuje večina volilcev,ki so veljavno glasovali. Državni zbor je vezan na izid referenduma. ČE JE BIL REFERENDUM IZVEDEN,GLEDE ZAKONA O RATIFIKACIJI TAKE MEDNARODNE POGODBE REFERENDUMA NI DOPUSTNO RAZPISATI.”
   Ni mi jasno,kaj naj bi to pomenilo.
   Predvsem zadnji stavek. ,
   Hvala,ker si opozoril na to ustavno pizdarijo.

 • pajot

  Čas je….saj veste za kaj?
  se pa to ne bo zgodilo,dokler bojo hodili na volitve samo slovenceljski možgani.
  Ko bo pa vojska in policija prestopila k ljudstvu…takrat se bo pa za bat.
  Indijancem.

 • rubec

  Glede na to, da v avtomobile nameščajo ni da ni, eni imajo montirane celo štedilnike na drva, kako to, da audi nima senzorja, ki bi ko zazna črnca ali pa temnejšo bučo, tako nad 40% kakava, blokiral vžig motorja, iz obeh vrat pa sprožil dva cegla 50×50. Ta dimenzija je minimum, ker imajo buče samo za malenkost manjše kot orangutani.

 • Jožef

  Dobri ljudje, slovenska vlada zelo selektivno izbira, katere direktive EU in ZN bo upoštevala oziroma izpolnjevala.
  Za primer naj navedem dorektivo o obsodbi totaliralimnov, ned katere sodi komunizem in pa direktivo o sprejemu marakeške deklaracije.
  Naštel bi lahko še vključevanje slovenskih vlad v projekte NVO-ja, uvedbo ene svetovne vladavine, uvedbo ene svetovne religije in uvedbo enotnega korikuloma za vse zemljane.
  Toliko o tistih dveh migrantih in njunih hudodelstvih in usmiljenju do njiju od strani slovenskih oblati.

 • Andrej

  Zapor je za staroselce, azilni dom pa za ilegalce. Zapor je zastražen, azilni dom pa na široko odprt. Naša vlada in njen bolj ali manj krivosodni sistem pravita, da je to čisto v redu. Dokler ljudje to volijo bo najbrž res v redu.

  • Stane Sotosek

   Na strik izdajalce!!!

 • Unikatna

  Imamo pravico po USTAVI, da država zaščiti državljane – to je dolžnost države in sodne oblasti! Problem je, ker imamo na oblasti in v državi podpornike teh kriminalnih dejanj!

  • Ivan Ivanovič

   Vladajo nam izdajalci lastnega naroda. Fašiglobalisti.

 • Philip Morris

  evropska komisarka za notranje zadeve johansson, je danes na
  uradnem obisku v Sloveniji, v okviru katerega bo obiskala državni zbor
  in se sestala z notranjim ministrom pokljukcem, govorila bosta o oblikovanju novega pakta o migracijah in azilu, ki naj bi ga pripravila komisarka….našemu notranjemu kljukcu, bo ukazala kako naprej, toliko o suverenosti Slovenije, desna opcija ni nič boljša, ravno tako je poslušna in ubogljiva kot leva……
  VSI SO ISTI KOMUNISTI…..

 • Artur

  Gošarski kriminalci na oblasti podpirajo sebi enako kriminalno drhal ki jo nameno uvažajo.

 • samsara

  Ob takšni migrantoljubski vladi bodo še naprej kradli avte in ogrožali varnost, zdravje in življenje udeležencev v cestnem prometu.
  Sodnikov in politikov to očitno ne skrbi, kot da se sami in njim bližnji (za druge jim ni mar!) ne vozijo po cestah.

 • Artur

  https://www.portalplus.si/2981/marakes-harouel/
  …..To je regresiven učinek egalitarizma, še posebej v njegovi komunistični verziji. Kajti, paradoksalno, gre za komunistično razsežnost ideologije svobodne migracije. Ta temelji na ideji, da je svet skupna stvar, da pripada vsakomur, da lahko kdorkoli zakonito gre in izkoristi prednosti ugodnih okoliščin, kjerkoli že so. Toda jemanje tega, kar pripada drugim, je v skladu s filozofijo komunizma.

  Ideologija svobodne migracije uničuje lastništvo zahodnih ljudstev nad samim sabo. Suverenost ljudi temelji na lastništvom nad samim sabo, svojo usodo, svojo identiteto, svojo zemljo, svojo materialno in duhovno dediščino. V svoji državi se morate počutiti, kot pravijo, “doma”. In izraz se nanaša na idejo lastništva: kolektivno lastništvo (suverene države), ki poraja materialno, moralno in “kulturno” varnost, neobhodno za dobro življenje. Pa vendar ideologija svobodne migracije uničuje to lastništvo, uničuje idejo dediščine človeških skupnosti s tem, ko jo prisili, da se odpre vsakomur, da se deli z vsemi brez upoštevanja svobode izbire ali stanja stvari.,,,,,,

 • JANEZ GUS

  Slovensko krivosodje skupaj z levaki hočejo vničit Slovenijo,zato smo avtohtoni prebivalci drugo razredni.Zato vsi na volitve,volimo SDS,ki je edino garant da obstaneno in očistimo nesnago tam,kamor spada.Slovenija postaja vsmrajena jama,odlagališče rdečuhov in migrantov.To kliše po sanaciji.

  • Slovenec

   Točno.

  • Stane Sotosek

   SDS je dal podlago za uvoz nezakon.migrantov.Levicarsi majmuni pa vse to zivahno izvajajo.
   SDS je verjetno prisel k sebi in ugotovil napako,zato zelijo stvari popraviti,a niso v vladi. To je jebeno!

   • Kapodistrias

    No, pa pojasni, s čim je SDS dal podlago za uvoz migrantov. Blebetaš, kar slišiš v gostilni.

 • Ivan Ivanovič

  Zakaj slovensko pravosodje ne ščiti državljanov pred kriminalnimi dejanji ilegalnih migrantov?!
  ***
  Zato ker upošteva navodila fašiglobalističnega Bruslja, ki se gre proxy vojno proti evropskim narodom. So primeri, ko so migranti v EU povzročili tudi več kot 100 kaznivih dejanj, pa so bili vedno znova izpuščeni in niso bili izgnani. Slovenska justica očitno sledi tej fašiglobalistični politiki in s tem postaja tudi sama to.

  • Slovenec

   Slovenija je žal tudi podpisnica marakeskega sporazuma…

 • lena

  Zlahtnih (domoljubnih) slovencev je vedno manj, zato pa vladni ob pomanjkanju le-teh, pac uvazajo tretjerazredne, da bi se obdrzali na oblasti. Pozabljajo pa, ozr. ne vedo, da jih bodo ravno ti tretjerazredni, ko jih bo dovolj, pospravili iz oblasti! Je hudic, ce je v glavi premalo pameti!

 • Kapodistrias

  Mateja Roguljič,državna tožilka? Avša.