Nepravilnostim v Slovenski vojski ni videti konca: Uslužbenci v tujini so morali peči potico in polkovnika voziti na zabave

Polkovnik Peter Zakrajšek (desni), ko je bil na vojaški misiji na Kosovu.

Peter Zakrajšek, slovenski vojaški predstavnik v Monsu, se sooča z očitki o šikaniranju podrejenih, vrhu Slovenske vojske v Ljubljani pa se to sploh ne zdi kritično. Zaradi prijave proti polkovniku je bila namreč ustanovljena tudi komisija, ki pa nepravilnosti ni ugotovila.

V medijih se v zvezi z dogajanjem v Slovenski vojski ponovno dviguje mnogo prahu. Tokrat se z očitki o šikaniranju podrejenih sooča vojaški predstavnik na misiji v belgijskem Monsu, polkovnik Peter Zakrajšek. Dva uslužbenca, ki sta mu bila podrejena, sta zaradi njega že podala odpovedi, proti Slovenski vojski pa sta vložila tudi tožbi.

V pismu, ki je razkrilo ravnanja polkovnika Zakrajška, se omenjajo njegovi zaničevalni odnosi do zaposlenih, od katerih naj bi zahteval organizacijo zasebnih zabav in piknikov, plačevanje teh zabav ter prevažanje na razne zabave. Sodu pa naj bi dno izbilo žaljivo obnašanje polkovnika in njegove soproge do svojih podrejenih na spletnem omrežju Facebook. Posledice tega so slaba delovna klima na delovnem mestu in zmanjšan ugled slovenske skupnosti, ki deluje v EU in Natu, poroča Požareport.

Slovenska vojska: Ustanovljena komisija preučuje dejstva
V Slovenski vojski so potrdili prijavo proti polkovniku Zakrajšku in zapisali, da so jo obravnavali po predpisanem postopku. V ta namen je bila ustanovljena komisija, ki je preučila vsa dejstva, ki so navedena v prijavi, in prišla do zaključka, da pri polkovniku Petru Zakrajšku ni bilo ugotovljenega neprimernega ravnanja do prijavitelja, zato mu tudi ni bilo mogoče očitati, da prijavitelju ni zagotavljal varnega delovnega okolja.

Odgovor napisal kar Zakrajšek?
Kljub devetim zaposlenim za stike z javnostjo, ki delajo za Slovensko vojsko, se je izkazalo, da je odgovore pisal kar Zakrajšek sam. “Delo poskušam opravljati profesionalno, kar pomeni predvsem strokovno, zakonito in etično, in da sva običajno z vsakim podrejenim, ki v službi ne ravna po teh načelih, v konfliktu. Tudi te konflikte poskušam reševati v skladu s temi načeli, torej profesionalno,” je zapisal v dopisu, pod katerega se je podpisal kot 5R.

Ker ni denarja, so zaposleni v popoldanskem času šoferji in peki
V pojasnilih glede prirejanja zasebnih zabav in prevozov na zabave prav tako zapiše, da “med diplomatsko dejavnost spada tudi organizacija formalnih in neformalnih prireditev in druženj, ki potekajo v večernih urah”. Prevoze vojaškega predstavnika pa zagotavljajo pripadniki, zadolženi za nacionalno podporo.

Zaradi varčevanja in pomanjkanja denarja je polkovnik Zakrajšek svoje pripadnike motiviral, da po svojih zmožnostih prispevajo k organizaciji družabnih dogodkov. Za promocijo slovenske kulinarike pa so morali zaposleni in njihovi družinski člani kar sami peči potice.

Ker so polkovniku Zakrajšku mandat podaljšali, bo v Monsu po slovenskih dobrotah dišalo še eno leto.

M. P.