“Ne moremo govoriti o levici in desnici, ker ni simetrije. V resnici gre za boj proti mafiji!”

Milan Kučan (Foto: STA)

Na predstavitvi knjige “Slovenija, vstan’!” je njen avtor Gašper Blažič spregovoril predvsem o možnih razlogih za sedanje stanje apatije, ki je zelo težko primerljivo s prelomnim letom 1988, ko je šlo veliko Slovencev na ulice in trge. Predstavitev knjige je organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

Po slovenski himni, ki jo je zapela Julija Urbančič, ter uvodnem nagovoru Marka Andolška iz mladinske sekcije VSO je Simona Pavlič moderirala pogovor z avtorjem knjige, med posameznimi sklopi pogovorov pa je svojo domoljubno poezijo predstavila Alenka Jeraj, sicer poslanka v državnem zboru.

Kot je uvodoma povedal avtor knjige Gašper Blažič, je v eni od kolumn problematiziral tezo, da je slovenska pomlad relikt preteklosti in da je mrtva. Omenjeno tezo je v eni od svojih kolumn lani zapisal Bernard Brščič. Kot pravi Blažič, je problem slovenske pomladi bolj v tem, da se je sicer začela, vendar je bila zadušena in se torej še ni zgodila. Nekoliko pa je popravil tudi tezo, da smo s plebiscitom in osamosvojitvijo Slovenci rekli DA civilizaciji in NE barbarstvu. Ta odločitev je bila takrat očitno sprejeta s figo v žepu, je opozoril Blažič.

Na vprašanje, ali je mogoče dandanes najti kakšen dober primer civilnodružbenega gibanja, je Blažič dejal, da je Odbor 2014 imel dober potencial, da bi postal množično gibanje, vendar ta potencial ni bil izkoriščen, saj je Odbor prehitro ugasnil. Nastal je kot gibanje za spremembe v pravosodju, a v času sojenja dr. Milku Noviču – slednji se je javne tribune tudi udeležil – ga ni bilo več.

Kot je še spomnil Blažič, so mladi sicer nosilci sprememb, vendar se v individualistični kulturi v primeru, ko se znajdejo v kočljivem položaju, rajši izselijo iz države in si najdejo službo v tujini. Po njegovem prepričanju Slovenci preveč odgovornosti prelagamo na stranke in ves čas računamo, da bodo volitve vse postavile na svoje mesto. Predvsem pa je kritičen do t. i. vsegliharstva, ki ima tendenco, da bi vse politične opcije izenačil pri odgovornosti. Kot pravi, v Sloveniji nimamo levice in desnice, pač pa imamo mafijo ter tiste, ki se borijo proti njej. Torej ne moremo govoriti o simetričnosti slovenskega političnega prostora, saj vse družbene podsisteme obvladujejo komunisti in njihovi nasledniki.

Simona Pavlič in Gašper Blažič (foto: Veronika Savnik)

Prav zato avtor s svojo knjigo poziva k prebujenju. Po njegovem mnenju je potrebno za uspešno zdravljenje postaviti pravo diagnozo. Odgovora, kako doseči izhod iz apatičnosti državljanov, pa ni ponudil, saj meni, da moramo državljani odgovor poiskati skupaj. Najprej pa je potrebno ozaveščanje in sprememba miselnosti. Kajti “politika je polje duhovnega boja”, je še dejal.

Fotogalerijo s predstavitve knjige si poglejte TUKAJ

 • Anton

  delitev na leve na desne ne obstaja, obstaja pa delitev na tiste ki so se srcem borili za Samostojno Slovenijo in Evropo in na preostale, katerih srce je ostalo pri jugi.

  sarkazem press

  • JANEZ GUS

   Tiste,ki jim samostojna Slovenija ni bila intimna opcija ZZB,ZSMS.,KPS….ČEFURJI……Danes pa ta lažnjiva gamad trobi,da so bili temelji samostojne SLO postavljeni v zločinskem letu 45.

