fbpx

“Neodvisna” novinarja od danes zaposlena v kabinetu ministrice za kulturo Aste Vrečko iz Levice

Lenart J. Kučić in Dejan Štamfelj (Foto: montaža Demokracija, STA, Facebook)

Vsekakor velja v Sloveniji kljub turbulentnim razmeram na trgu in  ostalih področjih (sploh od oblasti nove vlade) ena stalnica, in sicer prehajanje iz samooklicanega “neodvisnega” novinarstva v politiko ali na ministrstva, ki so jih zasedli levičarji. Ti veselo kadrujejo vse, kar leze in gre. Nedavno je bila potrjena informacija, da se je “neodvisni” novinar Blaž Zgaga zaposlil na ministrstvu za pravosodje, z današnjim dnem pa naj bi svoja stolčka na ministrstvu za kulturo zasedla Lenart J. Kučić in Dejan Štamfelj, oba nekdanja novinarja.

Z današnjim dnem sta se v kabinetu ministrice za kulturo Aste Vrečko zaposlila nekdanja “neodvisna” novinarja Lenart J. Kučić, ki je v zadnjih petih letih sodeloval pri Pod črto. Svoj odhod naj bi sporočil v svojem podkastu, povabila pa naj bi ga kar sama ministrica in mu ponudila stolček svetovalca za področje medijev. Kot svetovalec za odnose z javnostjo pa se bo zaposlil dolgoletni sodelavec in ustvarjalec Studia City Dejan Štamfelj.

Je treba sploh poudariti, kako očitno in absurdno je dejstvo, da se javno sklicuješ za nepristranskega in neodvisnega novinarja, potem pa tebi nič meni nič zaplavaš v zelo jasno opredeljene politične sfere in se vedeš, kot da je to povsem normalno. Verjetno ne, pa vendar ni nič več “normalno”, odkar je prišla nova oblast. Brezobzirno kršenje poslovnika na najvišji funkciji v parlamentu, brezsramno žuganje s prstom ostalim, lažne obljube, ki nikoli ne ugledajo luči dneva in “spreobrnitve” iz samooklicanih “neodvisnih” novinarjev v jasno definirano politično sfero. Levičarsko, seveda.

To je postala stalnica v Sloveniji
Priča smo bili že mnogim takim “spreobrnitvam”, še nedavno je Blaž Zgaga iz “neodvisnega” novinarja prešel v stranko SD, zdaj pa je zaposlen na ministrstvu za pravosodje. Človek se vpraša, ali so zahtevane kvalifikacije za mesto v javni upravi res izpolnjene s strani vseh zaposlenih ali je tudi to vse le farsa, kot je farsa vsa ta “strokovnost”, o kateri je govorila nova vlada, odkar je na oblasti. Ravno zato današnja novica o novi dopolnitvi prostih mest na ministrstvu za kulturo ne preseneča.

Spomnimo, da marginalni spletni portal Pod črto obstaja od leta 2014, ekipo pa med drugimi sestavlja tudi novi zaposleni na ministrstvu za kulturo novinar Lenart J. Kučić. V času svojega delovanja je portal zelo dobro služil, kar je bilo presenetljivo glede na to, da zaslužek in obisk nista bila premo sorazmerna. Njihov glavni vir financiranja je bila predvsem vsakoletna donacija ministrstva za kulturo, dokler leta 2021 niso bili zavrnjeni. Pa vendar jih to ni preveč oviralo, saj jih je (tako neodvisne, kot trdijo, da so) financirala Sorosova organizacija Open Society. V eni od svojih trilogij iz preteklosti so predstavili delovanje t. i. “Janševih” medijev v preteklosti, kjer so veliko prostora namenili ustanovitvi in delovanju našega portala. Očitali so nam, da delujemo v rokah madžarskih lastnikov, ki so povezani s stranko Fidesz in madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom, kar je skrajno hinavsko, saj  je njih financiral Soros.

Nekdanji voditelj oddaje Studio City Marcel Štefančič (Foto: STA)

Drugi novozaposleni na ministrstvu za kulturo je Dejan Štamfelj, dolgoletni sodelavec in ustvarjalec Studia City in odličen prijatelj Marcela Štefančiča. Ko je postalo jasno, da se oddaja Studio City ne bo vrnila na RTV Slovenija v dotedanji podobi, je Štamfelj pokomentiral prihodnost oddaje, češ da je jasno, da ne želijo delati brez Marcela in da ne vedo, kam jih bodo prerazporedili, po vsej verjetnosti pa po redakcijah, iz katerih so prišli. No, zdaj je popolnoma jasno. Iz okrilja Marcela Štefančiča, ki se je ne glede na leta svojega dela v spomin javnosti zdaj zapisal s svojim aktivističnim stavkom “Jebeno več nas je kot njih. Njih je samo ene par in vemo točno, kateri so“, je Štamfelj pristal na ministrstvu za kulturo. Je lahko vse skupaj še bolj očitno?

Dobrih 90 odstotkov slovenskih novinarjev, ki so se odločili odložiti novinarsko pero in stopiti na politični parket, se je na novi poklicni poti pridružilo levi politiki. “To veliko pove o ustroju medijskega prostora pri nas,” je o tem povedal že  dr. Matevž Tomšič, predsednik ZNP. Sicer je prestop novinarjev v politiko legitimen, a vrnitev nazaj pripomore k izgubi njihove verodostojnosti. Pa niti ni toliko problematičen sam prestop, kot je licemerno dejstvo, da se prestopi iz novinarstva v politiko pri nas dogajajo na dokaj netransparenten način. Z drugimi besedami, da je novinar, ki na neki točki vstopi v politiko, že prej politični aktivist pod krinko. Nekako se v Sloveniji tisti, ki se predstavljajo za neodvisne novinarje, potem čudežno pojavijo na levem političnem polu.

Tanja Brkić