Nadaljevanje preiskovanja zdravstvene mafije: Vrhunec zanika, da bi Zemljarič lobiral in vplival na delo UKC

Foto: Matic Štojs

Kljub temu da je UKC Ljubljana nabavljal žilne opornice po bistveno višjih cenah, kot so veljale za druge evropske države, nekdanji generalni direktor Simon Vrhunec ocenjuje svoje delo kot zelo uspešno. Poleg tega je zanikal vpliv in lobistične stike Janeza Zemljariča. Poln sprenevedanja je bil tudi sedanji direktor UKC Andraž Kopač.

Pred člani in članicami preiskovalne komisije za ugotavljanje zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic sta včeraj pričala nekdanji in sedanji direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec in Andraž Kopač.

Prvi je pričal Simon Vrhunec, ki je v uvodni predstavitvi mnenja glede prodaje in nakupa žilnih opornic večino časa porabil za to, da se je hvalil, kako učinkovito in strokovno je opravljal delo generalnega direktorja v letih od 2009 do 2015. Svoje delo je ocenil kot “zelo dobro” in večkrat poudaril, da je bil prav on tisti, ki je najbolj zaslužen za to, da so cene nabave žilnih opornic v UKC Ljubljana danes nižje kot v preteklosti in primerljivejše s cenami v drugih državah.

Zemljarič večkrat zahaja k Vrhuncu
Po uvodni predstavitvi pa ga je predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec seznanila z dejstvi iz dokumentacije, ki jo je preiskovalni komisiji predal ravno UKC Ljubljana. Iz dokumentacije namreč izhaja, da je anekse k pogodbam, s katerimi so povišali tako prvotne cene kot prvotne količine nabavljenih žilnih opornic, podpisal ravno Simon Vrhunec.

Simon Vrhunec in Meta Vesel Valentinčič (Foto: STA)

Simon Vrhunec in Meta Vesel Valentinčič (Foto: STA)

In kar je še bolj zanimivo, večina aneksov je bila spisana k pogodbam, ki jih je UKC Ljubljana podpisal z razvpitim podjetjem Marc Medical, ki je, enako kot tednik Mladina, v lasti zamejske družbe KB 1909, in s podjetjem Bormio. Vrhunec je navedbe predsednice preiskovalne komisije sicer zavrnil, papirnatih dokumentov pa ni obrazložil, še več, medijsko poročanje o preplačanih žilnih opornicah, ki smo mu priča v zadnjem obdobju, je Vrhunec označil za zavajajoče.

V nadaljevanju zaslišanja se je Jelka Godec osredotočila še na lobiste in pospeševalce prodaj, ki naj bi se leta prosto sprehajali po UKC Ljubljana, o čemer je na prvem zaslišanju decembra lani govorila tudi nekdanja v. d. generalne direktorice Brigita Čokl. Simon Vrhunec je sicer zatrdil, da se pritiski nanj nikoli niso izvajali. Na vprašanje Jelke Godec, ali pozna znanega lobista Janeza Zemljariča in ali ga je slednji kdaj obiskal v UKC Ljubljana, pa je Vrhunec odgovoril, da ga pozna in da je bil Zemljarič pri njem večkrat, saj je častni član kolektiva UKC. Vseeno pa je Vrhunec zatrdil, da je Zemljarič k njemu zahajal zaradi drugih zadev, in ne zaradi lobiranja.

