Neprijetna resnica: Z uradne strani računskega sodišča izginilo poročilo, ki je razkrilo, koliko nas v resnici stanejo migranti!

Foto: posnetek zaslona

Revizijsko poročilo, ki je razkrilo, koliko nas resnično stanejo migranti, so levičarji skrili, saj na spletni strani računskega sodišča ni več dostopno. Veliko pozornosti je pred časom vzbudilo s podatkom, da nas posamezen migrant v povprečju stane VSAJ 1.963 evrov mesečno. A dostop do poročila je kljub temu mogoč prek spletnega arhiva, glede na vse večje udobje, ki so ga deležni migranti pri bivanju v Sloveniji in njihovo vedno večje število pa lahko le ugibamo, koliko nas skupno stanejo. Nedavno naročilo za točno predpisano prehrano tako predvideva mesečni strošek 406 evrov za posameznega migranta, bivajo v udobnih stanovanjih z luksuzno opremo, veliko prahu pa je lansko leto dvignil bančni izpisek enega izmed migrantov, ki je v enem samem mesecu iz proračuna prejel kar 1.248,56 evra!

Revizijsko poročilo računskega sodišča z naslovom Učinkovitost in uspešnost ukrepov za integracijo humanitarnih migrantov je pred časom dvignilo veliko prahu, saj je črno na belem obelodanilo, koliko nas, davkoplačevalce, v resnici stanejo migranti. A kot kaže, si levičarji na vse načine trudijo prikriti resnico, saj na spletni strani računskega sodišča to poročilo ni več dostopno. Kljub temu pa je to poročilo še vedno dostopno prek spletnega arhiva Wayback Machine.

Posamezen migrant nas v povprečju stane kar 1.963 evrov mesečno
Računsko sodišče je takrat izračunalo povprečen mesečni strošek za davkoplačevalce v zvezi z obravnavo posameznega prosilca za mednarodno zaščito, ki je znašal vsaj 1.963 evrov mesečno, pri čemer je bilo od tega iz proračuna zagotovljeno 1.583 evrov, le manjši, preostali del pa iz evropskih skladov. Strošek v višini 1.963 evrov mesečno vključuje nastanitve in oskrbe ter pomoči posameznega prosilca, kot so stroški za hrano, obleko, higienske pripomočke in žepnino, stroški izvajanja projektov pomoči prosilcem pri vsakdanjem življenju in nastanitvi, stroški v zvezi s pravicami prosilcev ter stroški, povezani z obratovanjem azilnega doma in s postopki odločanja o priznanju mednarodne zaščite, ki niso neposredno odvisni od števila prosilcev, kot so obratovalni stroški azilnega doma in plače zaposlenih, ki sodelujejo pri obravnavi prosilcev. A pri tem je pomembno poudariti, da je lahko dejanski strošek še precej višji od izračunanega.

Foto: posnetek zaslona

Računsko sodišče v poročilu opozorilo tudi na nejasnost ciljev
Računsko sodišče je v svojem mnenju v poročilu opozorilo, da so bili cilji v zvezi z obravnavo migrantov neusklajeni, nenatančni in nejasni, zaradi takšnih neustreznosti pa v reviziji ni bilo mogoče oceniti, ali je bilo ministrstvo za notranje zadeve uspešno pri integraciji beguncev. Cilj je bil med drugim “doseči najvišjo mogočo stopnjo vključenosti”, kar ni bilo natančno definirano. Ministrstvo za notranje zadeve je nato moralo v roku 90 dni po prejemu revizijskega poročila predložiti računskemu sodišču odzivno poročilo.

