fbpx

Novo: Okužba z novim koronavirusom potrjena že pri 286 osebah!

Foto: epa

Do 14. ure je bilo na okužbo s koronavirusom testiranih 8730 oseb. Okužba je bila potrjena pri skupno 286 osebah oziroma 11 več kot včeraj. Iz UKC Maribor so sporočili, da je pri njih hospitaliziranih 13 okuženih, eden je še vedno na intenzivni negi.

Kot je sporočila vlada, je bilo do srede 18. marca v Sloveniji zabeleženih skupno 286 okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, kar je 11 več kot včeraj.

Največ obolelih iz osrednjeslovenske regije
Po epidemioloških podatkih, ki jih je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prejel do sedaj, obolele osebe prihajajo iz naslednjih statističnih regij: 103 iz osrednjeslovenske, 51 iz juhovzhodne Slovenije, 40 iz savinjske, 28 iz podravske, 18 iz gorenjske, 11 iz primorsko-notranjske, deset iz koroške, osem iz obalno-kraške, sedem iz pomurske, štirje iz goriške in en iz posavske regije (Slika 2). Pet obolelih je tujih državljanov. Epidemiološka obravnava potrjenih primerov je v teku.

Med obolelimi je 137 žensk in 149 moških, ena oseba je umrla.

Razporeditev obolelih po starostnih skupinah je sledeča:

Vir: NIJZ

V UKC Ljubljana hospitaliziranih 18 pacientov s COVID-19, od tega 5 na enoti intenzivne terapije
Trenutno je v UKC Ljubljana hospitaliziranih 18 pacientov s COVID19, med njimi 5 v enoti intenzivne terapije. Danes so sprejeli 2 osebi in odpustili 4.

V UKC Maribor hospitaliziranih 13 okuženih, eden še vedno na intenzivni negi
V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je trenutno zaradi koronavirusa skupaj hospitaliziranih 13 pacientov, od tega je eden še vedno v intenzivni enoti, a ne potrebuje ventilatorja. Ostalih 12 je na oddelku, med njimi eden potrebuje oskrbo s kisikom. V domači izolaciji je 95 zaposlenih, novega širjenja okužbe med zaposlenimi pa niso zaznali.

Kot so še sporočili iz UKC Maribor, so okužbo ugotovili pri enem od zaposlenih v Centru za transfuzijsko medicino. Ta sicer zaseda delovno mesto v kontroli kakovosti, zato ni bil v stiku z nobenim pacientom ali sodelavcem, ki dela s pacienti. Zaradi omenjenega primera so sprejeli vse ustrezne preventivne ukrepe, vključno s spremembo lokacije za odvzem krvi krvodajalcev, ki bo potekala izven bolnišničnega okolja. Kje in kako bo to potekalo, bodo sporočili v najkrajšem času. Ob tem zagotavljajo, da so tako zaposleni, kot tudi krvodajalci, povsem varni, enoti Centra za transfuzijsko medicino v Murski Soboti in na Ptuju pa nemoteno delujeta na stalnih lokacijah in po nespremenjenem urniku, še navaja STA.

V mariborski bolnišnici vse paciente, ki so jih povabili na pregled, naprošajo, da prihajajo na vhod iz smeri Pobrežja, kjer jih bo pričakal varnostnik in podal nadaljnja navodila.

Kirurška stolpnica UKC Maribor (Foto: STA)

Rok Krajnc