Izvirni greh slovenskega pravosodja je v napuhu fakultet in sodišč

Foto: M. P.

“Na podlagi domačih in tujih kazalcev je stanje v slovenskem pravosodju mogoče označiti kot izredno zaskrbljujoče,” sporočajo iz Odbora2014, kjer so danes predstavili nov paket zakonskih sprememb na področju pravosodja. Glavno sporočilo sprememb je, da morajo biti človekove pravice temelj pravosodnega sistema, za kršitve pa morajo sodniki odgovarjati. Da je čas, da sodniki, ki kršijo ustavo, odstopijo, je opozoril tudi France Cukjati. 

Po mnenju Odbora2014 je še posebej zaskrbljujoče kršenje človekovih pravic v pravosodnih postopkih. Slovenija je glede na število prebivalcev po številu ugotovljenih kršitev človekovih pravic prva med 47 državami članicami Sveta Evrope.

Foto: M. P.

Foto: M. P.

V Odboru 2014 smo prepričani, da je v pravosodju nujno potrebno vzpostaviti učinkovit sistem javnosti, preglednosti in odgovornosti, zato je bil tudi pripravljen predlog Zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju, ki bo omogočil višjo kakovost dela, večjo pravno varnost ter spoštovanje človekovih pravic v pravosodnih postopkih,” še sporočajo javnosti glede nadaljnjih reformnih ukrepov v pravosodju.

 

Cukjati: ”Čas je, da sodniki, ki dokazano kršijo ustavo, odstopijo”
”Nekoč je nekdo v silni želji sanjal, da je nekdo sprejel obljubo nagrade na neznanem kraju, ob neznanem času na neznan komunikacijski način in so ga zaprli. Mramor pa je dodatek prejel na znan način in znano vsoto, pa ni odstopil,” je svoj govor na današnjem shodu odločno začel France Cukjati in dodal, da je čas, da sodniki, ki dokazano kršijo ustavo in zakone, odgovarjajo. Dotaknil se je tudi aktualnega dogajanja v Evropi. ”Vladni in civilni aktivisti, ki se zavzemajo za pravice žensk, se ob ropanju, posiljevanju in nadlegovanju žensk ne zganejo. Tiste, ki na to opozarjajo, pa označujejo za ksenofobe,” je povedal Cukjati in dodal, da se bo v Sloveniji kaj spremenilo šele, ko bo javnost obsodila vsako krajo in vsako laž.

V Odboru vabijo celotno javnost k preučitvi vsebine paketa pravosodnih sprememb, ki je dostopna na naslednji povezavi, in k posredovanju morebitnih izboljšav na naslov [email protected]

Človekove pravice v samo jedro pravosodnega sistema
”Skupina je pripravila predlog, ki v normalni družbi ne pomeni nič nenavadnega. Človekove pravice se umešča tam, kjer je v normalni družbi njihovo mesto – v samem jedru pravosodja,” 
je pojasnil odvetnik Ivan Kukar in dodal, da takšne pobude predstavljajo gibalo razvoja. Izvirni greh, kot pravi, je v napuhu fakultet in sodišč. Predlog zakona, ki ga predlagajo, omogoča, da bodo državljani vedeli, kdo – z imenom in priimkom –  stoji za kršitvami.

Aleš Primc: ”Danes je štirinajsti dan javne razprave zakonodajnega paketa za izboljšanje pravosodja, medijev pa to ne zanima. Predstavitve paketa ni bilo. Nihče ni rekel, da je to slabo ali da moramo kaj spremeniti. Nekaj gnilega je v slovenskem medijskem prostoru. Od danes naprej bomo protestirali tudi pred javno RTV. Ne plačujemo, da prikrivate resnico in zlorabe v pravosodju.”

foto: STA

Foto: STA

Janša napovedal pravosodne reforme in pomlad
Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je na prejšnjem shodu Odbora2014 opozoril, da brez vladavine prava v Sloveniji ne bo pomladi in zakonodajni predlog podprl kot ključen korak na tej poti. Izpostavil je nujnost zakonodajnih in kadrovskih sprememb v slovenskem pravosodju. Prav tako je poudaril, da se očitnih dejstev v nedogled ne da negirati nikjer na svetu in bo tudi v Sloveniji slej kot prej prišlo do sprememb.

Aleš Primc (foto: STA).

Aleš Primc (foto: STA).

Po shodu so v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa javno predstavili zakonske spremembe za javnost, preglednost in odgovornost v slovenskem pravosodju. Kot je dejal Aleš Primc, so v paketu sprememb najbolj nujne stvari. ”Ne gre za veliko revolucijo. Želimo, da človekove pravice in njihovo spoštovanje postanejo kriterij za zaposlovanje, napredovanje in delo v pravosodju. V sedanji zakonodaji je to preveč samoumevno, zato je to treba zapisati, da postane jasno. Trajni sodniški mandat že po ustavi ni trajni mandat. Sodni svet ima že po ustavi pristojnost, da odstavi sodnika, a se te odločbe ne izvajajo,” je pojasnil Primc.

Odbor2014 z novim predlogom zakonskih sprememb na področju pravosodja
Zakonske spremembe posegajo v štiri temeljne zakone, ki določajo ureditev pravosodja. Kot so predstavili na tribuni, ima zakon 24 členov. Spreminja javnost in transparentnost delovanja sodnih odločitev in obrazložitev, kateri sodniki so sodili in kakšen je bil rezultat glasovanja. Uvaja tudi ločena mnenja, podobno kot na ustavnem sodišču. Z ločenimi mnenji se bo pomagalo strankam v postopku, predvsem pa odvetnikom pri odločanju, ali se v postopku splača iti še naprej. Posledično bo manj neutemeljenih pritožb na višje instance.

Predlog spreminja tudi sestavo komisije za etiko in integriteto, v kateri bi sedeli predstavniki javnosti, kar je edina funkcija, kjer bi državljani lahko od znotraj spremljali delovanje tega sistema.

Sodni vrh in minister Klemenčič se nista odzvala
Državljani imamo po mnenju odvetnika Kukarja, ki je sodeloval pri reformnem paketu, tudi moralno upravičenje za nadzor javnosti nad delom sodišč, saj pravosodni sistem in plače funkcionarjev plačujemo prav davkoplačevalci. Nekdanji politični zapornik David Tasič pa je zbranim povedal “kako pomembno je bilo spoznanje resnice o pravosodju preko primera Patria, zato moramo sedaj kot civilna družba doprinesti k iskanju odgovornosti in njegovemu izboljšanju delovanja.

Na javno tribuno so bili vabljeni vsi predstavniki vrha pravosodja in minister za pravosodje Goran Klemenčič, vendar se debate niso udeležili. So pa svoja mnenja in dodatne predloge lahko podali vsi zainteresirani poslušatelji razprave.

M. P., M. G.