Zmedeni Kopač ni znal ničesar povedati o pritiskih in lobistih
V nadaljevanju je pred preiskovalno komisijo pričal še sedanji generalni direktor Andraž Kopač, ki kljub visoki izgubi, ki jo beleži UKC Ljubljana, in samo v prvem polletju 2016 znaša več kot 12 milijonov, še vedno uživa visoko zaupanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Na veliko presenečenje prisotnih Andraž Kopač sprva ni znal povedati, katere institucije so v UKC Ljubljana že preiskovale sume korupcije pri prodaji in nabavi žilnih opornic. Spomnimo se, da je bila to KPK, o izsledkih pa je na prvem zaslišanju decembra lani govoril tudi predsednik KPK Boris Štefanec, ki je povedal, da je bila ključna ugotovitev, da slovenske bolnišnice za pripomočke svetovnih proizvajalcev plačujejo več kot za enake pripomočke plačujejo bolnišnice v drugih evropskih državah enotnega trga Evropske unije. Na vprašanje predsednice preiskovalne komisije Jelke Godec o tem, kakšne ukrepe so glede na ugotovitve KPK že sprejeli, je Kopač dejal zgolj, da razmišljajo, da bi v kratkem objavili nov javni razpis, z zdajšnjimi dobavitelji, med drugim tudi s podjetjem Bormio, pa se pogovarjajo o znižanju cen opornic. Glede domnevnih pritiskov in obiskov lobistov vidno zmedeni Kopač ni znal povedati ničesar.

Prihodnje zaslišanje prič bodo člani in članice preiskovalne komisije opravili v torek, 17. januarja, ob 14. uri, in sicer bodo zaslišali  pomočnika generalnega direktorja UKC Ljubljana za nabavo in nabavno dejavnost Bojana Urana, strokovnega in poslovnega direktorja interne klinike Zlatka Lazareviča ter strokovnega direktorja Zlatka Frasa.

M. P.

 • Peter

  Vrhunec zanika, da bi Zemljarič lobiral in vplival na delo UKC

  Tega pa res nisem pričakoval, no…

  • orsa

   Vrhunec laže tako, da še sam sebi verjame.

   • von Rhein

    Laže za oceno mentorjev.

   • Olga

    Saj ve, zakaj!

   • karlina

    Itak, pa Vrhunca tudi, če ga pogledaš v obraz, rdeč in zabuhel.

 • von Rhein

  Nič nisem videl,nič slišal,nič vedel,nič počel…bil sem uspešen.

  • Nata

   Moto silnih podjetnikov, politikov, starih, pa tudi mladih !

   • Franc Šink

    Ah tiste tri opice, so še vedno aktualne.

    • Nata

     + + + + + +

  • karpelec

   To je tako; nič ne vidim , nič ne slišim, samo žepe si polnim.

   • karlina

    TOČNO , ampak ne na svoj računa, pač pa na račun nas-davkoplačevalcev, kar je pa svinjarija in to velika.

  • karlina

   Uspešen, no ja , o tem bi se lahko govorilo na široko, bogat pa , bogat in vsak dan ob obisku glavnega bifeja nacejan. Mimogrede, a tista afera, ko mu je Srb, ki je bil samo zadolzen za pijačo na aparatih, podkupoval pa je zdravnike, da je lahko vozil svoje ljudi na takojšnje preglede, kar potihnila, samo vprašam.

 • Anton

  dajte prizaneste nam , pa rečte da je kriv Janez Janša

  sarkazem press

  • karlina

   Itak , da je , saj je za vse, tako rečejo levaki.

  • Dragan Krstič

   Sevede je vsega kriv Janez Janša pa tud receptorji na vhodu v UKC, ki so Zemljota noter spustili.

 • Franc Šink

  Govoriti je srebro. Molčati je zlato.

 • milanček

  Znanec, ki je delal 40let v KC in je bil na vodstvenem položaju v dol. sektorju mi je že pred cca 30. leti dejal, da tudi igla za šivanje ne pride v KC brez provizije za zemljariča, kaj šele vse ostalo!!!

  • karlina

   Itak

 • karpelec

  Čas bi že bil, da bi nekomu uspelo zapreti pipico zdravstveni mafiji in zamenjati vse glavne akterje v UKC Lj., da bi ljudje- bolniki končno zadihali svežino in odpihnil zatohlost in plesnobo sprevrženega delovanja.

