fbpx

Novakova ne izključuje predčasnih volitev

(Foto: JF)

Aktualna vlada pri državljanih nima več zaupanja, zato bo težko izvajala nujno potrebne ukrepe, je poudarila predsednica NSi Ljudmila Novak. Kot je pojasnila, se iz dneva v dan pojavljajo nove afere, “kaznujemo pa kurje tatove”. Od premierja zato pričakuje “odločne ukrepe” oziroma vsaj rekonstrukcijo vlade.

Med ministri, ki so v očeh javnosti padli na slab glas, je Novakova na novinarski konferenci omenila zunanjega ministra Karla Erjavca, ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič in finančnega ministra Dušana Mramorja.

Cerarjeva dvojna merila
V Sloveniji se po njenih besedah potrjuje, da “kaznujemo kurje tatove”, tisti, ki imajo “veliko masla na glavi”, pa jo dobro odnesejo. Spomnila je, da se je moral Janko Burgar z mesta državnega sekretarja posloviti zaradi kraje paštet, medtem ko navedeni ministri ostajajo na svojih položajih.

Ker vladi podpora pada, predsednica NSi meni, da bo premier moral odločno ukrepati – vsaj z rekonstrukcijo vlade, ne izključuje pa niti predčasnih volitev.

Je pa ob tem potrdila, da se je v četrtek sešla s predsednikom vlade, in sicer na njegovo vabilo. Spomnila je, da so v NSi že v koalicijskih pogajanjih ocenili, da v tej vladi ne bi mogli izvajati svojega programa. “Tega mnenja za zdaj nismo spremenili, smo pa ves čas ponujali roko sodelovanja pri posameznih projektih,” je pojasnila predsednica NSi.

O teh sta s Cerarjem govorila na omenjenem sestanku – med temami je izpostavila migrantsko krizo, interpelacijo zoper zunanjega ministra in zakonske rešitve, ki jih pripravljajo v stranki.

Novakova o strategiji družinske politike
NSi je koaliciji že v preteklosti ponudila roko sodelovanja, je poudarila Novakova. Spomnila je, da je bil na njihov predlog že sprejet zakon o prikritih grobiščih in pokopu žrtev. Tako upa, da bodo podpore deležni tudi nekateri drugi njihovi predlogi.

Ponovno je izpostavila tudi problematiko neugodne demografske slike v Sloveniji, zaradi katere bo poleg zdravstvene treba izvesti še več drugih reform, vezanih na to področje – tudi strategijo o družinski politiki.

NSi v reševanju migrantske krize pogreša učinkovite ukrepe
Glede migrantske problematike se je Novakova ponovno zavzela za zaostritev azilne zakonodaje, ki je po njeni oceni trenutno preveč širokogrudna. Podprla je premierjevo pobudo za zavarovanje makedonske meje, pogreša pa učinkovitejše ukrepe, tako na nacionalni kot na evropski ravni.

N. K., STA