fbpx

Nekdanja državna tožilka Dragica Kotnik o preiskovanju afere Smodej: Očitno ni volje do preiskovanja, dokazov je že zdaj dovolj

Nekdanja državna tožilka Dragica Kotnik, Foto: STA

Afera Smodej dobiva politične razsežnosti, vsakodnevno izvemo kaj novega, prav tako pa se vedno pojavljajo nova imena iz ozadja. Policija pravi, da izvaja vse potrebne ukrepe in zbira obvestila o morebitnih sumih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in drugih kaznivih dejanjih, pa vendar se zdi, kot da to ni res. Pravijo, da morajo za kaj več dobiti tudi uradno prijavo, vendar se nekdanja višja državna tožilka Dragica Kotnik s tem ne strinja in pravi, da se preiskava ne izvaja, ker to nekaterim ni v interesu. Po naših informacijah naj bi neuradno preiskavo vodil prav kriminalist Dušan Mikolčević, ki se je v preteklosti že izkazal pri prikrivanju dokazov v aferi Baričević, ki je bila pred leti prav tako pometena pod preprogo.

“Dejstvo, da bi preiskavo afere Smodej vodil Dušan Mikolčević, je skoraj že garant, da do preiskovanja sploh ne bo prišlo”, meni nekdanja višja državna tožilka Dragica Kotnik, ki pa pravi, da verjetno ne bo Mikolčević tisti, ki bi zadevo blokiral, ampak, da blokade, kot v preteklosti, prihajajo iz višje ravni, tudi s pravosodja. Prepričana je, da bi se preiskava lahko temeljito opravljala že zdaj, z vsemi dokazi, ki so javno znani, vendar v kolikor to ni v interesu “pravih”, do tega ne bo prišlo. Afera Smodej naj bi po zanesljivih informacija povzročila konkretno dinamiko v policiji. Sestali so se Boštjan Lindav, Boštjan, Mlačnik, David Antolović in Darko Muženič, ki trenutno v MNZ odločajo o vsem ter sestavili omenjeno neformalno ekipo, ki jo vodi član notranje zaščite Mikolčević. 

Po naših informacijah je kriminalist oziroma policist Mikolčević Dušan, ki je po naročilu Kresalove prikril sledove v zadevi Baričević (tožen pa je tudi za nevestno delo in nato oproščen), je ponovno v akciji. Notranja ministrica Tatjana Bobnar naj bi ga namreč kot “specialca za prikrivanje kaznivih rabot levice” nedavno imenovala v notranjo kontrolo policije, kjer se ukvarja s pripravo kazenskih ovadb zoper odstavljeno direktorico NPU Petro Lesar, kriminalista Mitjo Jagra (delal na nezakonitih nasilnih shodih med pandemijo) ter pomočnika vodje službe direktorja policije Franca Boruta. Po izbruhu afere Smodej pa naj bi po novem vodil tudi neformalno skupino v kriminalistični službi, ki zbira dokaze in podatke o žrtvah, ki so potrebni za pregon. Glede na dejstva, ki jih o Mikolčeviću poznamo iz preteklosti v zadevi Baričevič, pa lahko sklepamo, da bo tudi tokrat njegova naloga enaka – prikrivanje dokazov, oziroma, kot pravi Kotnikova “ne preiskovanje”.

Ljubljana, okrajno sodišče. Začetek sojenja policistoma Dušanu Mikočeviću in Alešu Conradiju, ki v primeru Baričević naj ne bi vzela vseh dokazov. Foto: STA

Spomnimo, da je Dragica Kotnik, ki je predlagala pogoni kazni za Dušana Mikolćeviča, ki je v aferi Baričević prikrival dokaze, oziroma po njenih besedah, zadeve sploh ni preiskoval. Nekdanja tožilka je bila namreč prepričana, da je kriminalist Mikolčevič 2. februarja 2010 med ogledom kraja dogodka na Oražnovi ulici v Ljubljani, kjer so podivjani bulmastifi raztrgali svojega lastnika Saša Baričeviča, zavestno prikril nekatere sledove. S kolegom Conradijem, ki je bil tistega dne dežuren na operativno-komunikacijskem centru, pa naj bi se strinjala, da o sumih mučenja živali in zoofilije ne bosta poročala naprej, zato ne dežurna tožilka ne preiskovalni sodnik nista prišla na ogled.
Mikolčević zamolčal dokaze, zadeva je ostala neraziskana
Med drugim je Mikolčević prikrival in zamolčal operativni podatek o krvavih madežih v stanovanju, glede drugih še kako pomembnih podatkov (spremembe na pasjih rektumih ter sum mučenja živali in prisotnosti še enega človeka na kraju dogodka. Zadeve nikoli dokončno niso bile raziskane, med drugim tudi, zakaj so bila vrata garaže zaprta, zakaj so bili na umetnem spolnem pripomočku kondomi in zakaj je bil Baričevič sredi zime zunaj slečen. Tožilka je vztrajala, da je pse vzdražila in na Baričeviča naščuvala neka tretja oseba ter da je bil Baričevič umorjen. Da pa se zadeve raziščejo po njenem mnenju ni bilo v interesu nekaterih na visokih položajih, zato so se enostavno pometle pod preprogo.

