fbpx

Ob 26-letnici smrti Ivana Krambergerja spomnili na podobnosti okoliščin umorjenega dr. Janka Jamnika

Umorjena Ivan Kramberger in dr. Janko Jamnik (vir: twitter)

Pred tremi dnevi je bila obletnica atentata na Ivana Krambergerja. Njegove prerane smrti se je v imenu skupine Za demokracijo enakih možnosti spomnil tudi Vili Kovačič, zmagovalec referenduma o drugem tiru, ki je priliko izkoristil za minuto molka v spomin na “prvo žrtev demokracije”. Zaradi RTV-jeve površnosti v njihovem originalnem poročanju so bili potrebni popravki. Ob tem pa se je oglasila tudi Iva Pavlin Žurman, ki je opozorila na podobnosti med Krambergerjevim in Jamnikovim umorom.

7. junija je minilo 26 let, odkar je bil v atentatu umorjen Ivan Kramberger, ki ga je Kovačič označil za prvo žrtev demokracije. Kramberger je namreč umrl v nepojasnjenih oziroma nadvse nenavadnih okoliščinah, ki še do dandanes niso povsem razčiščene. Uradne razlage so polne nedoslednosti in pomanjkljivosti. Na podobnost med dvema primeroma pa je ob obletnici atentata na Krambergerja opozorila tudi Iva Pavlin Žurman.

Umorjeni dr. Janko Jamnik naj bi po navedbah Pavlin Žurmanove celo leto prejemal grožnje. Sodnica Špela Koleta je kljub temu preiskavo računalnika in telefona zgolj omenila in sklenila, da “ni bilo posebnih ugotovitev”. Čeprav je Michel Stephan Jamniku grozil že pred letom 2014, zaradi česar je ta po navedbah zaposlenih imel celo varnostnika, ni bil med preiskavo umora nikoli med osumljenci. Pavlin Žurmanova meni, da “pravosodja tudi ne zanima množica posnetkov nadzornih video kamer, ki kažejo morilsko ekipo na območju umora v času umora”.

Dr. Michel Stephan je skupaj s sodelavci, sodeč po prisluhih, umor dr. Janeza Plavca dolgo časa skrbno načrtoval. Morilec naj bi se, tako kot v primeru Janka Jamnika, na prizorišče zločina pripeljal s kolesom. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Še več, sestra umorjenega Jamnika naj bi po informacijah očeta prejela nenavaden klic oziroma sporočilo. Na sam dan pogreba pa so neznanci brskali po Jamnikovem stanovanju. Jamnikov umor so kljub vsemu temu obesili dr. Milku Noviču.

Krivosodje na delu
Slovenski krivosodni sistem naj bi se tako na vse pretege trudil, kako ne obsoditi Stephana. Tako naj bi na koncu za spodletelo obsodbo okrivili kriminaliste, ki naj bi “nezakonito” pridobili prisluhe o grožnjah umora dr. Plavca za poskus umora, zaradi katerega trenutno sodijo Stephanu.

Razlog za to naj bi bila želja, da Novič obvelja za krivega umora, saj bi v nasprotnem primeru slovensko pravosodje izgubilo še zadnjo trohico kredibilnosti. Vse to, “medtem pa žrtev udbomafije Milko Novič životari na Dobu in čaka na odgovor, v kakšni državi živimo,” je zapisala Pavlin Žurmanova.

A. B.