Minister Pikalo, čas je za odhod! Bo odšel sam ali ga bo Šarec sramotno nagnal?!

Jernej Pikalo (Foto: STA)

Potem ko vladnim strankam po vetu državnega sveta v državnem zboru ni uspela potrditev zakona, s katerim bi zmanjšali financiranje zasebnih osnovnih šol, se poraja vprašanje, kakšne notranjepolitične posledice bo to imelo za Slovenijo. Zagotovo pa velja poudariti, da gre pri tem predvsem za velik poraz ministra za izobraževanje Jerneja Pikala, ki je zakon vse do konca podpiral, čeprav je bilo evidentno, da je protiustaven, kar so potrdili tudi številni ugledni pravniki.

Na četrtkovem vnovičnem glasovanju o spornem zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v državnem zboru, do katerega je prišlo po vetu državnega sveta, se je vendarle izkazalo, da mnenje ustavnega sodišča pri nas še nekaj velja. Zakon, ki so ga za neustavnega označili praktično vsi ugledni slovenski pravniki, je namreč padel, saj ni zbral zahtevanih 46 glasov podpore. Zanj so glasovali v koalicijskih LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter v Levici, podprla pa sta ga tudi poslanca narodnih skupnosti. V SMC so se vzdržali, v SDS, NSi in SNS pa so glasovali proti.

Levici ni uspelo kljub njenim izrednim naporom za to, da bi bil zakon sprejet 
Dejstvo je, da je zakon v državnem zboru padel kljub temu, da je slovenska levica uporabila vsa sredstva, da bi vendarle bil potrjen. Slednje med drugim potrjuje tudi podatek, da je v državni zbor po nekaj mesecih ponovno prišla glasovat celo poslanka Levice Violeta Tomić. Ob tem velja poudariti, da je zakon, ki bi zmanjšal finančna sredstva, dodeljena zasebnim osnovnim šolam, vseskozi užival tudi podporo predsednika vlade Marjana Šarca. Ta svojega mnenja ni spremenil niti po tem, ko so številni pravniki, tako z leve kot desne, zakon raztrgali kot izrazito protiustaven.

Velik poraz ministra za izobraževanje Pikala
Ne glede na vse pa velja poudariti, da gre pri padcu zakona predvsem za velik poraz ministra za izobraževanje Jerneja Pikala iz vrst SD, ki je sporni zakon kljub njegovi protiustavnosti trdno podpiral vse do konca. S tem je jasno dokazal, da mu je ideološki obračun s katoliškimi in drugimi zasebnimi šolami pomembnejši celo od spoštovanja ustave. V stranki SDS so se tako po končanem glasovanju upravičeno vprašali, ali dejstvo, da je sporni zakon padel v državnem zboru, pomeni, da bo moral minister, ki več kot očitno ne spoštuje odločitev ustavnega sodišča, oditi? Podobno se je na Twitterju vprašal tudi uporabnik Boris Cipot. Zapisal je: “Kdaj lahko pričakujemo Pikalov odstop? Še bolje, kdaj ga bo Šarec razrešil!?

V času ministrovanja Lukšiča je Pikalo iz proračuna skupaj s kolegi iz SD počrpal več kot milijon evrov
Protiustaven zakon, s katerim je želel Pikalo otrokom v zasebnih šolah in njihovim staršem na letni ravni vzeti 300 tisoč evrov, kar pa mu na srečo ni uspelo, pa ni edina njegova črna pika. Spomnimo se samo, kako so si Pikalo in njegovi kolegi iz SD v času ministrovanja Igorja Lukšiča, ki je bil takrat tudi predsednik stranke, iz proračuna privoščili kar milijon evrov. Spomnimo, Lukšič je kot minister projekt prenove predmeta državljanske vzgoje na javnem razpisu, objavljenem decembra 2004, podelil Fakulteti za družbene vede (FDV), s katere prihajata oba s Pikalom. Proračunski posel je projektu današnjega ministra za izobraževanje Pikala iz stranke SD prinesel dvakrat toliko, kot je Pikalo s spremembami v zakonu želel odvzeti otrokom v zasebnih osnovnih šolah. To pa še ni vse. Pikalo se je v celotnem projektu izkazal s člankom “Kozmopolitanska demokracija”, ki ga je napisal in objavil, še preden je bil za projekt sploh objavljen razpis, je leta 2014 poročala RTV Slovenija. Pregled stroškov je po poročanju RTV Slovenija pokazal, da so kar 1,15 milijona evrov namenili za plače, honorarje in podjemne pogodbe za obdobje med januarjem 2010 in avgustom 2011.

