fbpx

Minister Cigler Kralj: Zagotovili smo 1280 novih mest za institucionalno varstvo starejših. Skrb za starejše je in ostaja prednostna naloga mojega mandata!

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj (Foto: STA)

Slovenija je trenutno še vedno v oranžni fazi epidemije, kar med drugim pomeni, da lahko ponovno telovadijo vse generacije prebivalcev, tako na prostem kot tudi v zaprtih prostorih. Učenci so se vrnili v šolske klopi, je pa bilo nekaterim otrokom všeč, da so lahko doma dlje spali in si po svoje organizirali čas učenja. Epidemije sicer še ni konec, minister Janez Cigler Kralj je na današnji novinarski konferenci povedal, da že potekajo zelo intenzivne priprave na morebitni tretji val okužb. “Dodatno pozornost bomo namenili obvladovanju težav v duševnem zdravju,” je še pojasnil.

Včeraj je bilo opravljenih 4.402 PCR testiranj in kar 37.830 hitrih antigenskih testov. S PCR testiranji je bilo potrjenih 740 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 16,8 odstotka. V bolnišnicah se je zdravilo 691 oseb, na intenzivnem oddelku pa je bilo 127 bolnikov. Iz bolnišnic so odpustili 76 oseb, pet bolnikov s covidom-19 pa je umrlo. Med občinami glede na včeraj potrjene nove okužbe izstopajo: Koper 39, Celje 26, Žalec 16, Novo mesto 19, Ljubljana 92, Maribor 19. Iz podatkov je razvidno, da so ostale okužbe razpršene po vsej državi, kar kaže na to, da razmere še vedno niso tako dobre kot bi si želeli. Graf, ki prikazuje 14-dnevno incidenco pravi, da na ravni države danes ta znaša 572. Obalno-Kraška regija ostaja regija z najvišjo, Zasavska, Savinjska in Podravska regija pa z najnižjo 14-dnevno incidenco. Incidenca v Osrednjeslovenski regiji je ponovno pod povprečjem. Graf, ki prikazuje 7-dnevno incidenco pravi, da ima tudi tukaj najvišjo incidenco Obalno-Kraška regija (396). Največje izboljšanje je danes opaziti v Posavski regiji, ki ima incidenco 266 in je četrta najboljša regija. Sicer pa razlike med številkami med posameznimi regijami niso tako očitne kot so bile še nedolgo nazaj, zato lahko vsak nov, večji izbruh v posamezni regiji bistveno spremeni incidenco. Najnižja 7-dnevna incidenca še vedno ostaja v Zasavski in Savinjski regiji.

Minister za delo, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je na današnji novinarski konferenci povedal, da zelo intenzivno potekajo priprave na morebitni tretji val okužb. Po drugem valu bodo naredili analizo in izmenjali izkušanje, kar bo podlaga za čim boljšo pripravo na tretji val. “Dodatno pozornost bomo namenili obvladovanju težav v duševnem zdravju.  Naš cilj je okrepiti podporo stanovalcem DSO-jev in okrepiti pomoč pri preprečevanju osamljenosti starejših, tako s prostovoljci in strokovnjaki,” je pojasnil in dejal, da je veliko stanovalcev  po preboleli bolezni izgubilo del svojih telesnih in duševnih sposobnosti, zato potrebujejo več podpore in višji nivo oskrbe, ki pa je tudi dražji. Zato krepijo kader, ki stanovalcem lahko pomaga pri ohranjanju telesnih in miselnih sposobnosti.

Minister Cigler Kralj je povedal, da današnjo tiskovno konferenco namenjajo razmeram v domovih za starejše in ostalih izvajalcih socialno varstvenih zavodih. V celem tednu so zabeležili 23 novo okuženih stanovalcev v domovih za starejše (5. 2. 2021 naj bi bilo v DSO 213 aktivno okuženih stanovalcev, 15. 12. 2020 pa kar 2233), kar je dober in spodbuden podatek. Tudi v varstveno delovnih centrih in zavodih za usposabljanje v institucionalnem varstvu se razmere izboljšujejo. Število okuženih v 34 varstveno delovnih centrih in zavodih za usposabljanje v institucionalnem varstvu je 27 uporabnikov in 19 zaposlenih. “Na ministrstvu si želimo in si, skupaj z izvajalci, prizadevamo, da bi trend upadanja števila potrjenih okužb še naprej nadaljeval. Ostajamo previdni in pripravljeni, tudi zaradi možnosti novih sevov virusa,” je dejal minister in opozoril, da se morajo še naprej nespremenjeno izvajati vsi varovalni ukrepi.

Domovi nadaljujejo z rednim testiranjem zaposlenih in uporabnikov. S HAT testi so se razmere v DSO začeli umirjati že konec novembra, izboljšanje je bilo še izrazitejše z začetkom cepljenja. Pomembno je izpostaviti povezavo med upadom števila okužb in cepljenjem stanovalcev ter zaposlenih. Trenutna usmeritev stroke za cepljenje tistih, ki so okužbo preboleli je, da se cepijo 6 mesecev od potrjene okužbe. Enako velja za tiste, ki so bili cepljeni s prvim odmerkom in so po cepljenju zboleli. Logistika v zvezi s cepljenjem še vedno poteka brez problemov. V februarju se pričakuje, da se bodo lahko cepili tudi tisti, ki so kasneje izrazili interes za cepljenje in takoj tudi tisti stanovalci, ki so na novo prišli v dom. Od številnih izvajalcev prihajajo vzpodbudne informacije, da se za cepljenje odločajo tudi novi zaposleni. “V zvezi s premagovanjem dilem, ki jih še imajo zaposleni in stanovalci domov, imajo domovi že veliko dobrih praks in to na ministrstvu pozdravljamo. Ocenjujemo, da bo po prejemu drugega odmerka skupaj z vsemi, ki so že preboleli covid-19, zaščitenih že približno 70 odstotkov zaposlenih,” je pojasnil Cigler Kralj.

