Nekdanji politični zapornik: Namen Golega otoka je bil doseči moralni zlom vseh zapornikov, kar je Udbi v veliki meri tudi uspelo

Goli otok (Foto: Twitter)

Po drugi svetovni vojni je Goli otok postal strogi jugoslovanski zapor za politične zapornike. Na njem so pristali tudi tisti, ki so s svojimi opozorili in kazanjem na nepravilnosti postali državni sovražniki. Med njimi sta bila tudi mag. Andrej Aplenc in Mihael Cenc, ki se Golega otoka spominjata predvsem kot psihičnega terorja, ki v njima živi še danes.

V sredo je v prostorih Muzeja VSO potekal pogovorni večer ob 70. letnici odprtja taborišča Goli otok, ki ga je organiziralo Društvo političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja. Alenka Puhar, slovenska prevajalka, publicistka in strokovnjakinja psihozgodovine, nam je skupaj z nekdanjima zapornikoma mag. Andrejem Aplencem in Mihaelom Cencem razkrivala skrivnosti, izkušnje in grozote, ki so se dogajale na Golem otoku.

Tam so bili zaprti povsem nedolžni ljudje
Po sporu Tita s Stalinom je bil v Jugoslaviji sprejet sklep, da se začne izvajati množična aretacija vseh proruskih komunistov in informbirojevcev. Večina ljudi, ki je pristala v zaporu, je prej zasedala pomembne položaje, toda ne vsi. Med jetniki sta bila tudi gosta mag. Andrej Aplenc in Mihael Cenc, ki sta bila takrat, ko so ju zaprli, še premlada, da bi opravljala kakšno od uglednejših služb ali da bi bila informbirojevca. Aplenc je bil takrat še srednješolec, sicer član SKOJ-a, a zelo glasen in kritičen, zato so ga kasneje izključili in aretirali. Na otoku je bil zaprt eno leto, nato pa izpuščen. Ko se je vrnil v Ljubljano, ni želel sodelovati z UDBO, zato so ga zaprli še enkrat, tokrat za dve leti. Tudi Cenc je bil še zelo mlad, študent elitne novinarske in diplomatske šole v Beogradu. Bil je bil svobodomiseln, družil se je z ljudmi nekdanje buržoazije in opozarjal na krivice, ki so se dogajale v družbi, zato je postal sovražnik države in še eden od zapornikov na otoku.

“Namen Golega otoka je bil doseči moralni zlom vseh zapornikov, kar je UDBI v veliki meri tudi uspelo. Želeli so, da izdaš sojetnike, prijatelje in zaupnike, ki so delili tvojo usodo,” se Andrej Aplenc spominja medčloveških odnosov, ki so bili popolnoma drugačni od tistih v realnem, zunanjem svetu. “Zasliševali so me o vsem možnem, predvsem jih je zanimalo, s kom si se pogovarjal, kaj si izvedel. Tamkajšnjim paznikom in nadrejenim si predstavljal vir informacij. Težko je bilo komurkoli zaupati, ne zato, ker bi bilo med zaporniki toliko slabih ljudi, toda nikoli nisi vedel, če bo tvojega zaupnika naslednje zaslišanje psihično zlomilo in te bo izdal.”

Oba od gostov sta dejala, da sta se na Goli otok po izpustitvi še vrnila in to večkrat. Cenc je šel na otok predvsem na pobudo prijateljev: “Na Goli otok sem se vračal in to rad. Do otoka nisem imel zadržkov, hujša je bila atmosfera, ki sem jo vedno znova doživel na otoku. Predvsem prijatelji so me spodbujali, da jim razkažem otok in jim na samem kraju zločina razložim dogajanje.” Aplenc se še posebej spominja enega od obiskov, ko je otok obiskal v družbi nekdanjih zapornikov: “Spomnim se, kako so nekateri jokali. Neki Hrvat me je s solznimi očmi vprašal, zakaj ne jokam. Odgovoril sem mu, da tisti, ki so nas sem zaprli, jih danes več ni. Mi smo, kar pomeni, da smo zmagali.”

Kaj vse je človek sposoben narediti sočloveku
Moderatorka večera Alenka Puhar je poudarila, da je bil Goli otok dolgo varovana državna skrivnost, ki jo je bilo v javnosti prepovedano omenjati. Pri odkrivanju resnice so imeli veliko vlogo pisatelji, med katerimi je izpostavila Dragoslava Mihajlovića in Danijela Kiša: “Ob prebiranju teh knjigah je občutiti toliko trpljenja, da te boli, ko vidiš, kaj vse je človek sposoben narediti sočloveku.”