Blokade preiskav prihajajo iz višjih ravni (Foto: STA)

“Dejstvo, da bi preiskavo afere Smodej vodil Dušan Mikolčević, je skoraj že garant, da do preiskovanja sploh ne bo prišlo. Kot tožilka sem tudi Mikolčevića obtoževala, da nista hotela preiskovat, ker dejansko nista hotela preiskovat. Ali je res le Mikolčević garant, da se tudi tokrat ne bo preiskovalo je težko reči”,  je dejal Kotnikova in poudarila, da je bila zadeva “pranje Iranskega denarja” idealen primer, ko je bilo dokaznega gradiva dovolj za obsodilno sodbo, pa se je policija upirala na vse kriplje, tožilec Jaka Brezigar pa je kasneje zavrgel ovadbo češ, da niti za preiskavo ni bilo dovolj. Po njenem mnenju lahko samo sklepamo, da se glede na Smodejevo poznanstvo z ministrico in ostalimi pomembnimi imeni, zadeva ne bo preiskovala, kot bi se preiskovala, “če bi se to zgodilo v prejšnji vladi, prvo sekundo bi bilo v vseh medijih, o tem pa bi govorili stalno in zahtevali odstope”.

Če preiskava ni v interesu vodilnih, se pač ne preiskuje
V zadevi Baričević bi po besedah Kotnikove morali zadevo zoper Mikolčevića preiskovati pravosodni policisti, vendar je bila tam šele blokada, saj naj oni ne bi hoteli zbrati dokazov. “Če je volja, da nočeš preiskovat, potem ne preiskujejo”, je zatrdila Kotnikova, ki je ob tem pojasnila, kako so jo zasipali z vročili s sodišč ne glede na to, da je bila korona, da je bila ona tudi pred operacijo in na bolniški, da je na koncu prišla na obravnavo z berglami in to kar na svoj rojstni dan.

Župan Zoran Janković. (Foto: STA)

“Če bi se oseba pisala Janković ali Senica, bi sodišče tako čuvalo in pazilo na zakonitost, da odvetniku niti predloga ne bi bilo potrebno dati, bi se že zažigalo dokaze, pri nikomur drugemu pa to ne velja, to je dejansko de facto v Sloveniji,” je prepričana.

Vse, kar ima v tem trenutku policija v aferi Smodej, zadošča za nadaljnje postopke
Kotnikova zatrjuje, da je problem v blokadi preiskovanja na višjih ravneh in kot je dejala, bi tudi v primeru, da bi imeli vse prijave zbrane, zapisane in črno na belem, bi na koncu policija, v kolikor bi jim to bilo v interesu, dejala, da to ni dovolj in da ni veljavno. Kotnikova se čudi tudi dejstvu, da glede na trenutna pričevanja, dejstva, dokazila in izjave, to za policijo še kar ni dovolj, enako pa se čudi poročanju osrednjih medijev o zadevi Smodej, ki kar naprej Smodeja poimenujejo z “novomeškim slikarjem” in ne s konkretnim imenom, čeprav je že javno znano.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko, Nejc Krevs in Dušan Smodej. Vir: Zajem zaslona, Twitter

“To je norčevanje, ampak ljudje, ki vidimo dejansko sliko smo v manjšini, vendar se bo izkazalo, da je zaman, če so na drugi strani policija, tožilstvo, vsa ministrstva, tista iz 8. marca, Društvo za nenasilno komunikacijo, Beli obroč, pa to je vse živo rdeče! Njihovo mišljenje je težko prebiti,” je zaključila Kotnikova.

Ker smo se za odgovore obrnili tudi na Policijo, nam je ta podala sledeč odgovor: “Ni v pristojnosti ministrice za notranje zadeve, da bi vodila in odločala bodisi o kadrovskih zadevah v notranjev organizacijskih enotah Policije, bodisi o konkretnih nalogah posameznih uslužbencev. Preiskave spolnega nasilja ne vodi Dušan Mikolčević. Sektor za notranje preiskave in integriteto tudi ni “osebna služba”kogarkoli ampak enota, katere naloga je zagotavljanje notranje varnosti policiji. Zato ne drži podatek, da obstajajo posamezniki, katerih delo je usmerjeno v pisanje kazenskih ovadb proti zdajšnjim ali nekdanjim zaposlenim. Dodajamo še, da osebe Petre Lesar ne poznamo in da nikoli ni bila direktorica NPU. Zavračamo pa tudi trditev o  neformalnih skupinah v preiskavah sumov kaznivih dejanj. Kadar skupina je, je ustanovljena z aktom, če akta ni, skupina ne obstaja. Glede preiskave spolnega nasilja pa pojasnjujemo, da jo policija zelo intenzivno vodi, o njej pa obvešča pristojno državno tožilstvo, ki ga ne predstavlja gospa Dragica Kotnik. V zbiranje obvestil policija vlaga maksimalen trud, da bi primer, v kolikor se je dejansko zgodil, dobil tudi kazenski epilog in da bi storilec za dejanje odgovarjal.”

Tanja Brkić