Računsko sodišče je v zvezi z ugotovitvami ministrstvu za notranje zadeve priporočilo, naj “pri načrtovanju ukrepov v zvezi z obravnavo oseb z mednarodno zaščito natančno določi cilje ter vzpostavi sistem njihovega merjenja ter pri tem prouči, ali je pri morebitni ohranitvi cilja glede integracije oseb z mednarodno zaščito in njegovem doseganju treba natančno definirati pojem integracije, določiti merila za ocenjevanje njene uspešnosti in odgovornega deležnika, ter v skladu s tem predlaga ustrezne spremembe pravnih podlag”. Prav tako je ministrstvu priporočilo, da “na podlagi analiz prouči možnosti za sistemsko vključitev tudi drugih deležnikov (na primer lokalnih skupnosti) v načrtovanje virov v zvezi z zagotavljanjem učinkovite (hitre) obravnave prosilcev za mednarodno zaščito ter na podlagi rezultatov analiz predlaga morebitne spremembe ustreznih predpisov”.

Ministrstvo za notranje zadeve (Foto: STA)

Število migrantov se je v zadnjih letih močno povečalo, s tem je narasel tudi strošek
Poročilo računskega sodišče je takrat navajalo, da je bila po podatkih ministrstva za notranje zadeve mednarodna zaščita v Sloveniji od leta 1995 do leta 2015 podeljena 393 osebam, nato pa je bilo samo v letu 2015 vloženih 277 prošenj za mednarodno zaščito. Pri tem je bila istega leta mednarodna zaščita priznana le 45 osebam, 87 osebam je prošnjo zavrnilo, pri 89 osebah je bil postopek ustavljen, 44 prošenj pa je ministrstvo zavrglo. Do leta 2018 se je to število močno povečalo, lansko leto je namreč ministrstvo odločalo o kar 2.886 prošnjah za mednarodno zaščito, pri čemer se je močno povečal tudi delež zlorab postopka, od tega je bilo namreč 277 prošenj zavrženih, v 2.372 primerih je bil postopek ustavljen, v 135 primerih je bila prošnja zavrnjena, le v 102 primerih pa je bila priznana pravica do mednarodne zaščite.

Vir: spletnicasopis.eu

Pri poslanski skupini Slovenske demokratske stranke pa so oktobra lani ob vložitvi zahteve za sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo med drugim zapisali, da je do konca lanskega septembra v Slovenijo nelegalno vstopilo 6.657 migrantov, medtem ko je v letih 2015 in 2016 policija ujela skupno 3.010 migrantov, ki so prečkali meje mimo prehodov.

Migranti jedo bolje kot povprečen Slovenec, razburil pa je tudi bančni izpisek enega izmed migrantov
Poročali smo že, da je za migrante predpisan točno določen jedilnik, na katerem se ista hrana ne sme ponoviti več kot trikrat v mesecu, določena sta tudi obseg živil in kalorična vrednost, živila morajo biti pridelana na ekološki način, obroke je treba prilagoditi prehranjevalnim navadam migrantov, kar seveda pomeni, da morajo biti brez svinjskega mesa. Takšna naročila pa pričakovano niso poceni, konec lanskega leta smo na Nova24TV poročali, da je urad za oskrbo in integracijo migrantov naročal gostinske storitve za tri regije: jugovzhodno Slovenijo, primorsko-notranjsko in posavsko regijo za obdobje 24 mesecev z možnostjo podaljšanja za 12 mesecev.

Bančni izpisek (Foto: Slovenske novice)

Za vsakega migranta tako po tem razpisu pomeni 9.744 evrov v omenjenem obdobju dveh let, kar mesečno predstavlja strošek v višini 406 evrov, in to samo za prehrano. Dobro pa so migranti založeni tudi z gotovino, lansko leto je po spletu zaokrožila fotografija bančnega izpiska nelegalnega migranta, iz katere je razvidno, da je ta aprila lani od države v le enem mesecu prejel zneske, ki presegajo celo višino povprečne neto plače, skupni znesek na bančnem izpisku je namreč nanesel neverjetnih 1.248,56 evra!

In to za nič dela in prispevkov naši državi, medtem ko ima večina upokojencev s polno delovno dobo manjšo pokojnino, da ne govorimo o drugih poštenih državljanih, ki trdo garajo za vsakdanji kruh, a niti približno ne zaslužijo toliko kot brezdelni migranti na socialnih počitnicah v Sloveniji. Državljani so ob tolikšni podpori migrantom zato upravičeno besni.