Igor Lukšič (Foto: STA)

Obračun z drugorazrednimi na plečih nič krivih otrok
Več kot očitno torej je, da Pikalo državljane deli na prvorazredne in drugorazredne. Med prvorazredne, ki si po njegovo zaslužijo kar največ sredstev iz državne malhe, šteje sebe in vse tiste, ki jih podpira globoka država. Na drugi strani pa vse tiste, ki se ne strinjajo z levičarskimi idejami ter spodbujajo zasebne pobude, ki so sicer v večini primerov uspešnejše, onemogoča, četudi na plečih nič krivih otrok. Omenjeno se je jasno pokazalo tudi z njegovim predlogom, da bi se namesto 85-odstotnega sofinanciranja zasebnih vrtcev s strani občin uveljavila sprememba, po kateri bi se sofinanciranje izvedlo le v primeru, ko bodo mesta v javnih vrtcih zasedena. Vse to in še več govori v prid temu, da bi moral biti Pikalo razrešen s svoje funkcije, če že nima toliko hrbtenice, da bi sam podal odstopno izjavo.

Marjan Šarec (Foto: epa)

Rajko Golob

 • Peter

  Minister, ki predlaga v sprejtje neustaven Zakon?
  Hehe, še v culukafriji bi sam o sebe tiho odšel v zgodovino.
  V dolini pa bo dober za naslednjega predsednika vlade, saj je dokazano naš, no.

 • Beli Sneg

  Ali ni Šmarec obljubljal, da se bo ustavna določba upoštevala do začetka šolskega leta. No predsednik, z jajci, ki ga hvalijo, potem ko je tako z levo roko izbral komisarja, kje so zdaj vaša jajca. Ali bo odstopil, bo nagnal Pikala? Seveda ne, važno je da je predsednik vlade, kaj pa naredi za državljane itak ni važno.

 • Jan Kovalski

  Tovarišč Pikolo.
  A bo odšel, ali ga bo potrebno brcnt?

  • Andrej Grafenauer

   Zakaj bi ga brcnil nek konj, saj ga podpira.

  • karpelec

   …tudi z brco ne boš uspel, ker se stol drži riti.

 • Antonius

  Pikalo?! A je to kaj z ritopikalom v zvez?
  Sam vprašam, zaradi športne stave.

  • janez

   Ha, ha. na fotografiji, pa tudi drugače po njegovi mimiki obraza, deluje kot bi ga kdo oad azad piko.

 • Jan Kovalski

  Še eden več, ki ne zna šteti do 46.
  In ta je celo minister za izobraževanje.
  Srbi bi rekli: “On uči ali ne izučava”

 • karpelec

  Zakaj pa bi moral iti? To pa že ne, Saj je vendar naš-kjer ni važno, da kaj nardi, ampak da dela. Tudi premetavat stavke v zakonu je delo, kar je značilno za to vlado-premetavajo pesek v peskovniku, da bo skoraj zmanjkalo peska, a žal učinka nobenga. Delajo za prazen nič in temu primeren bi moral biti zaslužek.

 • tretjerazredni

  Zgleda hočejo dokazati EU, da je desnica v Sloveniji močna in se spoštuje Ustavo, ki sicer nikjer posebej ne zapoveduje slovencem, da morajo plačati za nekaj kar morajo itak dobiti zastonj oziroma plača proračun.
  Šolstvo je brez veze, če te ne spravi do kruha, ampak takih dejavnosti je v državi vse polno. Najlepši primer je vojska, ki ne more premagati nikogar, vendar nekaj je, vsak dan popokajo kup dragega streliva in delajo iz otrok prave moške, ki bi sicer delali kakšne druge pizdarije. Isto gledamo na šolo, bolje je živeti s socialno in popusti kot vsak dan garati za jutri, brez popustov. Zasebno šolo se pa drago plača, kdor bi rad deset let ponavljal isto snov, dobi tudi kaj popusta.
  Vse naše najboljše oziroma najbolje plačane strokovnjake v tujini je sicer zastonj izšolala država. Ne poznam niti enega uspešnega intelektualca, ki bi ga proizvedla naša zasebna šola, čeprav jo je ubogi revež drago preplačal, meni to nekaj pove.

  • tretjerazredni

   V Butalah bi seveda vztrajali pri nejasnem načelu, za vrednote gre, tisto kar je očem skrito. Zato pa rečemo šola, da lahko razumemo vsaj očitno, kar je pravzaprav paradoks, ker dobro državno šolstvo ne bi proizvedlo takih butalcev.
   Mogoče bi res lahko poskusil učiti slovence še kdo drug, čeprav zasebnih šol še tako oćitno in samoumevno mi ne rabimo, hvala.