  • karlina

   Ne samo zdravstveni, saj je v Sloveniji čisto povsod tako, ko pa mafija obvladuje vse okoli sebe, kako bo le drugače, ne more biti, v Italiji drzava obvladuje mafijo in kar dobro, pri nas pa mafija drzavo, razlika pa je ogromna, sicer pa to občutimo vsak dan.Komunizem je v Sloveniji ze 70 let, nikoli ni izginil, mogoče so se po letu 91 samo potuhnili za kratek čas, nato pa zopet udarili z vso silo, lepo je v tej naši prelepi drzavi Sloveniji biti preprost, domoljuben , veren Slovenec, ni kaj.

 • Nata

  Joj, saj to ni res, no !!
  Vrhunec zanika. Ja, kaj pa kar naprej tov. Zemljarič išče po KC ??
  In, če se ne motim- JE LOBIST .

  • karlina

   Seveda je zanikal, kako pa drugače, ko mu pa v zep vsak mesec priteče več 10.000 evrov, saj ni neumen.Roko, ki mu daje denar pa ja ne bo izdal.

   • Nata

    In tako se vrtimo v začaranem krogu ! Eni smo vedno bolj revni, ker se drugi redijo na naš račun !!

    • karlina

     Točno, zal smo tudi v naši druzini med njimi-revnimi.

     • Nata

      Hudir! Kakšna država ! Pravzaprav državljani, ki to prenašamo, pa nič ne naredimo.

 • RATATA

  Ni mi jasno, zakaj se ne zagovarjajo iz pripora.

  • karlina

   Ja in kdo jih bo priprl, samo vprašam, ko pa so povsod nastavljeni samo naši-njihovi, zato pa je tako, kot je, čisto povsod, nobeden jim nič ne more, nič.Najhujše pa je to, da vse delajo kar javno, brez vesti, etike in morale-kajne, gospod Cerar, najhujši pa so potomci teh Zemljarićev.

   • RATATA

    Ja to je zgodba o letanju istih tičev.
    Vest, etika, morala, .. poštenost, pravičnost, vrednote…, … samo tisti ki tega nima gre z njimi letat.
    Samo takega sprejmejo medse, ker je isti tič.

    Moralno razsoden tja ne paše, se tam ne najde, zato tja niti pod razno ne sili. Takega “oni” itak nočejo. Rešeno.

    V tem tvojem pismu čutim vprašanje, ki ni tisto pravo, ki bi zahtevalo odgovor. Vprašanje bolj za razpravo.

    Pomislim večkrat na tisto reklo ali resnico: Noben zunanji sovražnik ti nič ne more, če nimaš notranjega sovražnika.

    Torej: Če smo mi “njihov” sovražnik, so oni “naš” sovražnik. Eden drugemu zunanji.
    Kot se kaže zadnjih 25 let je v “naših” vrstah kar naprej nek notranji sovražnik – tudi izdajalec se mu reče (ta je “njihov”).

    A “mi” imamo kakšnega v njihovih vrstah (?), da bi bil njim notranji sovražnik? (menim, da ne)

    Ali je vzrok temu ravno tisto iz začetka kakšni tiči skupaj letajo – torej:
    ali oni nimajo notranjega sovražika ravno zaradi moralnega razsojanja, ….. vesti…. “naših”, ki ne morejo z “njimi” letat? Menim, da ja.

 • MEFISTO

  Ne vem,kaj bi še radi!?

  Če je Vrhunc zanikal, potem že oseminosemdesetletnika ni bilo nikoli v UKC.

  Nabrž niti ne ve, kje bi ga naj iskal.

  In zakaj bi ga, saj je ta uspešni gospodarstvenik zdrav kot riba, v gospodarstvu pa nepogrešljiv.

  • karlina

   Ta baraba bo dočakala še najmanj 100 let.

 • sprehajalec

  Vrhunec zanika, da bi Zemljarič lobiral in vplival na delo UKC

  Ah, kar odleglo mi je. Torej je v zdravstvu vse v redu…

  • karlina

   Itak, še posebno, če to zagotovi ministrica Kolarjeva, ki itak ne ve, zakaj je ministrica, oz. so jo nastavili, kot eno lutko, ki ne zna drugega, kot namazati se , oz. še tega ne zna.