 • janko

  Akademsko! Resnično!
  “… Po njegovem mnenju je potrebno za uspešno zdravljenje postaviti pravo diagnozo. Odgovora, kako doseči izhod iz apatičnosti državljanov, pa ni ponudil, saj meni, da moramo državljani odgovor poiskati skupaj. Najprej pa je potrebno ozaveščanje in sprememba miselnosti. Kajti “politika je polje duhovnega boja”, je še dejal.”
  ************
  “… Kot pravi, v Sloveniji nimamo levice in desnice, pač pa imamo mafijo ter tiste, ki se borijo proti njej….”
  ************
  “… je problem slovenske pomladi bolj v tem, da se je sicer začela, vendar je bila zadušena in se torej še ni zgodila….”
  ************
  “…Na vprašanje, ali je mogoče dandanes najti kakšen dober primer civilnodružbenega gibanja, je Blažič dejal, da je Odbor 2014 imel dober potencial, da bi postal množično gibanje, vendar ta potencial ni bil izkoriščen, saj je Odbor prehitro ugasnil. Nastal je kot gibanje za spremembe v pravosodju, a v času sojenja dr. Milku Noviču – slednji se je javne tribune tudi udeležil – ga ni bilo več…”
  ************
  Sedaj pa obnovimo odbor in z rumenimi jopiči vsak vikend na ulice!

 • Franc Šink

  Levičarji ne razumejo niti tega kaj mafija sploh je.

  • tomnidari

   Oooh kako se motiš! Levičarji so najprej naštudirali mafijo! Sedaj se mafija trudi razumet udbomafijo!

   • Franc Šink

    Res je. Upam da imaš prav.

  • tohuvabohu

   To velja za ljudi, ki volijo mafijske služabnike.

 • xtc

  V bistvu gre za komunistično udbomafiji,ki narodu tala toliko,da je za njih,tj. drobtinice in socialo,brezpravje in anarhijo,kar večini ustreza,ker tudi sama naivno računa na kak “večji plen” a do tegane bo nikoli prišla,saj so “prvklasni” vedno prvi.
  Z talanjem drobtinic,pa si komunisti kopujejo butaste privržence,od oštirskih in še kakih propagand makerjev,medijev in seveda kupa špicljev,ki jim tožari “one sovražne” elemente,ki se jih nato lotijo z različnimi metodami deskriditacij in onemogočanj.
  A večina teh bebčkov se ne zaveda da bodo morali zapitkr leve mafije poravnati ravno oni tako ali drugače,potem ,ko bo le ta z nakradenim pobegnila kam v Mehiko ,J Ameriko,Afriko in še kam.
  Blažič NE ponzudi rešitve; in govori ,dajo moramo najti skupaj-Rešitev je povsem na dlani;SLO potuje povsem po identičnih poteh kot SFRJ-,ko bo zmanjkalo denarja,kot je tam se bo sistem razsul enako in zgodilo se bo isto kot 91 ko so glavni UDBAŠI kot Kučan,Rigelnik itd poslali otroke in familije na varno v Avstrijo,Nemčijo,Švico in še kam,nekateri tudi sami ušli tjain čakali tam kaj bo.
  Skratka vse blodnje ,ki so jih SLO ovce požirale ob kruljenju AB-,ki je po kučanovem “befhlu” nategovala Slovence,kako je Slovence in Slovenijo “rešila” pred Trojko je navadno blefiranje,za večino normalnih Slovencev bi bila Trojka “božja rešitev” za Kučanovo levo mafijsko omrežje in njih vlado pa smrt saj bi se razprodala vsa državna podjetja in bolnišnice ter vse-s tem pa tudi razsulo omrežje-skratka AB ni reševala vas ali Sloveenije,pač pa Kučanovo mafijo pred razgraditvijo.
  Kučanovo druščino z oblasti lahko vrže samo bankrot in gospodarski zlom po velji krizi,ko ne bo denarja za podkupovanje volilnih ovac.

