fbpx

Kako je Golob z odklanjanjem Twitterja razkril, da ima za seboj celotno medijsko mašinerijo

Foto: STA

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je s svojo izjavo, da si ne bo ustvaril Twitter računa, marsikoga presenetil – danes praktično ne obstaja politik, ki ne bi  uporabljal družabnega omrežja kot kanala za najbolj neposredno komuniciranje. A po drugi strani njegova odločitev nekaterih ne preseneča: “Če ima politik medije, ne potrebuje Twitterja,” je mnenja nekdanji minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, dr. Žiga Turk. 

“Ne bom imel profila na Twitterju, ker bi se rad izognil skušnjavi hitrih prstov. To bo majhen korak za demokracijo, vendar verjamem, da velik za Slovenijo,” je pred kratkim dejal predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in s svojo izjavo marsikoga presenetil. Ne samo zato, ker je študiral na Fakulteti za elektrotehniko, pač pa tudi zato, ker ima praktično vsak politik, ki nekaj šteje, v današnjem času tudi Twitter profil, prek katerega lahko kar najhitreje sporoči pomembne novice. “V virtualnem svetu Mediane in Ninamedie je to možno, v realnem vladnem in evropskem pa ne. Vsi predsedniki vlad in držav EU imajo Twitter račun. Biti brez na tem mestu je danes isto kot nekoč biti nepismen. Sicer pa tudi vzornik Janković pravi, da ne uporablja računalnika,” je komentiral premier Janez Janša, ki Twitter redno uporablja, kar mu nekateri tudi očitajo.

A po drugi strani Golobova odločitev pravzaprav niti ni presenetljiva: “Če ima politik medije, ne potrebuje Twitterja. Če jih nima, lahko samo prek Twitterja hitro ter brez potvarjanja in manipulacij javnosti posreduje svoje mnenje,” je pojasnil dr. Žiga Turk, ki je nekakšen pionir med uporabniki tega družabnega omrežja. In če se le spomnimo, kako vneto se je za Goloba zavzel voditelj oddaje Marcel Štefančič – naravnost zavpil je, da oni Goloba bodo imeli, četudi jim ga kdo “prepove” – je povsem jasno, da predsednik Gibanja Svoboda medij ima – in to kar najbolj vplivnega. Golob sicer že od samega začetka podaja zgolj kontrolirane izjave za javnost. Po tem ko je dejal, da se predvolilnih soočenja na Planetu ne bo udeležil, se je izkazalo, da so mu tudi na RTV-ju spored soočenj uredili tako, da se bo določenih sogovornikov elegantno izognil – uradni razlog naj bi bil sicer ta, da je Gibanje Svoboda neparlamentarna stranka.

https://twitter.com/EUCouncil/status/1507054010016182283?s=20&t=blaktBXv3o0xaNRTgnIfAQ

Svet EU je na Twitterju objavil seznam evropskih voditeljev, ki jih javnost lahko spremlja na družabnem omrežju. Med njimi najdemo imena, kot so Petr Fiala, Sanna Marin, Charles Michel, Karl Nehammer, Xavier Bettel in seveda tudi Janez Janša. Goloba očitno na tem seznamu ne bo, je pa Twitter profil ustvarilo Gibanje Svoboda, ki je tako vabilo na ogled okrogle mize o pravni državi.

Nataša Pirc Musar, Peter Čeferin, Urška Klakočar Zupančič, Peter Premk in Lucija Tacer so parlamentirali o pravni državi na dan, ko je novinarju Bojanu Požarju grozil pripor, ki bi lahko trajal tudi do 30 dni, torej celotno predvolilno obdobje. In to samo zato, ker je manjkal na obravnavi pred višjim sodiščem – čeprav njegova udeležba niti ni bila obvezna. “Če se to dejansko zgodi, gre za brezobziren napad na medijsko svobodo. Očitno skuša globoka država s pomočjo svojih pravosodnih eksponentov ob začetku predvolilne kampanje onemogočiti novinarja, ki je trn v peti levici,” je komentiral predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Matevž Tomšič. Medtem ko so ostali novinarski sindikati in goreči borci za medijsko svobodo in pravno državo zgovorno molčali.

Sara Bertoncelj