Mihael Cenc je dejal, da si moral ves čas verjeti, da se bo vse dobro končalo, če si hotel preživeti: “Od začetka sem imel občutek, da me spremlja nek angel varuh, zato sem verjel, da bo vse dobro. Toda te izkušnje ne bom nikoli prebolel in misel nanjo me spremlja še danes. Človek živi v psiho terorju, to postane tvoje psihološko stanje.”

“Skoraj vsakdo, ki je šel skozi obdobje prevelikih emocionalnih pritiskov, se je soočal s posttravmatskim sindromom, kar je veljalo tudi za tamkajšnje zapornike. Sam sem te probleme premagal z alpinizmom, kjer sem se lahko umiril, pogledal vase in na novo pridobil samozavest. Kasneje sem pristal v Ameriki, kjer sem končal elitno univerzo. Tam sem dobil občutek svobode, ki ga doma zaradi UDBE nisem mogel doživeti,” se težkega obdobja po izpustitvi spominja Aplenc.

Gosta sta poudarila, da so zaporniki živeli v izredno slabih razmerah, ves čas v pomanjkanju hrane in prostora: “Stisnjeni smo bili kot podgane. V prostoru, kjer bi nas lahko bilo mogoče največ 100, nas je bilo natlačenih 200. Psihološko so nas tako uničili, da miličnikom ni bilo potrebno fizično obračunavati z nami. Jetnike so pripravili do stanja, da so bili to sposobni storiti sami.”

Na otoku je bilo zaprtih okoli 600 Slovencev. Alenka Puhar je na koncu poudarila, da bi se ob 70. letnici država lahko tem ljudem na nek način poklonila: “Fakulteta za medicino bo obeležila spomin na vse študente medicine in zdravnike, ki so bili tam zaprti. Upajmo, da bo tudi država naredila kaj na tem področju, dovolj je bilo molčanja in pasivnega laganja.”

H. M.

 • Frank Novak

  JOSIP BROZ – marsal SFRJ, vrhovni poveljnik oborozenih sil, predsednik Zveze Komunistov, najvecji sin nasih narodov narodnosti, tvorec gibanja neurscenih, neutrudni borec za pravice delavskega razreda, se bolj neutrudni borec za lepsi jutri in se lepsi pojutrisnjem, zaprisezen marksist-leninist, heroj druge svetovne vojne, junak ki je premagal tako Hitlerja kot Stalina, najvecji prijatelj mladine, otrok, novorojenckov in ubogih starckov, rakastih bolnikov in nevrotikov, najboljsi gojitelj mandarin za otroke, nas najvecji in edini nepremaglivi JOSIP BROZ TITO.

  VECNA TI SLAVA NA VEKE VEKOMAJ AMEN.

  • branko zupanc

   Francl, ti Amerike še videl nisi, pa tudi Novak nisi. Samo provociraš kot tvoj kolega, sorodnik od večine nekdanjih funkcionarjev…

   • Frank Novak

    Ce bi Americani imeli nizko samospostovanje (tako kot ga imaste Slovenci ki stalno zivite le v Sloveniji) potem bi ti odbovorili takole:

    Branko, ti Slovenije se videl nisi. V resnici si samo American ki sanja o Sloveniji, vendar Slovenec ne bos nikdar in nikoli ….

   • Frank Novak

    Kdo je moj kolega?

  • piko8

   Karel Maj nikoli ni biv USA pa je napisav čudovite romane!!
   Ti bedak pa iz juge nikoli nisi pogledav, zato še vedno verjameš v bedarije!!

   • Frank Novak

    Ce bi Amerosi imeli tako malo spostovanja kot Slovenci, bi ti rekli tole:

    Ti bedak pa iz ZDA nikoli nisi pogledal zato verjames v bedarije. Ti si bil v Sloveniji samo s prstom na zemljevidu. Nikoli ne bos kleni Slovenec, vedno le zarukan American ki ima samo denar….

    No, Americani imajo veliko vecje samospostovanje od Slovencev in kaj takega ne bodo nikoli rekli.

  • Andrej

   Potem si se pa zbudil. Če si se.

 • Frank Novak

  …”Kasneje sem pristal v Ameriki, kjer sem končal elitno univerzo. Tam sem dobil občutek svobode, ki ga doma zaradi UDBE nisem mogel doživeti,” se težkega obdobja po izpustitvi spominja Aplenc.”…

  TUDI JAZ SEM PRISTAL V AMERIKI KJER NISEM DOKONCAL NOBENE SOLE, SAJ SEM IMEL TO SRECO DA SEM V LJUBLJANI LAHKO ZASTONJ STUDIRAL. ZNANJE EKONOMIJE SEM KASNEJE V ZDA PRODAL ZA MASTEN DENAR, SE TAM OZENIL IN ZAPLODIL OTROKE… tako z UDBo kot z FBIjem ali CIO nikoli nisem imel prolemov. . .