 • Antonius

  Veleizdajalec, predsednik globoke države obvladuje dva stebra na katerem stoji vsaka država. Eden od treh, ki ga imamo zgolj za rožo v revirju, je obubožana vojska, ki jo niti generalštab ne jemlje resno.
  Ostajata pa ostala dva stebra, ki sta vsak za sebe zelo pomembna za obvladovanje stanja v državi. Prvi so oboroženi organ policijskega pregona in drugi tožilsko pravosodni organ, ki zagotavlja pravno preganjanje in onemogočanje izstopajočih posameznikov iz vrst politične opozicije.
  Vsak diktator si mora, za obvladovanje stanja v državi, nujno podrediti tudi vsa sredstva javnega obveščanja. Zato ne čudi, da so veleizdajalcu največji trn v peti opozicijska Demokracija in NOVA 24 TV, ki se ju loteva na vse mogoče načine prek sodne veje oblasti in ju finančno izčrpava s pritožbenimi postopki na sodišču.
  Na kaj bi se morala javnosti poznana inteligenca osredotočiti, da bi najširša množica Slovencev končno prepoznala stanje in spregledala akterje, ki nas v šahu držijo z diktaturo? Javnosti naj razložijo kaj so pogoji, ki diktaturo omogočajo in kdo je akter diktature, ki se nam dogaja.
  Jaz sicer pravim, da imamo *demokratično* diktaturo, ker si na volitvah svobodno izberemo kogar želimo.
  Potem gre pa volja volivcev v proces proporcionalnega goljufanja in vprašljivega preštevanja volilnih glasov, ki nam na koncu navrže rezultat, da nas veleizdajalec s pomočjo njegovega foruma obvladuje z *demokratično* diktaturo.
  —-
  Spoštovani Gašper Blažič, inteligenca je tista, ki mora v nagovoru slovenski javnosti odpreti oči in jo vzpodbuditi, da odreagira.
  Tri leta sem hodil pred sodišče, pa niti za pošteni vzorec ni bilo *intelektualnih* elit med nami.
  Včeraj sem bil na Cankarjevi 11, poslušal sem in si mislil, kar sem zapisal.

  • if

   Govoreča dejstva, ki jih lahko bere in razume vsak, ki resno razmišlja o vzrokih in posledicah.

 • VERZIFIKATOR

  Mile Čukan

  OPCIJA BREZIMNA

  Je optiral svojčas, lamentiral,
  opcija, dejali so, intimna,
  on sam sebi rekel legitimna
  odločitev, z njo naprej laviral.

  O optiranju smo poslušali
  vsakič znova, ko se je prikazal,
  mislil vsakič, da se je izmazal,
  ker ga na zagovor niso dali.

  Opcijo zdaj desetletja gledam,
  ali je intimna, se sprašujem,
  se nad legitimnostjo hudujem,
  v prazno, tega dobro se zavedam.

  Ni da z opcijo bi se ukvarjal,
  siva je, povsem neprepričljiva,
  vsa pritlehna, skrajno nadušljiva,
  ni da kaj od tega bi poudarjal.

  Naj, če hoče, še tako optira,
  naj intimno scela se razgali,
  malih ne zanima svet živali
  me prav nič, ki vase se podira.

  Ko ne bo ga, naglo bo brezimen,
  v majhni vsej sivini bo pozabljen,
  tudi on kot drugi uporabljen,
  da je z opicami bil intimen.

 • dob

  kučan brodari po morju sovraštva, ki ga sam naserje.
  O levici in desnici ne more biti govora zato, ker je to režim brez pravnega reda, saj njegova sodišča delujejo kot prorežimska.
  Ves sistem počiva le na komunističnem “maščevanju” in ne na pravici.
  Vladajoča ideologija je maščevanje in tega se ga moramo učiti v šoli.

  Pa smo rekli, da mora biti religija ločena od države… Zgleda da smo to hoteli samo zato, da se komunizem (ki je druga religija!) lahko zliže z državo.

