fbpx

Ne pozabite! Urne kazalce bomo v noči na nedeljo premaknili za eno uro nazaj

Foto: Pixabay

V noči na nedeljo bomo spali eno uro dlje. Ob 3. uri zjutraj bomo namreč urne kazalce premaknili eno uro nazaj. Premik na zimski čas bo prinesel uro več spanja. Evropski parlament je pred tremi leti in pol sicer sprejel stališče o odpravi premikanja ure že v lanskem letu, odločitev za zimski ali poletni čas pa je prepuščena članicam.

Zadnje premikanje ure je bilo sprva predvideno že za leto 2019, a so v EU odločitev o tem tudi zaradi drugih prednostnih nalog preložili.

V Sloveniji smo začeli urne kazalce premikati leta 1983, navaja STA. Dokončna odločitev, da jih vsako zadnjo nedeljo v oktobru premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej, pa je bila sprejeta leta 2006. V skladu s to odločitvijo bo tudi tokratni premik urnih kazalcev.

Namen premikanja ure na poletni čas je bil, da bi luči prižgali kasneje v dnevu in tako bolje izkoristili dnevno svetlobo, s tem pa prihranili energijo. Zaradi ukrepa naj bi bilo manj prometnih nesreč in kriminala, pa tudi gospodarstvo naj bi čutilo pozitivne učinke. Nasprotniki ukrepa pa izpostavljajo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi, slabša njihovo razpoloženje in zdravje.

Foto: Pixabay

Slovenska vlada je novembra 2018 načeloma podprla predlog direktive za ukinitev premikanja ure, a le pod pogojem, da se na ravni EU zagotovi mehanizem in ustrezen rok za koordiniran prehod na usklajen čas. V Sloveniji je standardni čas centralno evropski čas, ki ustreza zimskemu času. Če bi ukinili sezonsko premikanje ure na poletni čas, bi v naši državi tako skozi celo leto na podlagi zakona o računanju časa obveljal standardni zimski čas.

Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času
Javno posvetovanje, ki ga je Bruselj organiziral v letu 2018, je po drugi strani pokazalo, da smo Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času, prav tako Portugalci, Ciprčani in Poljaki. Za zimskega pa so se večinsko izrekli Finci, Danci in Nizozemci.

Članice EU so razvrščene v tri različne časovne pasove. Za Irsko in Portugalsko velja zahodnoevropski, za 17 članic Unije, tudi za Slovenijo, srednjeevropski čas, za Bolgarijo, Ciper, Estonijo, Finsko, Grčijo, Latvijo, Litvo in Romunijo pa vzhodnoevropski čas.

Demokracija