Minister Hojs: Nov EU pakt zlorabe azilne zakonodaje ne naslavlja ustrezno, to je potrebno bolj striktno urediti na ravni EU

Notranji minister Aleš Hojs (Foto: STA)

Organiziran trg za tihotapljenje migrantov je v polnem razcvetu, trenutno je priprtih okoli 100 tihotapcev migrantov. O tem je na novinarski konferenci v ponedeljek, 28. septembra 2020, ki je bila sicer namenjena stanju v zvezi z novim koronavirusom, govoril notranji minister Aleš Hojs. 

Policisti so minuli konec tedna na različnih območjih prijeli skupno preko 200 tujcev, ki so s pomočjo tihotapcev nezakonito vstopili v državo. Minister Aleš Hojs je poudaril, da je treba jasno povedati in policiji dati priznanje, da z vsakim takim prijetjem kažejo, da delajo bolj intenzivno in učinkovito.

Spomnil je tudi na napoved, da bodo v kratkem na Državni zbor znova naslovili prošnjo za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, ki bi Slovenski vojski podelil podobna pooblastila za delo na meji, kot jih ima policija.

SD, LMŠ, Levici in SAB proti aktivaciji 37.a člena

Spomnimo, ob zadnjem predlogu za aktivacijo 37.a člena so temu odločno nasprotovali v SD, LMŠ, Levici in SAB.

Minister je še pojasnil, da policisti s terena ves čas želijo pomoč vojske. Spomnil je tudi, da je v stikih z italijansko kolegico in hrvaškim kolegom ter da je Italija že dala pobudo za mešane patrulje na meji. “Pobudo pozdravljamo, a še nismo naredili koraka naprej,” je dejal.

Ilegalne migracije do 3.9.2020 (vir: Policija)

Kot dobro je ocenil tudi sodelovanje s Hrvaško in poudaril, da hrvaški obmejni organi zdaj “brezpogojno sprejemajo nazaj vse, kar ujamemo”. Napredek v slovensko-hrvaškem sodelovanju pa bi po njegovih besedah lahko bil ta, da se dogovorijo za varovanje meje “na način zadrge, da torej en del meje bolj intenzivno varujemo mi, drug del oni, da tako bolj koncentriramo sile”.

Opozoril je, da so se tihotapci ljudi v zadnjem času nekoliko drugače organizirali. Manj uporabljajo elektronske naprave, npr. mobilne telefone, te uporablja samo še vodja skupine, saj se zavedajo, da se jim v tujini na ta način da slediti, je pojasnil. Kot bolj kritično pa je ocenil ugotovitev, “da je organiziran kriminal tako bogat, da se pretežen del transporta od naše južne meje proti Zahodu odvija z avtomobili. Danes imamo večjo težavo ugotavljati, zakaj se po ilirskobistriškem koncu vozijo kombiji s tujimi registrskimi tablicami. To je drugače kot prej,” je dodal.

Za zlorabo azilne zakonodaje kriva mila evropska direktiva

Poudaril je tudi zlorabe azilne zakonodaje v Sloveniji, za kar je po njegovih pojasnilih kriva mila evropska direktiva. “Letošnja situacija je zanimiva. Prijeli smo okoli 11.000 tujcev, približno 22 odstotkov jih je zaprosilo za azil, kar je relativno malo. Ljudje so se pripravljeni vrniti na Hrvaško in spet poskusiti prečkati mejo proti Zahodu. To potrjuje tudi dejstvo, da jih od teh 22 odstotkov približno 70 odstotkov izgine,” je opozoril.

Slovensko azilno zakonodajo je označil za luknjičasto zaradi evropske direktive. Znova je napovedal, da bodo poskušali z novo azilno zakonodajo to spremeniti, predvsem v smeri zmanjšanja svobode gibanja prosilcev za mednarodno zaščito. Tako jih  ne bo več toliko izginilo.

“Zlorabe je treba zajeziti,” je še dejal Hojs. Ob tem pa napovedal, da bodo prav ti primeri “eno ključnih dejstev, ki jih nameravajo sprožiti tudi na mednarodnem parketu. Nov EU pakt tega ne naslavlja ustrezno, tudi na ravni EU bo treba to bolj striktno urediti”.

Moja Dolenjska