 • antimur

  Gre za boj proti zločincem, kriminalcem, izdajalcem, predvsem pa zagriženih antislovencev. Kučan in njegova banda so daleč od mafije, saj mafija ima vsaj malo časti, kar imajo ti levifašisti z mafijo je ponarejanje, mafija to počne s stavnimi lističi, kučanisti pa z volitvami. Nihče me ne bo prepričal, da sta Fajonka in Brglez prišla v EU parlament z voljo ljudstva. S komerkoli sem se pred volitvami pogovarjal o teh dveh, z levimi ali desnimi, vsem sta odvratna in zverinska.

 • Anton

  nekoč sem med debato na temo študij nekomu pripomnil svojo misel, vsakdo, ki diplomira bi moral biti intelektualec, v resnici pa smo se temu pravilu z vpeljavo “Bolonjca! močno oddaljili .

  sarkazem press

 • Franc Šink

  Ali se Kučan sploh zaveda, da ga v Sloveniji marsikdo tudi neizmerno tudi sovraži?

 • montyamp

  Ste kdaj opazili da z nekaterimi ljudmi lažje delate kot z drugimi ???
  Astrološka psihologija svetuje :
  Ni dobrih ljudi in ni slabih ljudi , kombinacije so pa lahko strupene .
  Ravnovesje med dobrim in zlim je bilo v Sloveniji žal porušeno v prejšnjem stoletju , seveda v korist zla in hipokrizije .
  Niso vsi ljudje pokvarjeni , na daleč se pa vidi , da pokvarjenci lažje sodelujejo med seboj kot pošteni in pokvarjeni .
  Statistika nam dopoveduje , da so vir zla stari partijski fosili in nijhova pokvarjena brezhrbtenična mladež , v glavnem rojeni v zimskem času .
  Seznam rojenih v znamenju kozoroga vam bo povedal več :
  Kućan Milan , Zoran Janković ,Gregor Golobič , Janez Zemljarić, Branko Masleša, Zvonko Fišer,Anton Rop , Matjaž Han , Franc Trček ,Svetlana Makarović , Al Capone, Drago Kos,Mao Zedong,Tit Turnšek , Andreja Katić , Kim Džong Un , Elena Ceaucescu , Hermann-Wilhelm Göring , Spomenka Hribar , Violeta Tomić , Violeta Bulc , Tjaša Andrée Prosenc , Igor Zorčič , Bizilj Ljerka , Iztok Podbregar , Svetlana Slapšak , …………. Kocjanćić , Miklavćić , Isajlović , so tudi že kandidati za preimenovanje v hijene .

 • Povprečen Državljan

  Brez Kučana,Drnovška in razumnih TO poveljnikov, bi bila naša osamosvojitvena vojna bistveno bolj krvava.In do danes se ne bi pobrali,o EU in NATU pa bi se danes pogajali skupaj z Makedonci.

  • Ivo Coz

   Povprečni, ta je pa bosa! A si imel v mislih kupčkanje gospoda Kučana z Miloševičem?
   Brez metropolita dr. Šuštarja pa bi JLA s Slovenijo opravila po hitrem postopku!

   • Povprečen Državljan

    Slo delegacija je na zadnjem kongresu v Bg. Miloševića in njegovo politiko poslala v tri krasne in zapustila kongres.Na Brionih pa dogovorili premirje in odhod jugo vojske.

    • tomnidari

     Ali se v solzah odreč Jugi, ali pa ostat v Beogradu!! Raje so izdali Jugo in se s figo v žepu vrnili domov.

   • Povprečen Državljan

    Tudi Šuštar ima veliko zaslug.Absolutno se strinjam.

  • macon

   Brez kučanove veleizdajalske predaje orožja TO se JLA sploh ne bi odpravila na pohod in ne bi bilo 40 mrtvih. Potem bi se pobrali na jug in s sabo vzeli še svoje cucke povprečne izdajalce- državljane.

   Lepo, da serješ po lastni državi, res lepo.

   • Povprečen Državljan

    Za izdajalce se ve,kdo so bili.In kdo so cucki bivših komunistov tudi.

    • macon

     Ponavljaj laži še dolgo pa se ne bodo prijele. Levi ves čas izdajate Slovenijo.

