Luka Mesec o dvigu upokojitvene starosti: danes tako, jutri drugače

Minister za delo Luka Mesec (foto: Freepik/STA)

Kljub temu da pred očmi javnosti želijo delovati usklajeni in dajati vtis, da govorijo resnico, se potem na koncu sami izdajo, da niti sami več ne vedo, kaj govorijo. Kako si lahko drugače razlagamo dejstvo, da je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Luka Mesec, še lani julija zatrjeval, da so »proti dvigu starostnega pogoja nad 65 let ali pogoja delovne dobe nad 40 let« in da je potrebno število plačnikov zvišati drugače, danes pa njegov državni sekretar razlaga, da je »potrebno dvigniti upokojitveno starost«. In dejstvo je, da jo bo res potrebno dvigniti, v kolikor bodo želeli imeti “vzdržen” sistem, ki so ga obljubljali.

Besede državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Dana Juvana, se danes razlikujejo od obljube ministra Luke Mesca, ki je lani zagotovil, da dviga upokojitvene starosti ne bo. Jasno pa je, da bo višanje potrebno med drugim tudi zato, ker so naši državni upravljalci pokojninskega sklada amaterji. Pri pripravi pokojninske reforme pa se poleg tega požvižgajo na vsa opozorila OECD, s čimer pa onemogočajo, da bi Slovenija dobila vzdržen pokojninski sklad.

Kot vedno, smo tudi tokrat priča temu, da je pri Golobovi vladi “jezik hitrejši od pameti”. Tako njeni člani velikokrat izjavijo in obljubijo eno, kasneje pa šele ugotovijo, da za izpolnjevanje obljub potrebuješ kaj več kot le besede. Nič drugače ni z ministrom za delo, Luko Mescem. Ta je lani julija v intervjuju za N1 na vprašanje “Ali se bo dvignila upokojitvena starost na 67 let ali delovna doba na 42? odgovoril: “Smo proti dvigu starostnega pogoja nad 65 let ali pogoja delovne dobe nad 40 let. Število plačnikov moramo zvišati drugače.” S tem, ko dviga upokojitvene starosti ni med izhodišči Golobove vlade, se v resnici delo, ki je morda ljudem manj všečno, a nujno, da se zagotovi vzdržnost, le prelaga na prihodnjo vlado. To je seveda povsem neodgovorno, saj imamo že predolgo pokojninski sistem, ki je nevzdržen.

Danes, ko bi se morali dejansko lotiti reševanja pokojninske reforme, pa Juvan pravi, da se bo “treba pogovoriti o postopnem dvigu upokojitvene starosti.” Spomnimo, da je OECD na podlagi analize med svojimi priporočili za Slovenijo že svetovala zvišanje najnižje starosti za upokojitev na 62 let, ki je trenutno 60 let. Obdobje za oblikovanje pokojninske osnove, s tem pa tudi obdobje plačevanja prispevkov, želijo tako iz 40 let dvigniti na vsaj 42 let. Povečanje izdatkov za pokojnine je za Slovenijo velik izziv, ki pa mu Golobova vlada očitno ni kos.

Državni sekretar na MDDSZ Dan Juvan (Foto: sta)

Nič drugega ne preostane kot dvig
Kot pravi OECD, ima Slovenija eno najnižjih dejanskih upokojitvenih starosti, bo pa zaradi tega in hitro starajočega prebivalstva brez ustrezne reforme do leta 2050 prišlo do povečanja izdatkov z 10 na 15,7 odstotka BDP. Zaradi slednjega bo pokojninski sistem med letom 2030 in 2050 pod velikim finančnim pritiskom, zato bi bilo potrebno sprejeti resne ukrepe. In to počasi ugotavljajo tudi na Ministrstvu za delo oziroma Dan Juvan, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je po poročanju MMC-ja na januarski seji odbora v Državnem zboru RS napovedal, da bo treba v luči oblikovanja pokojninske reforme med drugim spregovoriti o postopnem dvigu starosti za upokojevanje.

Ana Horvat