Ministra Koritnik in Poklukar predstavila delovanje portala zVEM, kjer je mogoče pridobiti digitalno covid-19 potrdilo

Datum:

Zavedam se, da je epidemija dolga, da se je dotaknila slehernika in spremenila naš način življenja. Vsak dan iščemo premišljene načine, kako nam vsem skupaj olajšati življenje z virusom, ki bo naš nemi spremljevalec še dolge mesece, nenazadnje leta,” je dejal minister Janez Poklukar in pojasnil, da na Vladi RS, z drugimi državami in tudi na ravni EU, dnevno usklajujejo, kako bi ukrepe in pravila čim bolj poenotili. Skupaj z ministrom Boštjanom Koritnikom sta predstavila delovanje portala zVEM, kjer je mogoče pridobiti digitalno covid-19 potrdilo ter pojasnila, kako pridobiti potrdila SIGEN-CA in mobilno identiteto smsPASS, s katerima se lahko dostopa do portala zVEM.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik in minister za zdravje Janez Poklukar sta na vladni novinarski konferenci predstavila delovanje portala zVEM, kjer je mogoče pridobiti digitalno covid -19 potrdilo. Pojasnila sta tudi, kako pridobiti potrdila SIGEN-CA in mobilno identiteto smsPASS, s katerima se lahko dostopa do portala zVEM. “Z digitalnim covid-19 potrdilom bomo lahko obiskali druge države, prehajali meje in potovali. Portal zVEM omogoča, da dostopamo do tega potrdila, ki se bo pri posameznikih spreminjal, in sicer bodo ali testirani, preboleli ali cepljeni. To potrdilo bo potrebno digitalizirati na ravni celotne Evropske unije. Najti skušamo rešitev, da bi uporabnik z enim preprostim orodjem in uporabo digitalne identitete lahko dostopal tudi do vseh drugih digitalnih vsebin, ki jih ponuja javni sektor,” je povedal minister Poklukar. Dodal je še, da za PCT potrdila poskrbimo sami, podatki, ki jih potrebujemo, pa so dostopni na portalu zVEM. Na različnih ustanovah (upravnih enotah, centrih za socialno delo itd.) se lahko odda obrazec, s katerim se registrira in pridobi digitalno PCT potrdilo.

Portal zVEM, prek katerega lahko pridobimo tudi uradno potrdilo o naši prebolelosti, cepljenju ali testiranju za covid-19, kmalu pa tudi evropsko zeleno digitalno potrdilo, je tista točka, prek katere vi vam radi omogočili preprost dostop do potrdil. Pridobitev digitalnih potrdil in smsPASS na upravnih enotah je sicer zaradi preobremenjenosti upravnih enot za državljane postala precej zamudna. Zato je vlada RS sprejela sklep, na podlagi katerega se delo prijavnih služb širi na precej velik nabor. V teh dneh se že vzpostavljajo prijavne službe za pridobitev mobilne identitete smsPASS na cepilnih centrih, finančnih uradih FURS, centrih za socialno delo in na lokaciji Ministrstva za pravosodje. Vlada razmišlja tudi o drugih dostopnih točkah za pridobitev smsPASS, saj se vsi zavedamo, kako pomembno je državljanom v teh časih olajšati predvsem dostop do portala zVEM in s tem do bistvenih dokazil, ki jih vsi potrebujemo za normalnejše življenje. Za zagotavljanje dovolj visoke ravni zanesljivosti izkazovanja identitete preko spleta se je treba pred pridobitvijo bodisi potrdila SIGEN-CA bodisi mobilne identitete smsPASS fizično zglasiti in izkazati svojo istovetnost na prijavni službi. SIGEN-CA in smsPASS, ki ju izdajajo na Ministrstvu za javno upravo, sta za državljane brezplačna.

V preteklih tednih se je močno povečalo povpraševanje po izdajah kvalificiranih potrdil SIGEN-CA in mobilnega smsPASS. Če je bilo v preteklih tednih običajno izdanih po tisoč digitalnih potrdil, jih je zdaj dvakrat več. Lani je bilo izdanih 66 tisoč potrdil sigen-ca, v letošnjem letu pa je že izdanih skoraj toliko potrdil kot v celotnem lanskem letu,” je povedal minister Koritnik. Zeleno digitalno potrdilo, ki se ga bo uporabljajo v Evropski uniji, sicer še ne deluje. Na portalu zVem pa že sedaj deluje izdaja potrdil o cepljenju. Vsaka storitev ima v svoji ceni všteto tudi ceno izvida, je pojasnil Koritnik, izvajalec storitve poda dokumentacijo v pisni obliki, kar velja tudi za cepilne centre. Za tiskanje kopij izvidov je mogoče prositi izvajalca, ki je opravil storitev. Vsa potrdila, vezana na pogoj PCT, bodo lahko tudi natisnjena, a cilj je, da se jihdigitalizira. “Zavedamo se, da imamo na tem področju ranljive skupine, ki jim moramo omogočiti dostop,” je dejal.

