fbpx

Kakšni so razlogi proti nastanitvenemu centru za migrante v Kranju?

Foto: epa

V Kranju bi morali odpreti nov namestitveni center za migrante, tako kot nameravajo to storiti tudi v Kidričevem, kjer so krajani proti tem načrtom že močno protestirali in zbirali podpise.”V Sloveniji ne potrebujemo prav nobenega migranta, saj imamo svojih socialnih problemov in težav že preveč,” opozarjajo v kranjskem odboru SDS.

Gradnja novih namestitvenih centrov po Sloveniji še vedno buri duhove. Najbolj so na udaru prebivalci Kidričevega in Kranja, kjer naj bi postavili nova namestitvena centra za migrante, skupaj pa naj bi imela objekta kapaciteto za več kot 5000 ljudi. Kot znak nasprotovanja namestitvenemu centru so v Kidričevem že organizirali protestni shod in na notranje ministrstvo oddali več kot 4000 podpisov nasprotovanja.

Tudi policija potrdila, da je objekt neprimeren za nastanitev migrantov
Tokrat pa svoje razloge proti navajajo v kranjskem odboru opozicijske SDS. Namestitveni center naj bi tam uredili v prostorih bivšega Baumaxa v Šenčurju. Temu v odboru močno nasprotujejo, saj se objekt nahaja na križišču avtoceste ter regionalne ceste, ki vodi na letališče, in je varnostno povsem neprimeren. Tudi policija je prostor za namen nastanitvenega centra ocenila negativno. Lokacija in namembnost objekta, ki je namenjen trgovski dejavnosti, sta namreč povsem neustrezni za namestitev migrantov.

“V Sloveniji ne potrebujemo migrantov”
Kot dodajajo v kranjskem odboru SDS, izkušnje tujih mest od Malmöja in Kölna do Dunaja in Pariza nedvoumno dokazujejo, da je vsako masovno naseljevanje migrantov vir ogrožanja varnosti in osebne integritete zlasti žensk in otrok. ”V Sloveniji ne potrebujemo prav nobenega migranta, saj imamo svojih socialnih problemov in težav že preveč,” so zapisali v izjavi.

Pravica do varnosti in spoštovanja osebne integritete je temeljna ustavna pravica vsake državljanke in državljana Republike Slovenije in nikakršen interes tujcev ali tujih držav ni in nikdar ne more biti nad to pravico, opozarjajo v SDS Kranj, ki mu predseduje poslanec Branko Grims.

M. G.