fbpx

Seznam “obvezno prenašanih” športnih dogodkov, namesto da bi institucije preprečile zlorabe zakonodaje

Foto: STA/epa

Marsikoga je upravičeno že večkrat razjezilo, ker si ni mogel ogledati košarkarskih tekem naših odličnih fantov z Luko Dončićem in Goranom Dragićem na čelu. Razlog za to je, da tekme prenaša le Telemach, ki je v lasti srbskega milijarderja Dragana Šolaka. Namesto da bi pristojne institucije odreagirale, ko Šolak izsiljuje druge operaterje z visokimi maržami, zaradi česar večji del Slovenije ne more spremljati denimo dirk Formule 1, se je Golobova vlada spomnila, da bo seznam dogodkov za televizijski prenos objavila v Uradnem listu!?

Do konca meseca bi lahko vlada v Uradnem listu objavila nov seznam pomembnejših dogodkov za televizijski prenos, na podlagi katerega bi lahko po več letih najpomembnejše športne dogodke brez dodatnega plačila gledala večina prebivalcev Slovenije. Predlog seznama je trenutno v medresorskem usklajevanju,” so namreč po navedbah STA sporočili z ministrstva za kulturo.

Na začetku julija ni manjkalo športnih navdušencev, ki nikakor niso mogli razumeti, zakaj košarkarskih tekem ne predvaja nacionalka, katere delovanje so prisiljena plačevati vsa slovenska gospodinjstva. Tedaj pa so na nacionalki pojasnili, da ima Sport Klub televizijske pravice za tekme v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Slednji je namreč dal znatno višjo ponudbo kot RTVS. Izbrana je bila seveda najvišja ponudba. Čeprav so na nacionalki zaprosili za podlicenco, Sport Klub ni pokazal interesa za kakršnokoli sodelovanje.

Foto: epa

Ideja vlade Roberta Goloba se dobro sliši v praksi, a človeku se upravičeno poraja vprašanje, kdo bo tisti, ki bo plačal prenos vseh dogodkov. Ne pozabimo namreč, da si javna RTVS s 120 milijonskim budžetom zaradi visoke cene športnih prenosov ne more privoščiti predvajanja velikih mednarodnih tekmovanj, kot so dirke Formula 1. Na drugi strani pa moramo opozoriti tudi na povezavo med Sportklubom in Šolakovim Telemachom (lastnik pa je tudi Shoppsterja in N1Slovenija). Ker Telemach prek “svojih” kanalov izsiljuje druge operaterje za višje marže, na katere pa ti niso pristali, večina Slovenk in Slovencev sploh ne more več spremljati priljubljenih dirk Formule 1.

Spomnimo. Portal Kurir je Šolaka lani opisal kot najbogatejšega Srba, ki je težak kar 1,22 milijarde evrov in ima v lasti tri zasebna letala. Gre za nekoga, ki je enormno bogat že za svetovne, kaj šele srbske razmere. Kot je navedeno v srbskem mediju, je svoje premoženje uspel zgraditi s pomočjo špekulativnih, “kavbojskih” in celo kartelnih akcij, ki potemtakem mejijo na mafijske posle, kamor po navedbah portala spada tudi podkupovanje politikov. Število podjetij z njegovim lastniškim deležem pa se z dneva v dan povečuje, s čimer si je tudi prislužil naziv prvega srbskega milijarderja, ki slovi tudi po izogibanju plačevanja davkov. Znano je, da je poslovnež lastnik večjega števila tako premičnin kot tudi nepremičnin, katerih skupna vrednost je nekaj deset milijonov evrov. Omenja se  tudi lastništvo  razkošne vile ob Ženevskem jezeru v vrednosti več deset milijonov evrov, luksuzna letala in igrišča za golf po svetu. 

Srbski tajkun Dragan Šolak (Foto: YouTube)

Kot je julija pojasnil tedanji vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija Patrik Greblo, je pri predvajanju košarkarskih tekem prišlo do kršenja zakonodaje, saj javnosti ni imela možnosti spremljanja. Ob tem je opozoril tudi na dejstvo, da ima Sport Klub vidno manjšo pokritost s signalom, kot to veleva zakon (nekaj več kot 30 odstotno). “Ta tudi predvideva, da ob zagotavljanju potrebnega deleža ne sme priti do dodatnih plačil,” je glede zakona po poročanju Žurnala 24 poudaril Greblo in dodal, da bi v tem primeru morali odstopiti brezplačne pravice televiziji, ki lahko s pomočjo signala doseže 75 odstotkov ljudi. Kot je že znano, se to sploh ni zgodilo. Po Greblovih besedah je tudi problematično, da so kazni v primerjavi s temi v tujini precej nižje. Če tam znašajo do 10 odstotkov celoletnega prometa, pri nas znašajo tudi do 30 tisoč evrov.

Foto: epa

Namesto da bi vlada zahtevala, naj pristojne inšpekcije končno uredijo razmere, se je očitno raje odločila, da pomembnejše dogodke za televizijski prenos vpiše v Uradni list. Ker bo to seveda za operaterje dodatni strošek, naj ne bo presenečenje, če ga bodo operaterji s povišanjem mesečnih naročnin prenesli na državljane. 

Sara Kovač