  • MEFISTO MODRI

   A sta v vaši družini nickov kar dva doštudirala nekakšen tečaj iz ekonomije na ljubljanski ekonomski fakulteti in uspela šele v ZDA.

   Kar dva tudi obožujeta in se zahvaljujeta zločincu Titu, ljubičici bjeloj.

   Pozorni bralci so že ugotovili, da sta z Valterjem BraniSlavom različna nicka istega bedaka.

  • FRANC3

   To si povedal že 100 X. Povej kaj pametnega.

   • Frank Novak

    Kaj pametnega?
    Najpametneje sem storil jaz: od komunizma pobral izobrazbo, od kapitalizma denar.
    Vi pa se samo nekaj jajcate in smilite sami sebi.
    To je pamet.

 • Frank Novak

  Ce nesmrtni Josip Broz ne bi odprl golega otoka leta 1948 bi nas okupiral Stalin in takrat bi celotna Jugoslavija postalal goli otok.
  Hvala ti Josip Broz da si nas resil pred Stalinom. Vem da so bile ne golem otoku tudi nedolzne zrtve, vendar je to bila kolateralna skoda ko si ti, Josip Broz, branil Jugoslovane pred Stalinom.

  Za to ti moramo biti hvalezni na veke vekov.

  • ZatonMesecnikov

   #Ce nesmrtni Josip Broz ne bi odprl golega otoka leta 1948 bi nas
   okupiral Stalin in takrat bi celotna Jugoslavija postalal goli otok.#

   Odprl ga je, sam pa se preselil na bled, ker je bila Italijanska meja blizu. Kot boljševik tipa lenin in Stalin, ni nikomur zaupal. vedel je namreč, da bi ga v primeru Stalinovega napada njegovi generali likvidirali.

  • FRANC3

   Z M E D E N E C !!!

   • Janez Kepic-Kern

    JA, VEŠ – ON JE
    SAJ VEŠ – – “TAK” , HA, HA – NO – “TAK”. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • RATATA

  Ni uspelo v veliki meri le moralno zlomiti zapornike ampak tudi njihovo žlahto, prijatelje in znance, vsi ti pa so ta zlom in ustrahovanje prenesli na naslednje generacije.
  Odtod imamo danes na slovenskem kar 3/4 vseh bebavcev in amoralnih uglaupohabljencev – slavilcev komunistične revolucije!

 • xtc

  Goli otok je še eden dokaz ,da se Tito ni bistveno razlikoval od Josifa in Adolfa no ,če je Adolf na oni svet rad spravljal druge narode sta Josifa najraje masakrirala lastne.

 • ZatonMesecnikov

  V nekih spominih nekoč, ki sem jih bral, je avtobiograf preživel vse kar je možno za tisti čas.

  Najprej je bil obtožen Komunizma, pa poslan v Dachau.
  Potem je bil obtožen po vrnitvi iz Dachaua nacizma, češ da je gestapovski agent.
  Kar na Golem otoku, pa je bila njegova kazen prekvalificirana v Imformbirojevstvo, češ da je Informbirojevec in stalinov Agent.

  Na vprašanje kje je bilo huje, Dachau ali Goli otok, je dejal, da Goli otok. V Dachau so ti psihično dali mir, zanimalo jih je samo fizično. Bili so tam Zatiralci in zatirani. meja je bila postavljena.

  na Golem otoku, jih je zanimalo psihično in fizično. Meje med zatiralci in zatiranimi ni bilo. vsak je lahko bil ovaduh zatiralcev in nikomur se nikoli nisi smel zaupati, za razliko od Dachaua.

  Tako v spominih…

 • montyamp

  UDBOVSKA DECA so rak rana države Slovenije .
  Ravnovesje med normalnimi ljudmi in idioti , je bilo 1945 porušeno , seveda v korist idiotov .

 • MEFISTO MODRI

  Ali je ta, ki se skriva za Frankom Novakom nor ali pa nas dela norce.

  Kolikor ga poznam, drži prvo.

  Uporablja namreč toliko nickov na tem in drugih portalih in spaca skupaj toliko neumnih komentarjev, da je brez strokovne napake mogoče reči, da je bolnik.

 • Andrej
 • montyamp

  Zlomila pa se je YUGOJEBISLAVIJA .
  V krvi skupaj , v krvi narazen .

 • Osti jarej

  …ob tem ne pozabimo,kako lepo so sprejeli goste v aušvicu….s pleh musko in švedskim fruštkom

  • slosin

   tudi vrnjene domobrance so naši lepo sprejeli – šus v glavo pa v hotel kraško brezno…

   • Osti jarej

    ….niso bili naši….srbi so bili