fbpx

Ministrstvo za zunanje zadeve veleposlaniku Ruske federacije izrazilo odločno nasprotovanje ruskim aktivnostim na vzhodu Ukrajine

Ruski veleposlanik Timur Rafailovič Ejvazov (foto: STA)

Ministrstvo za zunanje zadeve je na pogovor poklicalo veleposlanika Ruske federacije Timurja Ejvazova. Z veleposlanikom je zaradi odsotnosti ministra Anžeta Logarja, ki se je mudil v Londonu, spregovoril namestnik političnega direktorja na ministrstvu za zunanje zadeve Bogdan Batič. Poudaril je, da Slovenija odločno nasprotuje “ruskim potezam ob ukrajinski meji”.

“Gre za hudo kršitev mednarodnega prava in obveznosti, ki jih je Rusija prevzela z vrsto sporazumov, vključno s sporazumom iz Minska,” so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve v izjavi za javnosti.

Z ruskim veleposlanikom Timurjem Ejvazovim je spregovoril namestnik političnega direktorja na ministrstvu za zunanje zadeve Bogdan Batič. Ta naj bi po trditvah MZZ Ejvazovu “prenesel odločno nasprotovanje Slovenije ruskim potezam ob ukrajinski meji, še posebej enostranskemu ruskemu priznanju “neodvisnosti” ukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk.”

V Sloveniji prizadevanja po iskanju diplomatske rešitve
Batič je ob tem ponovil “slovensko podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine v okviru mednarodno priznanih meja,” ruskemu veleposlaniku pa prenesel poziv “k spoštovanju suverenosti in mednarodno priznanih meja Ukrajine.”

“V Sloveniji pričakujemo in si prizadevamo, da se nadaljnja prizadevanja usmerijo v iskanje diplomatske rešitve,” so še sporočili z MZZ. Celotno izjavo MZZ najdete TUKAJ.

Ivan Šokić