Vsak dan iščemo premišljene načine, kako nam vsem skupaj olajšati življenje z virusom
Zavedam se, da je epidemija dolga, da se je dotaknila slehernika in spremenila naš način življenja. Vsak dan iščemo premišljene načine, kako nam vsem skupaj olajšati življenje z virusom, ki bo naš nemi spremljevalec še dolge mesece, nenazadnje leta,” je dejal Poklukar in pojasnil, da na Vladi RS, z drugimi državami in tudi na ravni EU, dnevno usklajujejo, kako bi ukrepe in pravila čim bolj poenotili. Stremijo k čim bolj enostavnemu in preglednemu boju zoper epidemijo, zato so na ravni EU uvedli elementarno pravilo PCT. Prebolevniki, cepljeni in testirani posamezniki z negativnim izvidom bodo lahko z enotnim, univerzalnim in brezplačnim PCT covidnim potrdilom ali digitalnim COVID potrdilom živeli relativno svobodno, četudi bo virus še vedno med nami. Vsi naši izvidi, ki so podlaga za izdajo enotnega covidnega PCT potrdila, so že zbrani na enem mestu. “Do vaših izvidov, testov, receptov lahko sami enostavno dostopate na portalu Zvem.si. Vsi, ki že imate digitalna potrdila, lahko do portala zVEM že dostopate. Preizkusite dostop, preglejte podatke, natisnite si vaša potrdila za potovanja,” je povabil. Postopek pridobitve digitalne identitete smsPASS se lahko opravi na cepilnih mestih (brez predhodnega naročanja za osebe, ki se cepijo), upravnih enotah, finančnih uradih FURS, centrih za socialno delo, upravnih enotah, ali na vložišču Ministrstva za pravosodje. “Epidemija je brez dvoma prinesla mnogotero negativno izkušnjo. A hkrati nas vsak dan presenetijo drobne geste dobrih del. Epidemija nas sili v raziskovanje neznanega, solidarnost, v pomoč sočloveku. V odrekanje lastne svobode, da bi pomagali drugemu,” je še izpostavil minister. Očitno bo epidemija Slovenijo pomagala tudi digitalizirati. Digitalna identiteta je prvi korak digitalizacije, ne le zdravstva, temveč tudi drugih področij. Z digitalno identiteto, bo lahko vsak dostopal do vseh digitaliziranih vsebin državne uprave.

Epidemiološko stanje v Sloveniji
Včeraj je bilo sicer v Sloveniji po opravljenih 3837 PCR-testih potrjenih 273 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov testov je znašal 7,1 odstotka. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 260, 14-dnevna incidenca pa je 183 Umrli so trije bolniki s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi 213 bolnikov, intenzivno terapijo jih potrebuje 60. Po zadnjih podatkih NIJZ-ja je bilo v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 681.945 ljudi, z vsemi odmerki pa 432.282. Delež cepljenih z vsemi odmerki znaša 20,6 odstotka. V bolnišnice je bilo v sredo sprejetih 21 bolnikov, odpuščenih pa 19.”Položaj v Evropi in v Sloveniji se izboljšuje, a še vedno spadamo med države z zelo razvito epidemijo,” je dejal direktor NIJZ-ja dr. Milan Krek.

Vlada je včeraj sprostila nekatere ukrepe
Med drugim je zrahljala omejitve pri ponujanju nastanitev in prej predpisanem zagotavljanju prostora na stranko v trgovskih centrih ter tudi ukinila prepoved uživanja hrane in pijače ob osebnem prevzemu na prevzemnih mestih. So pa podaljšali obveznost nošenja mask v zaprtih javnih prostorih in tudi na odprtih javnih prostorih, kadar ni mogoče vzdrževati dvometrske razdalje. V Slovenijo se lahko vstopi na podlagi negativnega hitrega antigenskega testa. Brez napotitve v karanteno se bo lahko v Slovenijo vstopilo tudi s predložitvijo dokazila o negativnem rezultatu testa PCR ali HAT, ki ni starejši od 48 ur.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...