Ministrica Stojmenova Duh je jezna zaradi digitalnih bonov; kaj na to pravi nekdanji minister Andrijanič?

Datum:

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je poudaril, da je zakon, ki uvaja digitalne bone in brezplačne tečaje digitalnih veščin, podprlo več kot 15 uglednih organizacij, vključno z osrednjimi slovenskimi univerzami in Zvezo društev upokojencev Slovenije. Pri njegovi pripravi so sodelovali številni strokovnjaki in predstavniki ranljivih skupin. “Po zaslugi vključujoče in strokovne priprave zakona ga je državni zbor sprejel brez glasu proti.” je še spomnil.

Nova ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je do digitalnih bonov namreč nadvse kritična. Med drugim jo moti, da je “namenjen predvsem financiranju v tujini narejene opreme, pri čigavem razvoju naša podjetja niso imela nobene bistvene vloge in/ali koristi.” Poleg tega se ji zdi, da digitalni bon ne bo pomagal pri dvigu digitalne pismenosti ali digitalne vključenosti. “Ravno nasprotno – povečal bo tako digitalni, kot socialni razkorak,” je zapisala na Twitterju – česar marsikdo ni mogel prebrati, saj je zablokirala že lepo število uporabnikov.

“Višina bona je takšna, da socialno ogroženim ne bo omogočila nakup opreme, ki jo potrebujejo, medtem, ko bodo ostali, ki opremo že imajo omogočilo nakup dragih pripomočkov, ki v nobenem pogledu ne bodo prispevale k dvigu digitalne pismenosti,” je še ocenila ministrica, ki sama sicer raje kot digitalno, uporablja analogno opremo oziroma fascikle – kot se je opazilo v državnem zboru. “Čeprav smo veliko poslušali kako bo bon pomagal tudi starejšim, ‘pozabili’ so nam omeniti število starejših, ki bodo lahko koristili bon. ‘Pozabili’ so tudi razmisliti kako bodo do usposabljanj prišli mobilno ovirani, torej osebe, ki bi jim digitalizacija še posebej prišla prav,” je še zapisala nekoliko nerazumljivo.

“Tekom pandemije se je izkazalo, da ogromno slovenskih družin nima dovolj zmogljive računalniške opreme za nemoteno šolanje na daljavo. Ta problem je bil še posebej pereč pri družinah z več otroki. Digitalni boni bodo na enostaven in pregleden način pomagali vsem mladim do moderne računalniške opreme, ki jo potrebujejo za šolanje. Poskrbeli smo, da z digitalnim bonom ni mogoče kupiti igralnih konzol ali druge opreme, ki ni povezana z izobraževanjem. Za mlade pa so predvideni tudi subvencionirani tečaji programiranja, robotike in drugih naprednih digitalnih veščin. Javni razpis za to izobraževanje je pripravljen in upam, da ga bo moja naslednica čim prej izvedla,” se je odzval prejšnji minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Andrijanič je že v sredo izpostavil, da se z digitalnimi boni uresničuje eden ključnih ukrepov zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki so ga sprejeli februarja. “Ponosen sem na ekipo Službe vlade za digitalno preobrazbo, ki je dolge mesece pripravljala vse potrebno za današnji dan,” je poudaril. Dobro opravljeno delo sta med drugim pohvalila tudi Jožef Horvat in Matej Tonin, ki je zapisal: “Digitalne prihodnosti ni brez digitalne vključenosti. Danes v veljavo stopajo digitalni boni.

Andrijanič je še poudaril, da je zakon, ki uvaja digitalne bone in brezplačne tečaje digitalnih veščin, podprlo več kot 15 uglednih organizacij, vključno z osrednjimi slovenskimi univerzami in Zvezo društev upokojencev Slovenije. Pri njegovi pripravi so sodelovali številni strokovnjaki in predstavniki ranljivih skupin. Po zaslugi vključujoče in strokovne priprave zakona ga je državni zbor sprejel brez glasu proti.

Od srede dalje bone lahko koristijo učenci zadnje triade osnovne šole ter dijaki in študenti. Vsak ima na voljo 150 evrov, namenjenih za nakup računalniške opreme. Vseh upravičencev je 219.852, za bone pa je skupno dodeljenih 32,98 milijona evrov finančnih sredstev, so navedli v vladni službi za digitalno preobrazbo.

Portal24ur poroča, da so do digitalnih bonov kritični tudi v stranki Levica. Opozorili so, da bo bon sicer nekaterim pomagal pri nakupu, medtem ko si nekateri kljub bonu ne bodo mogli privoščiti nakupa več sto evrov dragega kosa računalniške opreme. Po njihovem mnenju je politiko vlade Janeza Janšezaznamovala kopica takšnih nepremišljenih ukrepov, ki so se skrivali za na prvi pogled všečnimi krilaticami, kot so digitalizacija, debirokratizacija in spodbujanje rodnosti.” Kot je že dejal nekdanji minister Andrijanič – vsaka kritika je dobrodošla, a na koncu štejejo dejanja – bomo videli, kaj konkretno bo za državljanke in državljane storila vladajoča koalicija pod okriljem Roberta Goloba.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...

Zala in Boris Tomašič prihajata v Kozje

Voditelja oddaj Kdo vam laže in Signal, Boris ter...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...