Resno sem mislil, ko sem ob prevzemu funkcije obljubil, da bom zagotovili dodatne prostorske kapacitete v DSO. In danes, po slabem letu svojega mandata, lahko z vami že delim novico, da smo zagotovili 1280 novih mest za institucionalno varstvo starejših. Skrb za starejše je in ostaja prednostna naloga mojega mandata in ključna tema dela ministrstva za delo. Naši cilji in načrti se izpolnjujejo, na kar smo ponosni. Predvsem pa na prvo mesto postavljamo starejše in njihove potrebe,” je poudaril Cigler Kralj.

Ponovno lahko telovadijo vse generacije prebivalcev, tako na prostem kot tudi v zaprtih prostorih
Državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek je pojasnil, da je vlada z novim odlokom  delno sprostila ukrepe na področju športa, tako za športnike kot tudi za rekreativce. V  skupinah sedaj lahko vadijo vsi rekreativci, tudi v zaprtih športnih objektih. Poleg tega se sprošča izvajanje treningov za vse mlajše selekcije športnikov na varen način. Dovoljene so skupine do največ deset športnikov ob vzdrževanju varnostne razdalje, ki mora znašati dva metra. Trenerji ne štejejo v število omejitve oseb. Dovoljeni so tudi športi kot je tenis in badminton, čeprav jih nekateri strokovnjaki še vedno odsvetujejo. Odprli so se tudi fitnesi in bazeni, skupinske vadbe pa so se tudi že pričele. Na prostem se lahko izvajajo tečaji smučanja, in sicer v skupinah do deset oseb. Odlok tudi sprošča izvajanje tekmovanj na državni ravni, v kolektivnih športnih panogah, a prisotnost gledalcev še vedno ni nikjer dovoljena, prav tako še ni dovoljeno kontaktno izvajanje športa. Vsi strokovni delavci v športu  se morajo od ponedeljka naprej  redno tedensko testirati. Negativni test je pogoj za vodenje športne vadbe. Testa ne potrebujejo tisti, ki so virus preboleli v zadnjih šestih mesecih ali pa bili cepljeni z drugim odmerkom cepiva. Za udeležence vadbe testiranje ni predpisano. “Trenutno izvajanje športnih aktivnosti je pri nas precej manj omejeno kot pri naših sosedih, kjer so fitnesi še vedno zaprti, pa tudi šport otrok ni dovoljen ne v Italiji ne na Hrvaškem. Pričakujemo od vseh, da bodo dokazali, da je šport odgovoren in ne bo in ni bil vir širjenja okužb koronavirusa,” je dejal Dolišek.

Nekaterim otrokom je bilo všeč, da so lahko doma dlje spali in si po svoje organizirali čas učenja
Ravnatelj osnovne šole Škofljica Roman Brunšek je spomnil, da so se včeraj slovenske šole ponovno odprle. Učencem prve triade so se sedaj pridružili vsi učenci. “Po šolah je bil ponovno vrvež, tisti običajen otroški, vendar tokrat bolj umirjen, premišljen, načrtovan in s strani šol tudi usmerjen,” je dejal. Povedal je, da so bili otroci izjemno prijazni do učiteljev in so se jih veselili, z pogledi pa so iskrivo iskali svoje sošolce in prijatelje in dodal: “Otroci so svoje navdušenje izrazili tudi z izjemno odgovornim ravnanjem v prvih dneh pouka, so pa nekateri priznali, da jim je bilo doma všeč to, da so lahko dlje spali in si po svoje organizirali čas.

Začetka pouka smo najbolj veseli gotovo ravnatelji in drugi šolski delavci, ki smo morali odgovorno in predvsem strpno organizirati pouk v teh težkih mesecih, je priznal ravnatelj. Učenci prve triade so zdaj že skoraj štirinajst dni v šoli, zelo hitro so se privadili potrebnim ukrepom “Kar pa nas najbolj veseli je njihova želja po znanju in delu. Tu in tam je potrebno opozarjanje na določene ukrepe, potrebno pa je poudariti, da v šolah z prostorsko stisko vseh priporočil ne bo mogoče upoštevati. Zaradi tega bi pozvali starše, da so odgovorni v tem smislu, da v šolo pošiljajo le zdrave otroke. To velja tudi v primerih, ko je okužba potrjena pri družinskih članih,” je poudaril ravnatelj in ocenil, da je v primeru potrjenih okužb pri učencih najučinkovitejši ukrep odrejanje karantene posameznim oddelkom in ne zapiranje celotnih šol. Za te oddelke se nato izvaja pouk na daljavo in tako zagotovi nadaljevanje učnega procesa.

Sara Bertoncelj