Krajani Kidričevega in Hajdine so zbrali 4000 podpisov proti migrantskemu centru v Kidričevem

Množični protest proti migrantskemu centru v Kidričevem, januar, 2016. Foto: TW

Krajani Kidričevega in Hajdine so na notranje ministrstvo prinesli 4000 podpisov proti vzpostavitvi nastanitvenega centra za migrante na območju Kidričevega. Šefic jim je ob sprejetju podpisov zagotovil, da ne bodo brez njihove vednosti sprejeli nobene odločitve ali aktivnosti. 

Načrt za gradnjo novega migrantskega nastanitvenega centra v Kidričevem je med tamkajšnjimi krajani dvignil veliko prahu. Že pred dvema tednoma se je zbrala večja množica ljudi in protestirala proti namestitvenemu centru v Kidričevem, tokrat pa so krajani zbrali okoli 4000 podpisov in jih prinesli na ministrstvo za notranje zadeve.

Ministrstvo išče nadomestne kapacitete
Tam jih je sprejel sekretar Bojan Šefic in jim zagotovil, da preučujejo več možnosti za vzpostavitev nastanitvenih centrov za migrante. Po navedbah ministrstva gre za iskanje nadomestnih namestitvenih kapacitet, saj so za nekatere pogodbe potekle ali pa je bilo skupaj s sosednjimi državami dogovorjeno, da prehajanja migrantov na določenih območjih ne bo več. Poleg tega iščejo tudi lokacije, ki bi bile logistično čim bolj primerne.

Šefic ne bo sprejel ničesar brez vednosti krajanov 
Ministrstvo je objavilo že drugi javni poziv za morebitne ponudbe tovrstnih lokacij ali nastanitvenih kapacitet. Preučujejo tudi možnost prilagoditve državnega objekta, ki ga uporablja Slovenska vojska v bližini Kidričevega, a še nobena odločitev ni bila sprejeta, pojasnjujejo na ministrstvu. Šefic je krajanom sicer zagotovil, da nobena odločitev ali akcija ne bo sprejeta brez njihove vednosti.

M. G., STA