fbpx

Mobilne aplikacije za sledenje okuženim osebam v uporabi v najbolj demokratičnih državah, le totalitarna levica v njih vidi grožnjo!

Foto: epa

V času, ko se soočamo s porastom okužb z novim koronavirusom, cepiva na voljo pa ni, uporaba mobilne aplikacije za obveščanje oseb o stikih z okuženimi in osebami, ki jim je bila odrejena karantena, predstavlja rešitev za omejevanje širjenja okužb v populaciji. Nihče si verjetno ne želi, da bi prišlo do vnovičnega zaprtja in s tem popolne ustavitve družbenega življenja. Če bi človek pričakoval, da bo uporabi aplikacije naklonjena večina, se je uštel, leva opozicija ji namreč nasprotuje in navaja, kako naj bi s tem vlada želela uvajati diktaturo, čeprav je v uporabi že v več demokratičnih evropskih državah, kot tudi po svetu.

Februarja letos so na Kitajskem razvili aplikacijo, ki uporabnike opozori, kdaj so v neposredni nevarnosti pred okužbo s koronavirusom. Kmalu je sledil razvoj vrste aplikacij za omejevanje širjenja okužb. Aplikacijo, ki je uporabnike opozorila, če so potovali na vlaku ali letalu s kom, ki je okužen s koronavirusom, so tako razvili pri Qihoo 360, največji kitajski družbi za kibernetsko varnost. Dodatek, ki uporabnike z zemljevidom opozarja, v katerih predelih države se je pojavil virus, pa so razvili tudi pri kitajskem spletnem iskalniku Baidu.

Foto: epa

Uporaba aplikacij vedno bolj razširjena
Uporabnost aplikacije so kmalu opazili v drugih deželah sveta, saj so jo pričeli uporabljati na Japonskem, Novi Zelandiji, v Indiji, Avstraliji, Izraelu, Maleziji, Azerbajdžanu, Bahrajnu, Bangladešu, Južni Koreji, Kolumbiji, Gani in Katarju. Glede na to, da okužbam z novim koronavirusom ni ušla niti evropska celina, ne čudi, da se je veliko držav v Evropi odločilo, da sledi zgledu držav, ki z uporabo aplikacij preprečujejo popolno zaprtje javnega življenja. Med evropskimi državami, ki v uporabi aplikacije vidijo prednost in so jo iz tega razloga pričele uporabljati, je mogoče zaslediti: Italijo, Nemčijo, Španijo, Švico, Avstrijo, Češko, Francijo, Dansko, Latvijo, Norveško, Islandijo in Madžarsko.

Glede na to, da se po državah kot sta Nemčija in Švica radi zgledujemo in ju imamo za zgled demokratičnosti, je težko razumeti, čemu bi bila uporaba aplikacije problematična prav pri nas. Kot je nedavno pojasnila vodja strokovne posvetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje Bojana Beović, je aplikacija koristna za vsakega posameznika, saj bo z njeno pomočjo izvedel, da je bil v stiku z okuženim in bo lahko temu primerno ravnal. “To pomeni, da se bo oddaljil od ljudi, ki bi lahko zboleli za težjim potekom bolezni, poleg tega pa bo lahko zgodaj prepoznal svoje simptome in iskal zdravniško pomoč. Naprava, aplikacija, deluje povsem anonimno, o identiteti osebe ne ve ne tisti, ki je okužen ne tisti, ki je dobil informacijo, da je bil z njim v stiku. Niti oseba, ki je dobila podatek, da je bila z nekom v stiku ne ve, kdo je bila ta oseba, niti ne točno kdaj, in ne na katerem mestu.”

Bojana Beović (Foto: STA)

Opozicija kritična: želijo uvesti policijsko disciplino in nadzor nad državljani
Opozicija se je pri nas postavila na okope, čeprav je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj poudaril, da bo uporaba aplikacije prostovoljna, razen za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne. Posebej kritični glede uporabe aplikacije so v LMŠ. Vlada naj bi namreč po njihovo skušala policijsko disciplinirati in nadzorovati državljane, in to v imenu novega koronavirusa. Poslanka Lidija Divjak Mirnik je po poročanju STA izpostavila prepričanje stranke, da aplikacija ne bo imela učinka, ker si je večina, po njihovo, ne bo prenesla. “To pa zato, ker vam ljudje ne zaupajo več,” je še dodala.

Glede na to, da smo bili v času, ko se je Slovenija soočala z najhujšo krizo, od osamosvojitve dalje, priča konstantnim napadom s strani opozicije, njihov upor ne preseneča. Težko je razumeti, čemu tak vik in krik glede na to, da je prenos aplikacije prostovoljen. Kritizirati dejstvo, da bi bila obvezna za tiste, ki so pozitivni na koronavirus in jim je odrejena karantena, je skregano z vsako pametjo, saj le ti nimajo kaj početi na prostem, ampak se morajo samoizolirati. Glede na to, da smo bili v Sloveniji že priča kršitvam karantene, je logično, da je potrebno poskrbeti, da se zaradi neodgovornosti nekaterih posameznikov ne ogroža zdravja drugih ljudi. Še posebej tistih, ki imajo kronične bolezni in so starejši.

Foto: epa

Mar je res tako težko razumeti, da si lahko z uporabo moderne tehnologije pomagamo. Sledenje stikov na takšen način je namreč precej lažje, kot pa tradicionalno sledenje. Še posebej v luči dejstva, da se širjenje okužb v zadnjem obdobju občutno povečuje, kar pa posledično vpliva na slabšanje epidemiološke situacije v Sloveniji. Glede na to, da koronavirus ne izbira na podlagi imena, priimka, spola, politične pripadnosti ali spolne usmerjenosti, je naravnost nerazumljivo, čemu nekateri nasprotujejo možnosti zmanjševanja števila okužb med prebivalstvom? Mar mora biti res vedno v ospredju poceni nabiranje političnih točk?

Nina Žoher