fbpx

Nova24TV brezplačno pomaga pravniku Pirnatu

Foto: STA

Četudi izobražen in sposoben za vsa pravna mnenja, je znani pravnik Rajko Pirnat za časopis Dnevnik potožil, da “še ni slišal za primer, da bi v Nemčiji preganjali sodnika”. Aleš Primc je namreč v pobudi za spremembe pravosodne zakonodaje predlagal tudi “osebno odgovornost za napake med sojenjem”. Verjamemo, da ima Pirnat ogromno dela s pisanjem pravnih mnenj za državna in paradržavna podjetja, zato smo se odločili, da mu pomagamo in pobrskamo za tovrstnimi primeri.

Ni bilo potrebno poseči daleč v zgodovino. Na brandenburškem sodišču sta bila zaradi zlorabe pravosodja in kršenja človekovih pravic in svoboščin obsojena sodnik in glavni tožilec. Sodnik je bil obsojen na dve leti zaporne kazni, glavni tožilec pa na eno leto in osem mesecev zapora. Šlo je za prvi tak primer na nemških sodiščih. Obsojena sta bila, ker sta na okrožnem sodišču aprila 2005  hudo zlorabila dva naloga za aretacijo.

Opravičilo: Izjava “Še nisem slišal, da bi v Nemčiji preganjali sodnika,” je bila zapisana v Dnevniku, pod to izjavo pa se je takoj začelo besedilo z navedbami Rajka Pirnata. Dejansko pa se mednaslov ne nanaša na izjavo Rajka Pirnata, ampak na izjavo Janka Marinka, ki je dejal: “Še nisem slišal, da bi v Nemčiji preganjali sodnika zato, ker mu je ustavno sodišče razveljavilo sodbo.”

Sicer pa so se sodniki v Nemčiji znašli pred roko pravice za svoja kazniva dejanja tako kot ostali državljani. Sodnika so tako obsodili na zaporno kazen lanskega februarja. Sodnika Jörga L. iz Lüneburga je namreč okrožno sodišče obsodilo na 5 let zapora, ker je bodočim pravnikom za 5000 evrov prodajal odgovore na pravosodni izpit. Nekaterim od njih je celo grozil, da jih bo tožil zaradi obrekovanja. če ga bodo izdali. Kasneje je vse skupaj prišlo v javnost in sodnik bo moral zaradi kaznivih dejanj oditi na prestajanje kazni v zapor, poroča Spiegel.

Še 15 odvetnikom odvzeli pridobljeni naziv
Sodnik Jörg L. je bil zaposlen kot vodja enote, zadolžene za državni pravosodni izpit v Spodnji Saški. Sam je sicer inštruiral tudi vse tiste, ki izpita niso naredili v prvem roku. Potem ko so ga 2014 aretirali zaradi sumov kaznivih dejanj, povezanih s pravosodnimi izpiti, so pod drobnogled vzeli tudi več kot 2000 odvetnikov, ki so izpit opravljali med leti 2011 in 2014. V petnajstih primerih so odvetnikom pridobljeni naziv tudi odvzeli.

Tudi v Sloveniji smo že obsodili sodnika
A čeprav se zdi Pirnatu Primčev predlog smešen, ga lahko spomnimo, da se je primer, ko je bil sodnik zaradi svojih dejanj kazensko ovaden, zgodil tudi že v Sloveniji. Milko Škoberne, nekdanji celjski sodnik, je bil leta 2014 obsojen na pet let zapora in skoraj 20.000 evrov kazni, in sicer ker je v zameno za podkupnino odpravil pripor in mednarodno tiralico za Esada Čehajića, ki je bil osumljen kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in goljufij.

M. G.