fbpx

Ministrstvo išče grešne kozle – predsednik sveta celjske bolnišnice odstopil

Splošna bolnišnica Celje (Foto: STA)

Andrej Klasinc, predsednik sveta celjske bolnišnice, je odstopil. Medtem je ministrstvo napovedalo ovadbo vodstva bolnišnice. Celjska bolnišnica v primeru ovadbe obljublja dejavno sodelovanje v preiskavi. Ministrstvo očitno veliko truda vlaga v iskanje grešnih kozlov. 

Z mesta predsednika sveta celjske bolnišnice je odstopil Andrej Klasinc. Ministrstvo pa bo zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zoper vodstvo bolnišnice podalo ovadbo.

Vodstvo celjske bolnišnice je sicer po zamenjavi identitete dveh bolnikov ponudilo svoj odstop, a ga svet bolnišnice ni sprejel. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v javnosti večkrat poudaril, da bi moralo vodstvo prevzeti odgovornost in odstopiti.

Predsednik sveta celjske bolnišnice Andrej Klasinc je odstopil po odkritju zamenjave identitete dveh bolnikov v celjski bolnišnici, so potrdili na ministrstvu za zdravje. Klasinca je sicer kot enega od petih predstavnikov v svet zavoda imenovala vlada.

Klasinca naj bi vlada nadomestila z Mojco Kert in Tadejom Hatom.

Vodstvo bolnišnice je sicer prejšnji teden podalo odstopne izjave, a jih svet zavoda ni potrdil. Zato je takrat vlada razrešila predstavnika ustanovitelja v celjski bolnišnici Mitjo Pirmana in namesto njega imenovala Tomaža Subotiča.

Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, je bilo v postopku izrednega notranjega nadzora ugotovljeno, da je bila reševalcema Zdravstvenega doma Sevnica predana vsa zdravstvena dokumentacija za vsakega izmed dveh stanovalcev v ločenih mapah z vsemi identifikacijskimi podatki in zdravstveno izkaznico.

Na ministrstvu ob tem opozarjajo, da “v oči bode dejstvo, da sta bila ob odhodu v bolnišnico oba stanovalca oblečena v svoja oblačila, na katerih so bile identifikacijske oznake s priimkom in začetnico imena stanovalca”. Ob tem opozarjajo na še eno nenavadno okoliščino, ki bi bila lahko po mnenju ministrstva morda pomembna, če ne celo ključna, za razjasnitev izrednega dogodka v bolnišnici Celje – preživeli pacient je bil ob vrnitvi v dom upokojencev oblečen v svoje hlače, ki so bile označene z njegovim pravim imenom, medtem ko se je vsa spremljajoča dokumentacija nanašala na drugega pacienta, prav tako je na roki imel zapestnico z napačnimi podatki oziroma podatki drugega pacienta.

Zaradi nenavadnih okoliščin in očitnih nedoslednosti, ki so se dogajale ob sprejemu in med zdravljenjem v celjski bolnišnici, bo ministrstvo za zdravje zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo organom pregona. Postopek nadzora ob tem ni pokazal na nobeno napako, nepravilnost ali pomanjkljivost, ki bi jo zagrešilo osebje Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu ob predaji reševalnemu prevozu, pred predajo ali po njej, so še zapisali.

Ministrstvo išče grešne kozle

Svet zavoda odstopa vodstva ni sprejel, saj so bili najbrž mnenja, da se sistemskih težav s političnimi zamenjavami pač ne da rešiti – konec koncev je bilo trenutno vodstvo na položaju komaj 6 mesecev. Očitno obstaja nek nagib znotraj ministrstva, da se za zaplet čimprej najde političnega grešnega kozla – češrav je jasno, da če se že išče objektivno odgovornost pristojnih oseb je še najbolj objektivno odgovoren prav Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Andrej Žitnik