  • Mojca pokraculja

   Hahahaa, izdajalci in osvoboditelji ! Bravo tako se govori! Intimna opcija je zmagovalna. Fašisti pa še kar naprej strašijo. Na juriš povprečni državljan !

   • Povprečen Državljan

    Fašizem je vaša opcija,ne moja.In vojne je že davno konec.Samo vi bi še radi jurišali.

 • Janez Kepic-Kern
  • Janez Kepic-Kern

   VSI – MI
   SLOVENCI
   IN NAŠA R. SLOVENIJA
   SI
   ZASLUŽIMO – BOLJ KREDIBILNE ITD. VODILNE LJUDI..

   Pridružite se meni – Janez Kepic-Kernu
   in
   mojim strokovnim in računalnikarskim – sodelavcem ! L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA

   NOVO,
   vseslovensko
   “DOMOZNANSKO DRUŠTVO – SLOVENIANA”

   BREZ ZADREGE
   SE MI OGLASITE !
   TOPLO VABLJENI !
   Vsi zainteresirani – se brez zadrege seznanite z menoj – Janez Kepic.Kernom!
   Ustanavljam
   ta čas – popolnoma – POZITIVNO
   MOČNO, VSESLOVENSKO

   – DOMOZNANSKO DRUŠTVO “SLOVENIANA”

   S KATERIM
   BOMO IZVAJALI ŠTEVILNE KULTURNO-IZOBRAŽEVALNE DEJAVNOSTI
   IN
   OPIRALI – PODPORNIŠKO, SIMPATIZERSKO
   OBE
   POZITIVNI SLOVENSKI T.I. “POMLADNI” STRANKI – SDS IN SLS.
   STRANKE
   NSI
   NE BOMO OPIRALI, KER SO VODILNI IZ NSI
   IZVEDLI NEKAJ “DVOLIČNIH” DEJANJ
   IN
   KER SO V NSI – STORILI – PREMALO ZA
   POZITIVEN,
   PRAVNO, MORALNO KOREKTEN
   IZHOD
   NAS SLOVENCEV IZ EX – KP, ZK POKOMUNIZMA ! L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
   P.S.
   Z MOJEGA E-PORTALA “SLOVENIANA”

   Vseslovensko domoznansko društvo “SLOVENIANA”
   V POSTOPKU REGISTRACIJE JE TUDI VSESLOVENSKO DOMOZNANSKO IN DOMAČNOSTNO KULTURNO/IZOBRAŽEVALNO DRUŠTVO “SLOVENIANA”
   Kot vsi beroči vidite sta portal in mesečna revija “SLOVENIANA” polna živih, pomembnih kulturno-zgodovinskih in aktualnih prispevkov. Če se čutite zmožne napisati kaj podobnega tudi vi, iz svojih spominov, znanja, itd. se nam kar brez zadrege oglasite.

   VSI ZAINTERESIRANI, KI IMATE RES RADI NAŠO SLOVENIJO, KI IMATE RADI SLOVENSKE PREDNIKE, NAŠ JEZIK in KULTURO, itd, vabimo kot AKTIVNE ČLANE ali PODPORNIKE k SODELOVANJU z nami pri “SLOVENIANI”, ki te tedne uradno registriramo, ustanavljamo dve SLOVENSKI, POZITIVNI, KOREKTNI DOMAČNOSTNI DRUŠTVI:

   VSESLOVENSKO DOMOZNANSKO IN DOMAČNOSTNO KULTURNO-IZOBRAŽEVALNO DRUŠTVO “SLOVENIANA”
   DRUŠTVO »DVOJINA-SLOVENIANA« ZA KOREKTNO DRUŽABNOST POLNOLETNIH DRŽAVLJANOV R. SLOVENIJE
   Lahko nas kontaktirate na: [email protected]

   Več info na naših straneh.

   L. R. Janez Kepic-Kern, odg. ur. in lastnik edicij SLOVENIANA

 • Janez Kepic-Kern