Računsko sodišče pojasnjuje, da so v decembru 2018 celovito prenovili svoje spletišče. Zaradi velike količine prenesenih vsebin in posledično novih povezav se v rezultatih iskanja v spletnih iskalnikih še vedno pojavljajo povezave, ki niso več aktivne. Pri tem si prizadevajo, da bi se tudi baze drugih iskalnikov čim prej posodobile z novimi povezavami, na kar pa seveda nimajo direktnega vpliva. “Zaradi velike količine povezav lahko težave trajajo še kak mesec dni, v manjšem obsegu pa tudi dlje. Predlagamo, da za iskanje po revizijah in ostalih vsebinah računskega sodišča uporabljate splošno iskanje na našem novem spletišču  – http://www.rs-rs.si/iskanje/ ali pa nam pišite (webmaster.rsrs) in pomagali vam bomo pri iskanju želene vsebine.”

J. Ž.

 • šmentanamuha

  Avstrijci ilegalcem culico za pot domov, Slovenski levičarji pa zanje pripravljajo luksuzne nastanitve s petimi zvezdicami in ekološko prehrano vsaj 3x dnevno plus brezplačno
  življenje do nadaljnjega. Za naše bolne otroke pa ni denarja.

  • Novakec1

   Revanšizem je huj kot vojna.

  • janko

   Levičarji želijo svoje volivce, v multikulti močvirju naj bi jih bilo vedno dovolj. Ampak musliji ne tolerirajo ateizma, ne lgtb in to, tudi ne kraje. Ko bodo jutri prevzemali oblast v Evropi, bodo najprej potamanli ravno levuharje!

 • Stric iz ozadja

  Kdaj se boste naucili, da ni vse kar pise na Twitterju cista resnica? Porocilo na strani racunskega sodisca BREZ pomoci wayback machine: http://www.rs-rs.si/fileadmin/user_upload/revizija/1672/Integracija_migrantov.pdf (da prav tako kot tisto na wayback machine ima 74 strani). Res je da je link drugacen, ampak to ne pomeni da porocilo na spletni strani racunskega sodisca ni vec dostopno.

  • KAPIBARA

   Torej klikaj in priklikaj..
   Kaj sedaj sereš mara-keš..

  • AlojzZ

   Lepo, da so ga dali nazaj. Lepo??? Ali hinavsko?

 • hladnik

  Tole zdaj pa JE ZASKRBLJUJOČE ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

 • Van Der Waals

  SLOVENIJA DRUGA ŠVICA ZA ILEGALCE ZA UPOKOJENCE PA BOSNA!!!

 • Novakec1

  Ja pa kaj če nas stane en migrant 2 jurja €, problem je ker se ne ve koliko jih je že v tej vukojebini, to probajte ugotovit “raziskovalni” novinarčki

  • Imperial Commando

   kaj se ti oglašaš, ki si ravnotako parazit na sociali. spizdi.

   • Novakec1

    Ka si pameten.

 • Hunyađi

  Nelegalno vstopilo in poznamo točno številko. Ne poznamo pa točne številke kolk je uslužbencev v JU in DU.

  • Igor Kavalar

   Državna Uprava 30.293 (2019)
   http://www.mju.gov.si/si/delovna_podrocja/zaposleni_v_drzavni_upravi/
   —–
   Podatek iz 2014 (Še vedno iščem podatke iz leta 2019, vem pa da smo imeli ob nastanku države leta 1991 okoli 100.000 ljudi zaposlenih v javnem sektorju), danes kljub modernizaciji (internet), manjšemu številu otrok v šolah, je cifra v javnem sektorju 2x večja.

   https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/5198
   Tabela 1: Delovno aktivno prebivalstvo v javnem in zasebnem sektorju po doseženi izobrazbi, Slovenija, 31. 12. 2014

   Skupaj: 799.958 delovno aktivnih
   Javni sektor: 230.272
   a) sektor država 162.551
   b) javne družbe 67.721

