fbpx

Neizpodbitni foto dokazi: Na FDV urijo levo gverilo. Preverite, kateri profesorji delajo za njo.

Foto: Nova24tv

Levičarske antifašistične skupine, bolj znane pod vzdevkom Antifa, v Evropi veljajo za najbolj nasilne in radikalne skupine in se glede na nasilne metode reševanja problemov postavljajo ob bok neonacistom. Toda prav ta skrajna gibanja imajo domovinsko pravico na Fakulteti za družbene vede.

Prav na ljubljanski fakulteti za družbene vede so potekali seminarji te skrajne skupine, kjer so študenti med drugim debatirali o vrstah fašizma in ekonomskih vprašanjih. Gibanje naj bi sicer v zadnjem letu potihnilo, so pa nekateri profesorji FDV še vedno njihovi goreči podporniki, propagandne plakate Antifa pa imajo razobešene na vratih svojih kabinetov. Da bi morala biti vsaj univerza politično nevtralen prostor, za FDV in njihove profesorje več kot očitno ne velja.

Na seminarjih naj bi zaposleni in študentje problematizirali “nove pojavne oblike fašizma v našem neposrednem okolju, torej v Sloveniji in tudi širše, znotraj evropske in globalne družbe”. 

Antifajevci so prepričani, da je neofašizem za razliko od klasičnega fašizma, “ki je bil zgodovinsko premagan v drugi svetovni vojni, zavit v na videz prijaznejše ideološke maske in manj spektakularne politične prakse, kot so “domoljubje”, “varnost države”, “zaščita narodne identitete”, “obramba pred tujimi vplivi” ipd,” so ob prvem seminarju povedali za portal MMC.

“Ta bitka še ni dobljena!”
Gibanje je ustanovilo tudi skupino na omrežju Facebook, kjer objavljajo precej radikalna sporočila: “Ob 70. obletnici ‘zmage’ nad fašizmom pozdravljamo antifašistični boj naših prednikov in opozarjamo, da ta bitka še ni dobljena, da jo je potrebno biti in nanjo opozarjati vsak dan! Ne samo ob obletnicah!” se glasi eden od zapisov.

Vrata FDV-ja še vedno krasijo propagandni plakati
Na vratih kabinetov profesorjev je še vedno opaziti plakate, ki vabijo na seminarje Antifa. Kljub temu da srečanja segajo v leto 2013, jih vse do danes še niso odstranili. Poleg omenjenih pa vrata nekaterih krasijo tudi plakati z naslovom Odrežimo lovke finančnega kapitalizma.

Gibanje očitno sodeluje tudi s t. i. “Protifašistično fronto”, ki je v soboto organizirala shod, na katerem so zamaskiranci drugače misleče med drugim zmerjali s fašisti in golaznijo, udeležila pa sta se ga tudi Milan Kučan in evropska poslanka SD Tanja Fajon. V skupini so namreč delili tudi njihov dogodek, v zvezi s katerim so člane povabili na Festival odprtih meja za vse, ki je septembra potekal na Prešernovem trgu.

Kako izkoristiti migrantsko krizo za destabilizacijo države?
Seminarji Antifa spominjajo na nemško različico tovrstnega gibanja. Slednji so pred časom izdali dokument, v katerem so navedena navodila, kako migrantsko krzo izkoristiti za destabilizacijo države. Vsebino internega dokumenta skrajnih levičarjev si lahko ogledate tukaj.

“Svoja dejanja moramo zaostriti, da najprej destabiliziramo državno oblast, kjer je mogoče,” so med drugim zapisali. Svojim članom svetujejo, da je potrebno boj proti fašistom okrepiti tako, da izpeljejo veliko več akcij, za katere je mogoče okriviti fašiste.

Antifa: “Zagoreti mora še veliko več azilnih centrov”
“Zagoreti mora še veliko več azilnih centrov, na katerih je potem mogoče najti nacistične grafite in slogane,” je zapisano v dokumentu. Na njihove (nemške) ustanove pa je treba pripraviti napade, pri čemer je treba nujno nastaviti tudi dokaze, ki bodo potrjevali, da je šlo za dejanja fašistov. “Razen tega se moramo skupaj domisliti nečesa, kar bo deželne vlade privedlo do tega, da nam znatno povečajo finančno pomoč,” so jasni v skupini Antifa.

Nina Knapič