fbpx

Minister Koritnik ob udeležbi na EXPO 2020: “Prihod digitalizacije ne pomeni viška delovnih mest”

Minister za javno upravo, Boštjan Koritnik se je virtualno oglasil iz Dubaja, kjer se je udeležil EXPO 2020. (Foto: Nova24TV)

“Nikakor zaradi digitalizacije ne bo viška delovnih mest,” je zatrdil minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki se je v sklopu Gospodarske delegacije kot predstavnik Slovenije in Evropske unije na področju podatkov, umetne inteligence in blockchaina udeležil svetovne razstave EXPO 2020 v Dubaju.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je  sklopu gospodarske delegacije udeležil svetovne razstave EXPO 2020 v Dubaju, kjer je kot predsedujoči Svetu EU predstavljal tudi aktivnosti EU na področju podatkov, umetne inteligence in “blockchaina”. Prav tako se je na povabilo Gospodarske zbornice Slovenija in SPIRIT Slovenija udeležil dobro znanega poslovnega foruma slovenskih podjetij, katerega namen je predstavitev najboljših praks slovenskih podjetij s področja podatkovnih tehnologij.

Kar Slovenijo dela zanimivo za tuje investitorje, je po Koritnikovem mnenju predvsem naša umeščenost v Evropi z logističnega vidika. Meni tudi, da imamo zelo izobražen kader, ki je v tujini bolj cenjen oziroma prepoznan kot pri nas, v vsem tem pa tuji investitorji prepoznajo ogromno možnosti za razvoj. Na poslovnem forumu slovenskih podjetij je bilo prisotnih kar nekaj uspešnih podjetij, ki so predstavila svojo prakso, “očitno so prepoznala priložnost, gre za njihovo energijo in tudi investicijo, da so se EXPA udeležila. Videli smo veliko zanimanje tujih obiskovalcev investitorjev in verjamem, da se bo ta investicija našim podjetjem obrestovala,” je dejal Boštjan Koritnik.

Glede na spremembo načina dela javnih uprav, ki jih je prinesla digitalizacija, so pričakovane tudi spremembe v prihodnosti, zato se poraja vprašanje, ali bo javna uprava zadržala svoja delovna mesta ali pa se bo posledično pojavil višek kadra. Minister trdi, da zaradi digitalizacije ne bo viška delovnih mest, ker je, kot se je pokazalo tudi z zgodovino, človeški faktor še vedno nenadomestljiv. “Na eni strani se bodo gotovo pojavile druge, nove potrebe, ki jih bodo izpolnjevali javni uslužbenci, po drugi strani pa gremo v drugo smer, ki je Evropi tudi znana, to je krajšanje delovnega tedna, urnika, kar navsezadnje ni slabo,” je povedal.

Uspešno dopolnjena uredba GDPR

Evropski parlament je uspešno zaključil pogajanja o aktu o upravljanju podatkov, ki dopolnjuje uredbo GDPR, ob tem pa Koritnik poudari pomembnost urejenosti zakonske podlage za delo s podatki, saj gre za ključni gradnik Evropske strategije za podatke, “moramo se zavedati, da so podatki osnova prihoda v digitalno družbo, večja razpoložljivost in pretok podatkov bosta boljša za gospodarstvo, prav tako bo to pripomoglo k reševanju perečih težav v zdravstvu, energiji, prometu, potencial za podatke moramo čim bolje izkoristiti pri reševanju problemov, ob tem pa ostati etični.”

Digitalizacija tudi v šolskem sistemu

Ker pa se digitalizacija vnaša tudi v šolski sistem, je Koritnik omenil svoje srečanje s srbsko ministrico za človekove in manjšinske pravice ter socialni dialog Gordano Čomić in podpredsednikom vlade Srbije Brankom Ružičem. Osrednja tema  srečanja so bile dobre prakse v šolstvu, ki so jih izvajali v Srbiji, in težave, s katerimi so se srečevali in se še vedno srečujejo. To so predvsem pomanjkanje tehnologije in način povečanja uporabe in spoznavanje ljudi z digitalno tehnologijo, s čimer se srečujemo tudi pri nas. Ob priložnosti se je Ružič Sloveniji zahvalil za podporo pri vključevanju Srbije v EU in za vso dosedanjo pomoč tudi preteklih ministrov za javno upravo, predvsem Borisa Koprivnikarja, saj so se že takrat pri reformah zgledovali po naših.

Tanja Brkić