 • totex39

  Vrhunec s pravim priimkom je naredil vse vrhunsko in koruptivno, tako kot so mu narekovali stari komunisti.

 • dob

  Fantje moji in dekleta, kako nas ti komunisti zlahka peljejo scat!

  • Peter

   No ja, saj ni tako težko.
   Če imaš v svojih rokah večino osrednjih medijev, sodstvo, policijo, tožilstvo, socialo, šolstvo, zdravstvo in denar…je potem problem?

   • karlina

    NE, ampak samo v drzavi Sloveniji, pa verjetno v S. Koreji, mogoče tudi še v Rusiji

  • RATATA

   Ja, kar z levo roko.

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • karlina

   A ne in to čisto vsak dan, pa se je leto komaj začelo pa vedno znova in znova in znova same rdeče afere.

  • macon

   Komunajzarji so opustili vsak videz spodobnosti, ki ga je negoval Drnovšek. Odkrito se poserjejo na vse in nas nagovarjajo kot petletne smrkavce.

   To pomeni, da je vse v njihovih rokah in da država in družba funkcionirata po mafijskih principih.

   • dob

    Mi pa tudi. Temu sledimo, kar postaja mentaliteta tega naroda.

 • KIKI

  Kako bogata bo naša zgodovina!? Polna laži, korupcije in kriminala! Uboga mladina, ki že
  danes nima prihodnosti ! Resnica bo boleča! Mislim, da ne bo junaka, ki bi lahko doktoriral
  iz te teme, ker bojo kot vse svoje umazanije, rdečuharji varno pospravili neznano kam!

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • rrrrr

  Zlobneži na Novi24TV. Zemljarič, Vrhunc in Kopač so se le bežno srečali.

  So pa srečanja 2864 krat ponovili.

  • Anton

   ja sej Triglav je priznano gnezdišče odsluženih politikantov

   sarkazem press

 • Montana

  Vsem tem zločincem in narodnim izdajalcem je potrebno onemogočit dostop do davkoplačevalskega denarja in jih strpat v arest kjer naj zgnijejo!

  • Olga

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Peter

  No, to je pa vrhunec, no…

 • Olga

  Če imajo takšnega “častnega člana” kolektiva UKC, ni čudno, da je UKC brez časti in iz njega prihaja afera za afero, da o kraji DAVKOPLAČEVALSKEGA denarja in denarja ZAVAROVANCEV niti ne govorim!

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Shalalabayzer

  Zemljarič ne lobira…
  Zemljarič ima nasvete, ideje, zamisli,

  • MEFISTO

   Zemljarič ne lobira, temveč odreja in naroča ter nalaga.

 • xtc

  Najprej je treba vedeti sin koga je Tov: Vrhunec naro pa tudi veš kako verodostojna je njegova izjava:

  • VERZIFIKATOR

   A tega? Ne, vsakršna podobnost kje grdo natolcevanje.

   15. 6. 2015

   Mirko Vrhunšek

   DO VRHUNCA IN NAZAJ

   Zmagoslavja bil je to vrhunec,
   Stalin s Hitlerjem slavil je družno,
   svet obema klanjal se uslužno
   in slovenski tudi rdečekljunec.

   Novi red v Evropi je zavladal,
   sta moža celino razdelila,
   je oba Amerika slavila
   in nihče na svetu ni več stradal.

   Sedemdeset let je od tedaj,
   mórda kakšno več, nemara manj,
   kar zgodíl se je vrhunec sanj,
   ta vrhunec traja še sedaj.

   Do vrhunca je prišel razvoj,
   vsi enaki in enakopravni,
   socialni, nacionalni, glavni
   in končan s tem medrazredni boj.

   Čudovito zgodbo idealno
   borcev smo pozorno poslušali,
   in kako življenja da so dali,
   za svobodo padali moralno.

   V zgodbi ni prostora za nasilje,
   judovstva človeštvo ni poznalo,
   zdavnaj je slovo krščanstvu dalo,
   vladali so složnost, mir, obilje.

