fbpx

Minister Pikalo, čas je za odhod! Bo odšel sam ali ga bo Šarec sramotno nagnal?!

Jernej Pikalo (Foto: STA)

Potem ko vladnim strankam po vetu državnega sveta v državnem zboru ni uspela potrditev zakona, s katerim bi zmanjšali financiranje zasebnih osnovnih šol, se poraja vprašanje, kakšne notranjepolitične posledice bo to imelo za Slovenijo. Zagotovo pa velja poudariti, da gre pri tem predvsem za velik poraz ministra za izobraževanje Jerneja Pikala, ki je zakon vse do konca podpiral, čeprav je bilo evidentno, da je protiustaven, kar so potrdili tudi številni ugledni pravniki.

Na četrtkovem vnovičnem glasovanju o spornem zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v državnem zboru, do katerega je prišlo po vetu državnega sveta, se je vendarle izkazalo, da mnenje ustavnega sodišča pri nas še nekaj velja. Zakon, ki so ga za neustavnega označili praktično vsi ugledni slovenski pravniki, je namreč padel, saj ni zbral zahtevanih 46 glasov podpore. Zanj so glasovali v koalicijskih LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter v Levici, podprla pa sta ga tudi poslanca narodnih skupnosti. V SMC so se vzdržali, v SDS, NSi in SNS pa so glasovali proti.

Levici ni uspelo kljub njenim izrednim naporom za to, da bi bil zakon sprejet 
Dejstvo je, da je zakon v državnem zboru padel kljub temu, da je slovenska levica uporabila vsa sredstva, da bi vendarle bil potrjen. Slednje med drugim potrjuje tudi podatek, da je v državni zbor po nekaj mesecih ponovno prišla glasovat celo poslanka Levice Violeta Tomić. Ob tem velja poudariti, da je zakon, ki bi zmanjšal finančna sredstva, dodeljena zasebnim osnovnim šolam, vseskozi užival tudi podporo predsednika vlade Marjana Šarca. Ta svojega mnenja ni spremenil niti po tem, ko so številni pravniki, tako z leve kot desne, zakon raztrgali kot izrazito protiustaven.

Velik poraz ministra za izobraževanje Pikala
Ne glede na vse pa velja poudariti, da gre pri padcu zakona predvsem za velik poraz ministra za izobraževanje Jerneja Pikala iz vrst SD, ki je sporni zakon kljub njegovi protiustavnosti trdno podpiral vse do konca. S tem je jasno dokazal, da mu je ideološki obračun s katoliškimi in drugimi zasebnimi šolami pomembnejši celo od spoštovanja ustave. V stranki SDS so se tako po končanem glasovanju upravičeno vprašali, ali dejstvo, da je sporni zakon padel v državnem zboru, pomeni, da bo moral minister, ki več kot očitno ne spoštuje odločitev ustavnega sodišča, oditi? Podobno se je na Twitterju vprašal tudi uporabnik Boris Cipot. Zapisal je: “Kdaj lahko pričakujemo Pikalov odstop? Še bolje, kdaj ga bo Šarec razrešil!?

V času ministrovanja Lukšiča je Pikalo iz proračuna skupaj s kolegi iz SD počrpal več kot milijon evrov
Protiustaven zakon, s katerim je želel Pikalo otrokom v zasebnih šolah in njihovim staršem na letni ravni vzeti 300 tisoč evrov, kar pa mu na srečo ni uspelo, pa ni edina njegova črna pika. Spomnimo se samo, kako so si Pikalo in njegovi kolegi iz SD v času ministrovanja Igorja Lukšiča, ki je bil takrat tudi predsednik stranke, iz proračuna privoščili kar milijon evrov. Spomnimo, Lukšič je kot minister projekt prenove predmeta državljanske vzgoje na javnem razpisu, objavljenem decembra 2004, podelil Fakulteti za družbene vede (FDV), s katere prihajata oba s Pikalom. Proračunski posel je projektu današnjega ministra za izobraževanje Pikala iz stranke SD prinesel dvakrat toliko, kot je Pikalo s spremembami v zakonu želel odvzeti otrokom v zasebnih osnovnih šolah. To pa še ni vse. Pikalo se je v celotnem projektu izkazal s člankom “Kozmopolitanska demokracija”, ki ga je napisal in objavil, še preden je bil za projekt sploh objavljen razpis, je leta 2014 poročala RTV Slovenija. Pregled stroškov je po poročanju RTV Slovenija pokazal, da so kar 1,15 milijona evrov namenili za plače, honorarje in podjemne pogodbe za obdobje med januarjem 2010 in avgustom 2011.

Igor Lukšič (Foto: STA)

Obračun z drugorazrednimi na plečih nič krivih otrok
Več kot očitno torej je, da Pikalo državljane deli na prvorazredne in drugorazredne. Med prvorazredne, ki si po njegovo zaslužijo kar največ sredstev iz državne malhe, šteje sebe in vse tiste, ki jih podpira globoka država. Na drugi strani pa vse tiste, ki se ne strinjajo z levičarskimi idejami ter spodbujajo zasebne pobude, ki so sicer v večini primerov uspešnejše, onemogoča, četudi na plečih nič krivih otrok. Omenjeno se je jasno pokazalo tudi z njegovim predlogom, da bi se namesto 85-odstotnega sofinanciranja zasebnih vrtcev s strani občin uveljavila sprememba, po kateri bi se sofinanciranje izvedlo le v primeru, ko bodo mesta v javnih vrtcih zasedena. Vse to in še več govori v prid temu, da bi moral biti Pikalo razrešen s svoje funkcije, če že nima toliko hrbtenice, da bi sam podal odstopno izjavo.

Marjan Šarec (Foto: epa)

Rajko Golob