fbpx

Nobeno razočaranje ni, da na današnji proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti ne bo tistega, kateremu samostojna Slovenija ni bila intimna opcija

Foto: Twitter

Milana Kučana iz protesta do politike vlade ne bo na današnji proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti, pišejo nekateri mediji. Glede na to, da samostojna Slovenija nikoli ni bila njegova intimna opcija, njegova odsotnost ne bi smela niti presenetiti, še manj pa razočarati. Poleg njega pa bo proslavo bojkotiral tudi del leve opozicije – na proslavi torej ne bo tistih, za katere samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija – in morda je tako tudi prav.

Nekateri mediji danes poročajo, da se nekdanji predsednik republike Milan Kučan ne bo udeležil današnje državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki bo sicer potekala v Cankarjevem domu. Menda je takšno odločitev sprejel iz protesta do politike sedanje vlade – njegovi odločitvi pa naj bi sledil tudi del leve opozicije. Na osrednji državni proslavi v Cankarjevem domu bo slavnostni govornik predsednik vlade Janez Janša. Kot so sporočili iz urada za komuniciranje (Ukom), je avtor scenarija današnje državne proslave Igor Pirkovič, odrski režiser Roman Končar, glasbeni režiser pa Patrik Greblo. Premier bo danes pred prihajajočim dnevom samostojnosti in enotnosti pripravil sprejem za svojce padlih v vojni za Slovenijo, pred državno proslavo pa se bo udeležil tudi slavnostne seje državnega zbora.

“Bil sem predsednik, ki je na ljudskem velikem praznovanju razglasil samostojnost tudi moje države. Ne pristajam, da bi izbrisali tudi mene,” je junija dejal Kučan – takrat se je namreč udeležil državne proslave ob dnevu državnosti, v znak protesta pa si je nadel znak Protestne ljudske skupščine, torej kolo. Res je, da je Kučan leta 1991 razglasil samostojnost države, a je to storil z grenkim priokusom, saj samostojna Slovenija ni bila njegova intimna opcija, kar je že večkrat omenil. Njegov sloviti stavek: “Nocoj so dovoljene sanje, jutri je nov dan,” šele sedaj retrospektivno kaže svoj pravi pomen – tisti dan smo namreč lahko sanjali o Sloveniji, osvobojeni prejšnjega režima, že naslednji dan pa smo se žal zbudili iz teh sanj – pa čeprav se morda tega niti nismo zavedali. So pa danes posledice tega, da do lustracije v Sloveniji nikoli ni prišlo, toliko bolj razvidne.

Predsednik predsedstva Slovenije Milan Kučan pregleduje postroj častne čete na slovesni razglasitvi osamosvojitve Slovenije. Ob njem sta poveljnik častne čete Tone Krkovič in načelnik štaba slovenske Teritorialne obrambe Janez Slapar.

Foto: Nace Bizilj, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Nocojšnjo državno proslavo v Cankarjevem domu bo bojkotiral tudi del leve opozicije
Tako bodo na njej manjkali poslanke in poslanci stranke LMŠ: “Tudi današnje dogajanje v državnem zboru, ko se pri sprejemanju desetega protikoronskega paketa nadaljuje demontaža pravne države, kaže na modus operandi te vlade – rušenje pravnih in demokratičnih standardov na vseh ravneh naše družbe,” so navedli. Po poročanju N1 so še dejali, da so na našo državo sicer ponosni, vendar pa Slovenija pod Janezom Janšo ni Slovenija, kot si jo želijo. Žal jih je pri njihovih željah najbolj “zafrknil” prav njihov nekdanji premier Marjan Šarec, ko je svojo puško vrgel v koruzo in vladanje prepustil sposobnejšim  od sebe.

Državne proslave se ne bo udeležila niti Levica, predsednik stranke Luka Mesec je za N1 povedal, da se je nameraval udeležiti slavnostne seje v DZ, a se je po današnji obravnavi PKP 10 na odboru za finance odločil, da se je ne bo. “Ob uničevanju pravnega reda težko proslavljamo 30-letnico ustave,” je bil oster nekdo, ki ima v programu svoje stranke tudi protiustavne točke. “Gotovo se je mogoče strinjati, da je program Levice kot vrnitev v čase socialističnega samoupravljanja in sistema, katerega smo se 1991 mukoma in s človeškimi žrtvami rešili. Zato se s temi stališči jaz odločno ne strinjam in menim, da so za družbo škodljive ter da si Levica ekosocializem predstavlja izjemno naivno, saj ni noben dejansko delujoč socializem bil ekološki. Nasprotno, še bolj je uničeval okolje kot kapitalizem,” je menil še celo dežurni pravni komentator tranzicijske levice, dr. Rajko Pirnat, ki je za Reporter ocenil, da je program Levice škodljiv. Prav tako v Cankarjevem domu očitno ne bo poslancev stranke SAB. V njihovi poslanski skupini so povedali, da imajo nekateri vročino ali pa so na dopustu, drugi so se tako odločili sami.

Sara Bertoncelj