 • VERZIFIKATOR

  Andrej Pigal

  JERNEJČEK PRVORAZREDNI

  O Jernejčku šla bo tale rima,
  ljubkovalno znan je kot Puhalo,
  pihanje mu to ime je dalo
  in ko piha, vztrajno zraven kima.

  Kima, ko za šolske gre zadeve,
  šolanje ne gre mu namreč gladko,
  vse se sfiži, vse je bolj na kratko,
  kot da v šoli so zgolj roke leve.

  Prvi razred stežka absolviral,
  pa bilo je transparentno javno,
  nič zasebno in nič protipravno,
  upal je, me razred bo podpiral.

  Vedno bil je fant za brezrazrednost,
  da enaki vsi bi naj postali,
  bi enakost zdaj še v zakon dali,
  ki razredna vodi ga zavednost.

  Nič delitev več na dvorazredne,
  vsa zasebnost brž naj se odpravi,
  luknje je iskal celo v ustavi,
  sile prosil za pomoč napredne.

  Pa pošle prav hitro te so sile,
  je Puhalo le še sebi pihal,
  slednjič bolj kot pihal, jezno kihal,
  zvezde niso mu bile več mile.

  Kaj z enakostjo bo, se sprašuje
  vodja šole, in kam zdaj s Puhalom,
  ki se znašel samcat je nad tnalom,
  nad razredi zmeden jadikuje.

  Šolanje njegovo nič ni zgledno,
  fant za šolo je sramota prava,
  kmalu ga zamenja sila zdrava,
  da pozabi to se stvar nečedno.

 • Franc Šink

  Ne samo Pikalo je zrel za odhod, ampak cela vlada z Šarcem vred.

 • Amerikanc

  Le zakaj bi ga Šarc nagnal, saj ga je Šarc do konca podpiral v svojem protiljudskem delovanju. Vsi vpleteni komunisti vedo, da so privatne šole precej bolj kvalitetne, ljudske – prijazne učencem, dijakom in učiteljem, kar jih zelo moti. Konkurence se zelo bojijo; tako zgodovinske resnice kot pristopa k delu.

 • Amerikanc

  Aja, pa še to. V samem bistvu so komunisti ( leva vlada, kamor od včerajšnje Tarče štejemo tudi MESEČNJAKE – Mesec se je namreč kar sam deklariral za vladno stranko, ko ga je sprovociral dr. Ivan Simič ), izigrali ustavno sodišče (če bi jim podla namera uspela) in s tem želeli podaljšati agonijo o financiranju šolskih programov, do nadaljnjega. Pokvarjenost komunistov nima meja.

 • GverilaStyle

  mali sivi gejček……

 • if

  Padli protiustavni zakon so podpirali vsi prejšnji levičarski ministri za šolstvo, tudi na sliki smejoči se Igor Lukšič iz nabora SD.
  Naklepna protiustavnost je totalitarnost, zato so njeni zagovorniki veleizdajalci demokracije samostojne Slovenije, vključno s Šarcem!

 • Viktorh

  Tako neresnega, nekompetentnega nastopača je potrebno nagnati, in to takoj.

  • Zombi Gartner

   Takih ki so neresni, nekompetentni je preveč v parlamentu. Če grejo vsi je prazen parlament.

 • IZBIRA

  Dajte prosim umaknit fotografijo Pikala s portala!

 • Anton

  PRAVICA JE ZMAGALA

  sarkazem press

 • antimur

  Zakaj bi po takšnem razpletu razrešili samo pokvarjenega kučanističnega idiota Pikala, razrešiti je potrebno vso vlado, ki je bila za protistaven zakon ter vse tiste v parlamentu, ki so podpirali zakon levih fašistov. Nikakor si ne moremo dovoliti, da v hramu demokracije sedi golazen, ki ne spoštuje ne Ustave RS, ne odredb US. Okrog tega sploh ne sme biti razmišljanja, saj smo parlamentarna demokracija, za katero je Ustava in njene zapovedi edino vodilo.

  • Igor Pavlič

   Hočemo predčasne volitve!

 • Andrej

  Ah, dajte no, kakšen poraz neki. Komunisti ne poznajo porazov. Oni zmagujejo povsod, tudi v Dražgošah, pa na Menini planini, pa v Teharjah, pa v Kočevskem Rogu, pa v Barbarinem rovu, pa nekoč na Gazimestanu, pa Partija, pa Kangler, pa … same zmage, kamorkoli pogledaš. Njihove zmage so na tako visokem intelektualnem nivoju, da jih preprosti smrtniki ne razumemo. Naša naloga je samo ta, da smo tiho in jih izvolimo. Razumeli jih tako ali tako ne bomo nikdar.

