Ministrstvo za zdravje ne upošteva stroke – Zdravniška zbornica resno opozarja na njihove neustrezne ukrepe glede koronavirusa!

Zdravniška zbornica Slovenije (Foto: družbena omrežja)

V Sloveniji so zopet uradniki pametnejši od stroke. Zdravniška zbornica Slovenije resno opozarja vlado RS na neustrezne ukrepe pri morebitni pandemiji koronavirusa v Sloveniji. V Zdravniški zbornici Slovenije še naprej z zaskrbljenostjo spremljajo organiziranje zdravstvene oskrbe v primeru izbruha epidemije koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19). Po izjavah Ministrstva za zdravje naj bi se v Sloveniji vzpostavilo 55 vstopnih točk in sicer v okviru enot Nujne medicinske pomoči na primarni ravni.

Zdravniška zbornica Slovenije sporoča, da taka rešitev ni ustrezna, saj vodi v nenadzorovano širjenje bolezni tako med pacienti kot med zdravstvenimi delavci. Zato predlaga, da se s ciljem maksimalne preventivne zamejitve širjenja koronavirusa regijske vstopne točke organizira v okviru območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), to je zunaj prostorov zdravstvenih domov in enot nujne medicinske pomoči.

Glede na resne grožnje izbruha koronavirusa v sosednjih državah Avstrije, Italije in Hrvaške so slovenske vladne oblasti še vedno zanikale resnost krize. Kljub temu pa odstopljena vlada Marjana Šarca ni dala nobenih napotkov zdravstvenim delavcem v Sloveniji. Podali niso nobenih navodil občini Nova Gorica, ki zaradi bližine italijanske meje spada med najbolj ogrožene slovenske občine, kamor se virus lahko razširi. Veliko neumnost pa so si uradniki zdravstvenega ministra Aleša Šabedra privoščili, ko so vse zaščitne maske poslali na Kitajsko. Položaj Slovenije je še toliko bolj težaven, saj sta Italija in Hrvaška svoje krizne karantenske centre postavili tik ob slovenski meji. Italijanski je od slovenske meje oddaljen pičlih 350 metrov.

V nadaljevanju si lahko preberete celotno pismo Zdravniške zbornice:

Zbornica predlaga, da vstopne točke organizira NIJZ in v njih izvaja preglede ter usmerja paciente

V Zdravniški zbornici Slovenije še naprej z zaskrbljenostjo spremljamo organiziranje zdravstvene oskrbe v primeru izbruha epidemije koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19). Po izjavah Ministrstva za zdravje naj bi se v Sloveniji vzpostavilo 55 vstopnih točk, in sicer v okviru enot nujne medicinske pomoči na primarni ravni. Zdravniška zbornica Slovenije sporoča, da taka rešitev ni ustrezna, saj vodi v nenadzorovano širjenje bolezni tako med pacienti kot med zaposlenimi zdravstvenimi delavci.
Zdravniška zbornica Slovenije zato predlaga, da se s ciljem maksimalne preventivne zamejitve širjenja koronavirusa regijske vstopne točke organizira v okviru območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), to je zunaj prostorov zdravstvenih domov in enot nujne medicinske pomoči.
Na teh vstopnih točkah NIJZ naj aktivno vlogo prevzamejo epidemiologi, ki bodo v vsakem posameznem primeru odločili glede nadaljnje obravnave. Vse osebje na vstopnih točkah naj bo dobro opremljeno z zaščitnimi sredstvi, naj se organizira ustrezno in pravilno jemanje brisov, diagnostika in usmerjanje oseb oz. bolnikov glede na anamnezo in rezultat testiranja: torej ali bo pregledana oseba usmerjena v bolnišnico, zdravljenje na domu ali samoizolacijo ali karanteno, ko bo vzpostavljena.
Takšno organizacijo, ki je zunaj obstoječih enot primarne zdravstvene dejavnosti, je nujno vzpostaviti, saj pacienti, ki sumijo, da so zboleli za koronavirusom, po odvzemu brisa na rezultat čakajo tri ure. Treba je poskrbeti, da se tisti, ki niso okuženi, ne okužijo med čakanjem na rezultat. V zdravstvenih domovih in enotah nujne medicinske pomoči v večini primerov takih ustreznih izoliranih prostorov za karanteno ni na voljo. Zdravniki se tudi sprašujejo, kako ravnati, če pacient, ko čaka na rezultate testa, zavrne čakanje v posebnem prostoru in uporabo posebne maske. Ali naj v takem primeru zaradi zaščite ostalih pacientov pokličejo policijo?
Zdravniška zbornica je vzpostavila osebne stike z našimi zdravniki, ki delujejo v tujini in nas seznanjajo z organizacijo zdravstvenega sistema v teh kriznih razmerah. Zato bomo objavljali tudi njihova sporočila.

Dr. Zdenka Čebašek – Travnik, dr. med., predsednica Zdravniške zbornice Slovenije
Miha Lukač, dr. med., predsednik skupščine Zdravniške zbornice Slovenije
Iztok Kos, dr. med., generalni sekretar Zdravniške zbornice Slovenije

Luka Perš