ZDA so prejele zaupne informacije o ruskem bombniku Tu-160

Datum:

Konec decembra prejšnjega leta se je na meji med ZDA in Mehiko pojavil ruski inženir, ki je poprosil za azil. V zameno je ponudil razkritje najbolj tajnih ruskih vojaških informacij, ki se nanašajo na bombnik Tu-160. Gre za informacije, ki jih je obelodanila CBP (Ameriška vladna agencija – Carinska in mejna zaščita).

                   

Ruski inženir je zaprosil za azil, ker se je bal preganjanja zaradi udeležbe na protestih (proti Vladimirju Putinu), ki so bili sicer organizirani v podporo zaprtemu opozicijskemu voditelju, Alekseju Navalnemu. Inženir je Američanom zaupal, da je v letih 2018– 2021 delal v proizvodnji bombnika Tu-160 v proizvodnem obratu letal tupoljev v Kazanu. Gre za najtežji bombnik na svetu, ki mu Rusi pravijo “Beli labod”, v Natu pa je znan pod psevdonimom “Blackjack”. Verjetno gre za najnaprednejše rusko vojaško letalo, uporabljeno je bilo tudi v Ukrajini, poroča Polska Agencja Prasowa.

Ob tem se pojavlja vprašanje, kaj bi ruski inženir lahko vedel glede izdelave bombnika. Po besedah vojaškega strokovnjaka, Michaela Kofmana, bi inženir lahko imel dostop do vrste informacij, ki se nanašajo na industrijsko proizvodnjo tovrstnih letal oziroma specifikacij, povezanih s konkretnim tipom tupoleva, tudi modernizirano različico, proizvodnimi procesi in omejitvami letala. Nekdo na takšni poziciji bi utegnil kopičiti informacije, med katerimi bi se lahko našle tudi dragocene. V primeru inženirja so se informacije izkazale za verodostojne, zato je bil izročen v roke FBI, da bi bil temeljiteje zaslišan.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...