   Zasebni sektor
   569.686

   + Kot je še ugotovil Umar, so plače v javnem sektorju v zadnjih letih višje od plač v zasebnem v povprečju za približno 25 odstotkov. (2016)

   Tako da 569.686 ljudi je leta 2014 preživljajo sebe, svoje družine in vse ostale v javnem sektorju in njihove družine torej 2 milijona prebivalcev + pa denarja vsako leto zmanjka in se zapufamo za 2 milijardi v tujini, da lahko izplačamo penzije, plače v javnem sektorju in nabijemo zraven obresti.

   Povedano domače: V Sloveniji se ne izplača delati, ker nisi za svoje delo pošteno plačan. Država pa je ob tej količini javnega sektorja im strukturi obsojena na propad. Po koncu nas držijo samo krediti iz tujine, ki pa se enkrat končajo, tako kot so se v Jugi s tem, da ti tujina več ne posodi denarja. Pol pa sam veš do česa pride v državah, vojna, lakota, revščina. Ampak tako bo ker ljudje so sami bumbarji, da volijo idiote, ki nimajo pojma od pojmov, kako se vlada.

   • Hunyađi

    Se ne trudim z iskanjem več.

   • slosin

    zadnjič si omenil, da je dobilo v SLO l 2018 148.000 priseljencev stalno ali začasno bivališče – v glavnem vsi iz Balkana. Na osnovi česa je ta folk dobil omenjena dovoljenja…..Ali mogoče kje obstajajo preglednice, ki pojasnjujejo razloge za ta dovoljenja…?

    Pa zanimivo bi bilo vedeti, kašne pravice izhajajo iz stalnega oz. začasnega dovoljenja za bivanje….
    Zanimivo bi bilo tudi vedeti, kako nam naraščajo stroški za socialo….

    • Igor Kavalar

     Ne vem, zgleda, da Slovenija nima nobenih omejitev ne količinsko ne iz katere države prihajajo migracije kot ima to omejitev npr Avstralija za Slovenijo, ki izda npr. 200 viz letno.

     • slosin

      ok, bom poklical malo na zavod za statistiko….

    • Hunyađi

     Če zakonska partnerica rodi otroka v Sloveniji jo ne more država izgnat in jim zakonsko pripada socialka ter otroški dokladi, ker itak prišleki nimajo premoženja pri nas. Kranj je že malo Kosovo.

 • RATATA

  Prasci zavajajo!! To je cel aparat + “nevladniki”
  Na mnz je en kup zaposlenih samo za to….

  DIREKTORAT ZA UPRAVNE NOTRANJE ZADEVE, MIGRACIJE IN NATURALIZACIJO
  Generalna direktorica: Nina Gregori
  Naslov: Štefanova ulica 2, 1501 Ljubljana

  Lokacija: Litostrojska cesta 54, 1501 Ljubljana
  T: 01 428 44 65
  F: 01 428 42 53
  E: nina.gregori(at)gov.si

  Naloge Direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo:

