fbpx

To je čistokrvni sorodnik ideologa povojnih pobojev Ivana Mačka – Matije!

Tomaž Jakhel. (Foto: posnetek zaslona/ Facebook)

Radikalni levičar Tomaž Jakhel ni samo aktivni provokator na socialnih omrežjih, ampak je, kot smo izvedeli, tudi sorodnik zloglasnega predstavnika bivšega režima Ivana Mačka – Matije. V zadnjih dneh je zelo aktiven na družabnih omrežjih, kjer obračuna z vsakim, ki misli drugače kot on. Leta 2015 pa se je podpisal pod pismo večjih levo usmerjenih organizacij in posameznikov, ki so napisali pod pamflet proti govoru predsednika države Boruta Pahorja v Državnem zboru o migrantski krizi. Dolgoletnega novinarja Vinka Vasleta pa so poimenovali za fašistično trobilo. 

Razkrivamo novega aktivista levih političnih struj z zelo zanimivo sorodstveno preteklostjo. To je Tomaž Jakhel, po zanesljivih virih naj bi šlo za nečaka zloglasnega komunističnega politika Ivana Matija Mačka. Dolgoletni podpornik politične levice se rad predstavlja za izbranca intelektualne elite. Tako se njegovo ime znajde v pismu proti nagovoru predsednika države Boruta Pahorja ob izbruhu migrantske krize leta 2015. Vidne predstavnike desnice in civilne družbe, ki ne razmišljajo kot ekstremna levica, pa Jakhel označuje za fašiste.

Tomaž Jakhel je bil do januarja 2012 zaposlen v Spolint, Inštitut za razvoj športa. Po podatkih na Eraru so na inštitutu prejeli 158.980,76  evrov. Kot zanimivost lahko navedemo, da so do januarja 2012, ko je v njem deloval Jakhel, prejeli 136.032,90 evra.  Leta 2011 je v Ljubljani z inštitutom organiziral prireditev Dan Fair Playa.

Ideolog medvojnih in povojnih pobojev Ivan Maček-Matija (Foto: YouTube)

Leta 2015 se je podpisal pod ekstremistični zmazek radikalnih nevladnih organizacij proti predsedniku Borutu Pahorju
Leta 2015 je slovensko javnost presenetilo javno pismo proti predsedniku države Borutu Pahorju zaradi njegovega govora v Državnem zboru  ob izbruhu begunske krize v Sloveniji. Avtorji levičarskega pamfleta so med drugim Pahorju očitali pomanjkanje empatije do migrantov, ki so množično preplavili Evropo.

Tomaž Jakhel je bil med podpisniki pisma proti Borutu Pahorju, leta 2015.( Foto: Posnetek zaslona/ Mladina)

Med vodilnimi avtorji pisma najdemo “neodvisne nevladne” organizacije in kolektive Avtonomni prostor Rog, Čajanka z Roso, Časopis za kritiko znanosti, Inštitut za delavske študije, Iskra, Kolektiv Angart film, Kulturno društvo Gmajna, Loka, mesto vseh,  Mirovni inštitut, Protestival, Protirasistična fronta brez meja, Puntarji, gibanje za aktivno državljanstvo, Socialni center Rog, Zavod APIS in 4. skupina Združene levice. Med to eminentno druščino radikalnih društev se je med posamezniki podpisal tudi Mačkov sorodnik Tomaž Jakhel.

Na družabnih omrežjih igra ekstremnega levičarja: Intelektualec Žiga Turk zanj predstavlja patološkega fašista
V maniri ekstremnega levičarja se kot njegov slavni stric Ivan Matija Maček odlično spozna na fašizem. Ena izmed uporabnic na omrežju Twitter je delila novico, da bo vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter dobil državno odlikovanje red za usluge zaradi požrtvovalnega dela njegove ekipe v času epidemije, ko je mnogim Slovencem, njegova ekipa uredila prevoz v domovino.

Foto: Twitter

Za Mačkovega nečaka pa ta novica ni bila dobrodošla, saj je Štera poimenoval kar za za mesarja v Sparu in se razburjal nad njegovim obnašanjem. “Če bi se mesar v Sparu obnašal tako, kot se je on (in se ob tem se javno hvalil), bi v roku petih minut izgubil službo. On pa dobi državno priznanje.”

Foto: Twitter

Tudi Jakhel, podobno kot njegovi radikalni soborci, enači t.i. janšizem s fašizmom. Profesorja in člana vladne svetovalne ekipe Žigo Turka je v enem izmed komentarjev označil za latentnega fašista, ki se je prelevil v pataloškega. “Na voljo ima cel bataljon rumeno-plavih vzornikov. Jebeš ti takšen gojzdar-rugzak intelektualizem,” se ne sramuje javnega poniževanja Žige Turka komunistični nečak Ivana Matije Mačka.

Foto: Twitter

Spoštovanje pa nima niti do dolgoletnega novinarja z več kot 40-letnimi izkušnjami Vinka Vasleta. V eni izmed debat, ko ni našel več nobenega protiargumenta, je Vasleta enostavno poimenoval za “navadno lažnivo fašistično trobilo.”

Foto: Twitter

Ivan Maček je lahko ponosen na radikalno aktivnost svojega nečaka Jakhla
Tomaž Jakhel je klasični predstavnik novodobnih levičarjev. Na socialnih omrežjih vsakega drugače mislečega označuje za fašista, pa naj je to dolgoletni novinar Vinko Vasle ali profesor Žiga Turk. Sam tudi fanatično sovraži “janšizem”, karkoli bi naj ta beseda pomenila. Glede na njegovo javno udejstvovanje, mora biti nanj zelo ponosen tudi njegov pokojni komunistični stric Ivan Maček.

 

Večino denarja je Spolint dobil pred odhodom Jakhela. Do januarja 2012 se je steklo na račun društva več kot 136 tisoč evrov. (Foto: Erar)

Luka Perš