Minevajo štiri leta od brutalnega umora slovenskega policista Damirja Golobiča, ki ga je z mačeto pokončal migrant

Damir Golobič

Pisalo se je leto 2016, ko je 22-letni “Nemec” Bastian Ifrim na Ižanski cesti z mačeto zahrbtno zabodel policista Damirja Golobiča, nato pa je sodil še sebi. Še danes ni jasen razlog, zakaj je migrant, sicer psihični bolnik, spravil starše ob sina, ženo ob moža ter policijo ob odličnega in predanega policista. 

V sredo, 29. junija 2016, leto dni po izbruhu begunske krize, ki je zajela tudi Slovenijo, so vaščani obmejne vasi Žejno nad Čatežem ob Savi opazili neznanca, ki se je bos potikal po vasi. Ker so mislili, da je begunec, so poklicali policijo. Ob prvem klicu je vodja patrulje akcijo organiziral tako, da je z njim odšla patrulja v belo-modrem policijskem vozilu, ki je počakala izven naselja, da bi preiskala okolico. Istočasno se je javila patrulja, v kateri je bil tudi policist Damir Golobič, da enako stori z nasprotne strani.

Patrulja, v kateri je bil tudi 30-letni Golobič, je 22-letnega nemškega državljana našla sedečega, napol ležečega ob cesti. Ko se mu je policist približal, je nemški azilant Bastian Ifrim nenadoma zamahnil z mačeto proti njemu in ga zabodel v prsni koš. Policija je identiteto storilca odkrila s pomočjo Europola, nakar je ugotovila, da gre za duševnega bolnika, ki je že bil v preteklosti samodestruktiven in pogosto na begu, bil pa je tudi uživalec drog. Njegovo ime so nekaj časa skrivali, o čemer smo že pisali.

Golobiču so prvo pomoč na kraju takoj nudili kolegi policisti in počakali na prihod reševalnega vozila, s katerim je bil odpeljan v brežiško bolnišnico, kjer pa je nekaj pred poldrugo uro popoldne na žalost izgubil boj za življenje. Ifrim je po napadu pobegnil približno sto metrov stran, se zabodel v prsni koš in izkrvavel.

Damir Golobič leto po poroki brutalno umorjen (Foto: socialna omrežja)

Damir je bil star komaj 30 let in se je le leto dni pred smrtjo poročil, policija pa je bila ves teden po dogodku zavita v črnino. Od njega so se poslovili v Velikih Malencah, njegova izguba pa še dandanes pretresa.

Sara Kovač