fbpx

Ministrstvo za notranje zadeve od protestnika Jenulla terja 2.255,42 evra stroškov za varovanje

Jaša Jenull (Foto: STA)

Ministrstvo za notranje zadeve od Jaše Jenulla zahteva plačilo 2.255,42 evra. Toliko dodatnih stroškov naj bi namreč po navedbah v tožbi imela policija z varovanjem neprijavljenega shoda 2. oktobra 2020. Gre za shod, ki se je začel na Prešernovem trgu, nadaljeval pred ministrstvom za zdravje, kjer se je po navedbah policije zbralo do 1.500 udeležencev, in zaključil pred parlamentom.

Zakaj je bil prav Jaša Jenull organizator nelegalnega protesta “politkolesarjev”? Izpostavljen je njegov poziv k udeležbi na shodu, ki ga je objavil na Facebooku, pozdravni nagovor udeležencem, poziv, naj se protestniki preselijo pred ministrstvo za zdravje, poziv k prižiganju svečk in kresničk …

“Tožena stranka je na shodu po megafonu dajala navodila in priporočila udeležencem, jih usmerjala, vodila, spodbujala k sodelovanju, shod je načrtovala, načrtovala je lokacije shoda, shod oglaševala in razglašala preko svojega javno dostopnega profila na Facebooku,” piše v tožbi. Navedeno je tudi, da Jenull s tem, ko ni prijavil shoda, ni spoštoval zakona o javnih zbiranjih, ker se je shod odvijal tudi na javni cesti, pa da bi moral priskrbeti tudi dovoljenje za zaporo ceste. Kot dodatni dokaz, da je bil shod organiziran in da je bil organizator prav Jenull, je tožnik navedel odločbo o prekršku, ki jo je mesec dni po shodu prejel najbolj izpostavljen petkov protestnik. Piše portal N1.

Foto: Polona Avanzo

Med protestniki, od katerih želi MNZ izterjati denar, so tako nekateri petkovi kolesarji, kot tudi zanikovalci koronavirusa s sredinih ljubljanskih protestov, pa tudi osebe, v katerih je policija prepoznala organizatorje shodov drugod po državi. Po načrtih MNZ naj bi tožba poleg Jenulla doletela tudi Tjašo Prošek, ki je bila lani spomladi med bolj izpostavljenimi petkovimi protestniki. Med zanikovalci koronavirusa naj bi policija kot organizatorje protestov prepoznala Ladislava Troho pa Esmeraldo Vidmar.

Seveda je to le kaplja v morje, za vse tisto, kar so počeli tako neotesani levičarji med protesti, kot tudi anticepilci. Upajmo le, da bodo te zneske od protestnikov lahko tudi izterjali.

E-Maribor