fbpx

Minister Peršak! Osnutek medijske strategije vrzite v smeti

Anton Peršak (Foto: STA)

Na ministrstvu za kulturo preučujejo in analizirajo pripombe na osnutek medijske strategije, ki so jih prejeli do izteka javne razprave. Po mnenju nekaterih je Strategija razvoja medijev do leta 2024, kot so jo pripravili na ministrstvu, zrela za romanje v smetnjak in sploh ni primerna za kakršnokoli usklajevanje ali dopolnjevanje. 

Kot so pojasnili na ministrstvu, so na osnutek strategije razvoja medijev do 15. julija, ko se je iztekel rok, dobili številne pripombe vseh zainteresiranih strani, največ iz Društva novinarjev Slovenije. Pripombe so se nanašale predvsem na željo po depolitizaciji nadzornega sveta RTV ter dodajanju posameznih področnih vsebin.

Osnutek strategije prinaša 12 ciljev na medijskem področju in ji dodaja še šest ciljev v povezavi z nacionalno RTV hišo, ki ji namenja vlogo “glavnega nosilca javnega interesa”. Izhodiščni cilj je vzpostavitev sistema, ki bo omogočal in dajal prednost samoregulaciji medijev, njihovi neodvisnosti in raziskovalnemu novinarstvu, poroča STA.

So osnutek napisali ljubitelji Severne Koreje?
Konkretne analize strategije razvoja medijev so se lotili na Portalplusu, kjer so dokument označili za polpismeni birokratski zmazek iz časov, ko je komaj kdo vedel za internet ali pa so ga pisali ljubitelji Severne Koreje, kjer država v popolnosti nadzira vse medije. Med večje nesmisle osnutka so označili neodvisni organ za preverjanje verodostojnosti informacij, ki vsekakor bolj spominja na “neodvisne organe” nad katerimi bdi politika in imajo prej totalitarno, kot demokratično vlogo pri zagotavljanju medijskega pluralizma.

Kritični novinarji nezaželeni
Med velike nesmisle spada tudi prepoved zaposlovanja kritičnih novinarjev na nacionalni RTV, ki so bili obsojeni zaradi hudega kršenja novinarskega kodeksa ali večkratnega lažjega kršenja kodeksa. Tudi to je skrajno nedostojen predlog, na podlagi katerega bi vrhovna oblast brez težav menjala sebi nenaklonjene novinarje, kot to počno v Belorusiji, Turčiji ali Severni Koreji. Še dodatno pa osnutek predvideva javni linč z obrazložitvijo novinarskega razsodišča odpuščenih novinarjev preko medija, na katerem je bil novinar zaposlen.

Da je osnutek strategije razvoja medijev nevreden nadaljnje razprave in pripomb, kaže dodatna politizacija RTV, sofinanciranje medijskih projektov proti opoziciji, monopolizacija lokalnih medijev, spodbujanje kulturnih in izobraževalnih vsebin v medijih z drugačno vsebino ter številne druge norosti, ki niso v prid državi, ki bi morala spodbujati pluralen, demokratičen in transparenten razvoj medijev.

Nezadovoljstvo v novinarskih združenjih
V medijih je bilo sicer glede strategije slišati precej kritik, med drugim obeh novinarskih organizacij pri nas. V Društvu novinarjev Slovenije so ocenili, da je strategija glede uresničitve nekaterih ciljev zelo splošna in konkretno izvedbo prepušča zakonodaji, na drugih mestih pa je zelo natančna in ureja podrobnosti.

V Združenju novinarjev in publicistov pa so menili, da dokument “ponuja nekaj malih kozmetičnih popravkov brez velikega učinka”, z birokratskimi ovirami le še bolj stiska lokalne medije, samostojne novinarje in politično neodvisne medije.

Domen Uršič, politični analitik, je na Twitterju dodal tudi zanimivo opazko.

Kaj pa vi pravite, se je res komu zmešalo? Kdo bo na koncu odločal o neodvisnosti novinarjev, izbrana “stroka”?

M. P., B.P.