   Tak vrhunec naše zgodovine
   danes še razlaga striček Marko,
   eden zadnjih, ki je vozil barko
   še v dneh utopične davnine.

   Marko se vrhunsko je boril,
   enkrat bil je z Nemci, drugič z Rusi,
   padali so v glavnem vzhodni Prusi,
   z dveh strani medalje je dobil.

   Hkrati Marko bil je borec blag,
   spreletél sovražnika je srh,
   brž ko videl njega puške vrh,
   sam se v jame zmetal je sovrag.

   Kajpak stric pošteno afne gunca,
   ko zavzeto nam pripoveduje
   in preteklost svetlo prerokuje,
   nosi Marka vse tja do vrhunca.

 • samsara

  J. Zemljarič je nekdanji šef zločinske in teroristične organizacije SDV/Udba (na republiškem nivoju, ki je kot taka zdaj tudi uradno prepoznana), torej je posledično nekdanji zločinec in terorist.
  A ga to ne ovira, da ne bi lobiral na črno (saj ni registriran kot lobist) tudi v vladnih prostorih, npr. pri tov. ministru Počivalšku. Slednji pa tudi nima nobenih zadržkov, da mu ne bi posvečal svojega časa, ki ga plačujemo davkoplačevalci.
  In takole se tovariši iz vladne koalicije sestajajo z nekdanjim zločincem in teroristom…
  Tudi ostali uradni državni organi in službe s tem nimajo nobenih problemov.
  Povej mi s kom se družiš in povem ti kdo si.

 • montyamp

  UDBO-DIREKTOR Zemljarič .
  Kaj ta stvar se še ni stegnila ???
  Zločince takšnega kalibra , po novem , ob rojstvu postavijo za pol ure na glavo v vedro vode .
  Če preživi, je riba .

 • VERZIFIKATOR

  Simona Vizentaler

  VSE ZANIKA

  Šlo je vsem samo za zdravje
  in za zemljo rodovitno,
  delali so pridobitno,
  vedno tisto, kar le prav je.

  Spraševani vse zanika,
  od začetka do vrhunca,
  se norčuje, afne gunca.
  »Kriv je mrtvec,« se izmika.

  Vodja, ki je že pokojni,
  on edini je storilec,
  ropar, tat, zmikavt, vlomilec,
  v vlogi negativca trojni.

  Zgodba skrajnega ekscesa
  je do pičice prav taka,
  v bistvu tisti vsa enaka
  z dobro znanega procesa.

  Hermann tamkaj vse zanika,
  Rudolf dela se neumen,
  Albert, ta res ni pogumen,
  ni nihče nič kriv pa pika.

  A ko prvega se ujame,
  lastno laž da zanikuje,
  argumentov vsem zmanjkuje,
  vse pravica v roke vzame.

 • karlina

  Vrhunec bo govoril, ki je skoraj vedno pijan, briga njega vse skupaj , edino njegov denar, v krogu okoli sebe ima same izbrance, ki delajo, kot jim od zunaj dirigirata Kučan in Zemljarič, pa v Sloveniji res ne moreš in ne moreš verjeti, da lahko ta dva človeka obvladujeta vse v drzavi, eden bi moral biti ze zdavnaj pod zemljo, drugi pa v zaporu, res narobe svet.

 • črnaovca

  Vrhunec se je nekajkrat kar razburil kar jasno kaže na pravilno postavljena vprašanja in zlagane odgovore. Direktor ki ne spremlja stroškov nabave je lump ali pa nespsoben. Seveda Kopač uživa podporo ministrice ki pri svoji pameti pač podpira manj pametne da je ne bi prekosili, plačujemo pa mi. Kako dolgo še?

 • črnaovca

  Najboljša je tista Vrhunčeva da so zdravniki zahtevaln material za dobro pacientov. Zdravnikom ni nikoli šlo za dobrobit pacientov temveč za lastni žep

 • Juhica SDH

  J.J., če ti rata naslednje volitve…prosim da ga takoj odpelješ na reanimacijski oddelek v Šempetersko bolnici.