  • stajerc5

   Ce bi zmagali tako kot na Menini planini, “kad jih je uzela magla”, bi lahko bili vsi pravi Slovenci srecni…

 • dob

  Opis dela komunista:

  Komunist nastopi službo.
  Naredi problem, kjer ga ni.
  Rešuje problem….
  reši problem, ki ga ne bi bilo, če ga ne bi sam naredil.

  Ves čas prejema plačo.

  Oni ne vodijo države, ampak izvajajo Revolucijo!

  Po moje si bo Pikalo izmislil zakon, po katerem naj zasebne šole 85 procentno financirajo javne šole!
  Pikalo je že namignil, da ni dovolj denarja za javno šolstvo.

  Evo, nov problem, je na obzorju. Nov problem, ki ga bo treba reševati in Pikalo je pravi za to.

  • stajerc5

   Kratko in jedrnato, odlicna analiza premetavanja (kraje!) denarja!
   Pa kaj pomaga, vec ali manj vsi vedo in se kljub temu ne zgodi nic. Volitve? Ahahahaha… Nasi osli so ze tolikokrat sli na led, da so ze svetovni oslovski prvaki v drsanju!!!

   • dob

    Morš mal tud računat, da mamo klimatsko segrevanje in se led tanjša.
    Mislm d ase bo kmal udrl. Pol pa ne bo več: Slovenie – dis poant!

  • dob

   Pravkar je en debil z zdravstvene zavarovalnice po tv pojasnil, zakaj so morali dvigniti dopolnilno zavarovanje z 31 na 35 eur. NI blo duge, ker bi sicer leto končali z 9 milijoni izgube.
   S tem denarjem bodo lepo dopolnilno nafutrali Zemljariča!

   Izgubo bodo kljub temu znova pridelali in si jo shranili kot izgovor za naslednje leto, za najmanj 1 x do 2 x povišanje, tako kot letos (povišanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja marca in julija!)
   Dober direktor, mamicu mu jebem. Ta prau režimski seronja, ki že ve kaj dela, zato pa je tam kjer je.
   Komunist ne naredi denarja – on dnar črpa!

   (Kordiš: denarja je dovolj, treba ga je samo pravilno preporazdeliti!)

 • rubec

  A ni to tako, da če nekaj zajebeš, dobiš odpoved. V podjetju, kjer sem bil zaposlen je bilo tako in tudi v desetih podjetjih, kjer sem bil pred tem zaposlen.

  • stajerc5

   Pazi se “zabe”, da ne zakvaka in ti pokaze vrata…

 • Igor Pavlič

  Zakaj noihče od domoljubov ne pohvali cerarja s svojimi poslanci. Le ti so rešili RKC, da bo prejemala teh nekaj 100.000 EUR na leto, nihče drug. Blatili so ga vs eod takrat, ko je zmagal na volitvah, zdaj, ko je pa ohranil denar za slovenski kler, mu pa nihče ni hvaležen!. Brez SMC bi Cerkev izgubila precej denarja! Molimo nza našega Mirota, vse njegove otroke in njegovo drugo ženo ali karkoli že je!

  • tohuvabohu

   Butl. Cerkev od tega nima nič.

 • Igor Pavlič

  Kaj je Šarec res tako nesposoben, d ane more za šolskega ministra umestiti dr. Štuheca, za delo in družino pa dr. Strehovca OFM? Sramota, popolnoma je nesposoben! NA ZAhodu so imeli v Nemčiji za kancleko neko kemičarko, za obrambno minsitrico ginekologinjo, ki bo zdaj kot mnogorodnica predsednica evropske komisije, mi pa tu trpimo pod vlado nekega klovna, šef opozicije je pa nek kaplar z dodatnimi kumrtovškimi izobraževanji ter romanji v JAjce v funkici politkomisara. Nikoli nam ne bo uspelo! Problem meseca je za domoljube ta, da ni neposrednega prenosa neke maše iz Beltinjcev, kamor bodo prineski ikono Device MArije ter bodo ljudje izpovedali pripadnost katoliškemu Bogu ter ne vem še čemu! Kdo je tu nor? A sploh kdo ve, s čim se ukvarjajo ljudske stranke na ZAhodu?

  • montyamp

   Vprašaj se , kdo je naredil iz države takšno razsulo .
   To je bil tvoj titobandito , s komunistčno “””zmagovalno””” golaznijo .
   Kdo je danes na oblasti ???
   Tvoji idoli .
   Ko boš videl kaj delaš svoji nadzorovani pameti , se boš od sramote privezal .