  nadzoruje izvajanje zakonov in drugih predpisov ter splošnih aktov na področju upravnih notranjih zadev;
  izvršuje politike na področju upravnih notranjih zadev;
  spremlja stanje na področju upravnih notranjih zadev, ugotavlja gibanja in pojave ter sprejema ukrepe;
  pripravlja predloge zakonov in podzakonskih predpisov in mnenj k predlogom zakonov v medresorskem usklajevanju in drugim vladnim gradivom;
  koordinira mednarodno in evropsko sodelovanje na področju upravnih notranjih zadev;
  sodeluje z diplomatskimi in konzularnimi predstavništvi tujih držav ter drugimi domačimi in mednarodnimi institucijami;
  sodeluje pri delu strokovnih teles EU in Sveta Evrope;
  usklajuje in usmerja delo organizacijskih enot za upravne notranje zadeve v upravnih enotah;
  izvaja naloge upravne informatike;
  zagotavlja delovanje in razvoj registrske organizacije Slovenije in informacijske družbe ter izvaja naloge iz strategije in akcijskega načrta E-uprave;
  spremlja stanje na področju migracij, mednarodne zaščite in integracije beguncev in tujcev, ugotavlja gibanja in pojave ter sprejema ukrepe;
  nadzoruje izvajanje zakonov in drugih predpisov ter splošnih aktov na področju migracij, mednarodne zaščite in integracije beguncev in tujcev;
  izvršuje politike na področju migracij, mednarodne zaščite in integracije beguncev in tujcev, daje pobude in predloge za oblikovanje in izvajanje migracijske politike Republike Slovenije;
  zastopa ministrstvo kot stranko v pritožbenih postopkih pred upravnim in vrhovnim sodiščem Republike Slovenije ter drugimi državnimi organi;
  pripravlja predloge zakonov in podzakonskih predpisov in mnenj k predlogu zakonov v medresorskem usklajevanju;
  pripravlja strokovne podlage za mednarodno in evropsko sodelovanje na področju migracij, mednarodne zaščite in integracije beguncev in tujcev;
  sodeluje z diplomatskimi in konzularnimi predstavništvi tujih držav ter drugimi domačimi in mednarodnimi institucijami;
  koordinira naloge delovne skupine za zagotavljanje enotnega in organiziranega sodelovanja na področju migracij in za pripravo ukrepov za uveljavitev načel in ciljev migracijske politike, sprejete na podlagi Zakona o tujcih in Resolucije o migracijski politiki Republike Slovenije;
  sodeluje pri delu strokovnih teles EU in Sveta Evrope;
  sodeluje z mednarodnimi organizacijami na področju migracij, mednarodne zaščite in integracije beguncev in tujcev (IOM, ICMPD, SE, UNHCR …);
  koordinira in izvaja naloge posredniškega telesa za Evropski sklad za begunce III in Sklada za vključevanje državljanov tretjih držav;
  koordinira organizacijske, kadrovske in administrativno-tehnične pogoje za delovanje direktorata;
  koordinira naloge s področja finančnih zadev in javnih naročil.

  Enote direktorata:
  URAD ZA MIGRACIJE
  T: 01 428 47 83

  Sektor za migracijsko politiko in zakonodajo
  T: 01 428 47 83

  Sektor za postopke mednarodne zaščite
  T: 01 428 46 80

  Sektor za postopke zakonitih migracij
  T: 01 428 43 02

  URAD ZA UPRAVNE NOTRANJE ZADEVE IN NATURALIZACIJO
  T: 01 428 44 65

  Sektor za registracijo prebivalstva in javne listine
  T: 01 428 49 61
  Sektor za državljanstvo
  T: 01 428 46 37
  Sektor za zbiranja in orožje
  T: 01 428 47 59

 • janezxy

  Začelo se je s kurjenjem udbovskih arhivov,to je samo nadaljevanje,Do danes nobeden odgovarjal,vrabci pa čivkajo,kje je leglo teh rdečih podgan.Dokler žvepleni ne konča kot Mussolini bo tako.

 • xtc

  Kruta realnost za Evropejce in boleča;Preje poči in se začne vojna preje bo konec teh in še kakih norosti-žalostno.

 • Igor Kodelja

  40let dela pa 530euru.slovenistan

  • Olga101

   Krivi smo sami. 50% ljudi ne voli, od ostalih pa jih 70% voli levico!

 • Stajerka

  haha…..res je zmaga, kar lepo hranit to poročilo, za to bodo nekega dne odgovarjali……ne vem, če bo sončen kot današnji, definitivno bo pa prišel……

  • bojan

   ne morem dočakat dneva ko bodo odgovarjali… temu se nikoli ne izognejo … upam da bodo prej pobegnili enosmerno za mars

 • Nata

  Tako pač pospravijo, kar ne želijo da se ve. In so lepo tiho.
  Zbuditi se bo potrebno, dragi Slovenci !! Brez vas ne bo šlo !!