fbpx

Nasilni protestniki napadli uredništvo N1 – a vendar se njihovi novinarji sprašujejo o upravičenosti uporabe solzivca?!

Novinarka N1 Suzana Lovec. (Foto: FB)

“Pridružila se jim je tudi policijska konjenica, izgredniki pa so v policiste začeli metati bakle in kamenje. Izgredniki so vnovično napadli tudi novinarje, ki na terenu opravljajo svoje delo. Ko je policija izstrelila več nabojev solzivca, se je skupina protestnikov panično razbežala. V uredništvo N1 so poskušali vstopiti tudi posamezni protestniki, ki so razbili steklo na vratih uredništva, zato smo bili prenos protesta začasno primorani prekiniti,” je poročal medij N1 v torek na dan protestov, ki so bili, sodeč tudi po tem zapisu, vse prej kot miroljubni. Pa vendar so sedaj novinarji N1 najbolj ogorčeni prav nad uporabo solzivca, ki je med drugim omogočil, da je policija razgnala nasilneže.

Občinski svetnik Borut Rojc, ki sam sebe prišteva bolj v levo sredino kot pa v desno, je izpostavil, da se je po 30 letih zagnal največji investicijski cikel v zgodovini države. To po njegovih besedah vladi RS priznavajo tudi levi in sredinski volivci. “Torej tisti, ki bi jih nekateri mediji radi prepričali, da drsimo v anarhijo. Solzivcu pa se lahko izognemo tako, da nekateri ne skačejo po avtocesti,” je še komentiral in podal uporaben nasvet, na katerega nekateri očitno niso pomislili.

Rojčev nasvet je letel na Suzano Lovec, novinarko in urednico rubrike Poglobljeno medija N1, ki je bila pred tem tudi urednica 24ur Fokus in 24ur Inšpektor na POP TV. V rubriki Poglobljeno se je pred kratkim namreč lotila solzivca, za katerega je med drugim navedla, da poveča tveganje za okužbe dihal. “Ženske po stiku z njim pogosto poročajo o izrednih menstrualnih krvavitvah, kar se je zgodilo tudi dvema našima novinarkama, ki ju je policijski solzivec zajel med poročanjem s protestov,” je zapisala. Dodala je tudi, da je problem solzivca ta, da je izjemno slabo raziskan. “Prepovedan je v vojni, dovoljen na ulici,” je izpostavila in dodala povezavo na članek o tej temi.  “O vsem v članku bi policija vsekakor morala razmisliti, preden naslednjič zaplini pol mesta,” je še opozorila.

Image

 

V članku medija N1 je navedeno, da naj bi bila uporaba solzivca v vojaških spopadi prepovedana z ženevskim protokolom leta 1925, ki prepoveduje “uporabo dušečih, strupenih in drugih plinov v vojni”. Hkrati v članku priznajo, da dokument solzivca izrecno ne omenja in da so ga na primer ZDA s pridom uporabljale v vietnamski vojni. “Bolj natančno je uporabo vseh kemičnih orožij v vojaških spopadih definirala in prepovedala šele mednarodna konvencija o kemičnem orožju iz leta 1993, ki pa hkrati izrecno dopušča izjemo za policijsko uporabo solzivca,” je še zapisano in jasno navedeno, da je policijska uporaba solzivca dovoljena. Uporaba v vojaških spopadih je bila namreč sporna predvsem zato, ker so se bali, da bi njegova uporaba eskalirala v uporabo kemičnega orožja oziroma v uporabo bolj smrtonosnih živčnih plinov. “Niso namenjeni temu, da bi povzročili trajne poškodbe ali smrt izpostavljenih,” jim je povedal tudi toksikolog dr. Damjan Grenc iz ljubljanskega kliničnega centra. Do večjih težav sicer lahko pride pri uporabi solzivca v zaprtih prostorih.

Foto: Zajetje zaslona

Solzivcu se da tudi izogniti
Glede povezave med izpostavljenostjo solzivcu in motnjah menstrualnega ritma, na katero opozarja Lovčeva – do izrednih menstrualnih krvavitev, naj bi prišlo kar pri dveh novinarkah N1 – v članku potem piše, da so bile sicer študije, ki kažejo na to povezavo, izvedene v nenadzorovanih pogojih in brez naključnega vzorca, kar zmanjšuje zanesljivost ugotovitev, “a drugačnih v danem kontekstu tako ali tako ni mogoče etično izvesti“. Glede na to, da so se novinarke N1 očitno prostovoljno izpostavile solzivcu, bi jih morda morali vključiti v študijo. Seveda uporabe solzivca ne zagovarjamo, prav gotovo nikomur ni prijetno če pride v stik z njim.

A dejstvo je, da se mu da tudi izogniti – najlažje tako, da se naredi ovinek okoli krajev, ki jih obkroža policija, ob dogodkih za katere je jasno, da bi do uporabe solzivca lahko prišlo. Ko protestniki razgrajajo po ulicah, na dan, ko v državi potek vrh EU z udeležbo vseh evropskih voditeljev in ko se tudi napoveduje aktivacijo 9. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije, je to skoraj zagotovo tak trenutek, ki se mu je bolje izogniti. Da protestniki niso bili prav zelo miroljubni, pa so se lahko na mediju N1 prepričali tudi na lastne oči – razbili so jim namreč, tokrat na srečo, zgolj vrata. Solzivec pa je policiji omogočil, da je razgnala nasilneže.

Sara Bertoncelj