  • Nata

   Me firbec matra. . . . . .ali niste pred časom veliko komentirali na Časnik.si ?

   Kar izginili ste ? Vas je Vanja dala v koš ?
   Če se motim, se opravičujem. . . . .

 • montyamp

  Na posojilih viseče gnezdo polno starih in mladih titobandito NKVD-INFORMBIRO vajencev , bo uničevalo Slovenijo , dokler bodo butasti Slovenci bojkotirali volitve , ostala hinavska sodrga pa volila norce , sami svoje .

 • radames

  Tovariš minister Pikalo, imate solidno plačo! ZRIHTAJTE SI ZOBE, šolstvo pa pustite pri miru.
  Vaše svinjanje po šolstvu se vam bo v prihodnosti precej otepalo.

 • Common Sense

  V vsaki resni firmi bi bila taka napaka dovolj, da te degradirajo, ce ne kaj hujsega. Tezava je, ker slovenska levica pojma nima kaj pomeni izraz “v vsaki resni firmi”. Pac, nikoli niso delali v kaksnem podjetju, razen Pocivalska.

  • stajerc5

   Aha, zato se sedaj tudi pripravlja podrzavljenje Olimja…

 • rrrrr

  Današnji komunistični ubrisanci se od svojega rabija Edvarda I. Norega niso do danes ničesar naučili, Vedno znova in znova poskušajo nemogoče. Če že Židanu ni uspelo osemeniti niti ene prekmurske rdeče svinje, bo na Milanov potni nalog v svinjak posla proslulega Rito Pikala. Da bo isto poskusil na rdečih prekmurskih prascih in merjascih.

  Še Edvard I. Nori se v greznici obrača.

 • Vera

  Šarca bi moral Kamniški župnik opozoriti, da ni primeren za branje berila pri sv.mašah, saj enako kot Pikalo ne spoštuje odločb US RS . Drži, da privatne šole niso cerkvene , pa vseeno . Otroci in njihovi starši ne smejo biti žrtve levakov !

 • RATATA

  Komplet vladnih hrušk je gnilo zrelih, da lahko odpadejo in se odkotalijo na kompostnik.

 • xtc

  Nič čakat vložit interpelacijo.

 • sodnikisozločinci

  Bo Pikalo odpikano?

 • Vera

  Zanima me, kako dolgo bom še morala hoditi po ovinkih,da pridem do portala NOVA24TV ?

  • anzek

   Zakaj si pa ne napravite bližnice?

   • Nata

    Je g. Vera napisala, da ima portal med priljubljenimi. Ampak , da ji odpira staro verzijo. Napisala sem ji, naj pogleda datum na računalniku. . . .

    • Vera

     G.Nata . Nikjer nisem našla vašega odgovora, ker komaj pridem na NOVA24TV preko Demokracije samo v primeru , da v njihovem članku spodaj piše : Več si preberite TUKAJ , potem pa sem na NOVI. So pa šefi skrajno neodgovorni , ker mi niti po tf niti na mail ne napišejo ” resnice “, zakaj so zame nedosegljivi.

     • Nata

      No, ta je pa dobra. . . . .ali na Disqus tudi ne morete ? Vpišite se , ni komplicirano. Od tam potem lahko dostopate tudi na Novo.

      https://disqus.com/
      Ko se vam odpre, kliknite na
      GET STARTED nato

      I WANT TO INSTALL
      verjetno se vam bo že odprl vaš profil.

      Upam, da boste uspeli.

      lp Nataša

      Create a new s

   • Vera

    Jo imam , toda še danes 20.7 ne morem na NOVA24TV. :( – ŽAL !

 • anzek

  Novinarji Nove ste se tako zagnali v kurnik Pikala, na raznorodovanje, ki ga je isti dan sprejela vlada, ste pa povsem pozabili??

  Ne, to je najmanj tako važno, če ne še bolj, kot ravnanje Pikala in dela koalicije!!

  V senci pozornosti javnosti na glasovanje o financiranju šol v zasebni lasti, je vlada je sprejela strategijo na področju migracij, ki izpostavlja tudi “spodbujanje priseljevanja tuje delovne sile” oziroma spodbujanje migracij.

  Več na: http://moja-dolenjska.si/vlada-sprejela-strategijo-katere-cilj-je-spodbujanje-migracij/

  • Nata

   No, sedaj ste pa zadeli žebljico na glavico !! Bravo. Nategujemo se okoli onega zakona o državnih in zasebnih šolah, vladniki pa.v.senci tega sprejemajo pogubne zakone !?! Dobro napisano !! RAZNARODOVANJE SLOVENCEV !
   Rdeče barabe !!