Ob odstopu slovaškega zunanjega ministra zaradi zavrnitve marakeškega globalnega dogovora o migracijah nova vprašanja za podpornike sporazuma

Foto: iStock

Vedno več držav odstopa od Globalnega dogovora o varnih, urejenih in zakonitih migracijah (GSM), ki se bo sprejemal 10. in 11. decembra 2018 v Marakešu. Po najnovejših informacijah se je naraščajoči skupini držav, ki so od “nezavezujočega” političnega dogovora, ki vsebuje kar 46 obvez, odstopile, pridružila tudi Slovaška.

Po zadnjih informacijah je z mesta slovaškega zunanjega ministra protestno odstopil Miroslav Lajčak, potem ko je po poročanju Kamenjara slovaški parlament sprejel odločitev, da zavrne sporazum ZN o migrantih.

Do zdaj so od omenjenega sporazuma odstopile Italija, Slovaška, Poljska, Avstrija, Češka, Madžarska, Bolgarija, Estonija, Izrael, Avstralija in ZDA, še več držav po svetu pa razmišlja, da bi sledile njihovemu zgledu, saj postaja vedno bolj očitno, da je  globalni dogovor o rednih migracijah pogodu zgolj izvornim državam, iz katerih migranti že sedaj “bežijo v boljše življenje”.

Šarec že povzema 15. točko GSM
Dejstva o globalnem dogovoru so na tej točki znana. Gre za politično zavezujoč dokument, ki bo v prihodnosti služil kot podlaga za nadaljnje oblikovanje zakonodaje, ki bo urejala to področje. To je še posebej zaskrbljujoče, ker se elementi tistega, kar želi doseči GSM, kažejo že v sami komunikaciji premierja Marjana Šarca, ki je ravno pred tednom dni govoril, kako sta “medijska svoboda in svoboda govora temelja demokracije, a to še zdaleč ne pomeni, da sta neomejeni”.

Šarec je takrat državnim podjetjem sporočil, da je na mestu razmislek o smislu “oglaševanja v medijih, ki se od nestrpnosti in sovražnega govora ne ogradijo in ju ne obsodijo, pač pa – nasprotno – celo širijo ali pri tem pomagajo“. O tem ravno tako zelo obširno in z istimi besedami v 15. točki pod delom o človekovih pravicah govori tudi GSM, kjer jasno piše: “Z uresničevanjem dogovora bomo zagotovili učinkovito spoštovanje, varstvo in uresničevanje človekovih pravic vseh migrantov ne glede na njihov status v vseh fazah migracijskega cikla. Hkrati potrjujemo našo zavezanost k odpravi vseh oblik diskriminacije migrantov in njihovih družin, vključno z rasizmom, ksenofobijo in nestrpnostjo.”

Vprašanja za podpornike migracijskega dogovora
Da pa ne bi ponavljali stvari, o katerih že čivkajo ptički na veji, se danes lahko zamislimo o vprašanjih, na katera bi morali podporniki tega pogubnega sporazuma odgovoriti, namesto da zgolj molčijo.

Če so migrantski delavci iz držav tretjega sveta res obogatitev za evropsko kulturo, zakaj potem državam EU, ki ne želijo sprejeti Globalnega dogovora o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, grozi uvedba sankcij?

(Foto: Twitter)

Zakaj se državam, ki nasprotujejo, ne pusti, da same spoznajo svojo napako ob primerih uspešne integracije teh migrantov v Nemčiji, Franciji in drugih zahodnih državah, ki bodo v skladu z globalnim dogovorom skrbele za migrante in jim omogočale vse, kar potrebujejo, skrbele za javni diskurz o migracijah in njihovo integracijo?

Če so to res begunci, in ne ekonomski migranti, zakaj potujejo preko pol sveta in ilegalno prečkajo meje? Zakaj prihajajo iz držav, kjer ni vojne?

Če ilegalno prečkanje ene same meje stane več tisoč evrov, kako si ljudje iz teh revnih držav sploh lahko privoščijo prečkanje mej tolikih držav na poti proti Zahodni Evropi?

Ivan Šokić

 • Antonius

  Tale koalicijska posadka se je pa zares odločila, da Slovenijo zjebe do konca.
  Človek se vpraša, kje mislijo te barabe varno živeti, ko bodo izpadli iz politike in jim ne bo nič več pripadal sužbeni varnostnik?
  Človek namreč pazi, kako se obnaša v svojem okolju, da ga kaj nepredvidljivega ne preseneti.
  Ni kaj? Zelo so prepričani in korajžni.

  • Frank Novak

   Narod hlapcev se pac ne upa reci ne teti Geli.

   • slosin

    tudi Kučanu in njegovim podrepnikom ne upa reči ne…

    • Frank Novak

     Nikomur ki ni Slovenec. Samo po lastnem narodu si upajo srati.

   • ANA JOB

    Slovenci nismo bili nikdar narod hlapcev zato pa so nas tvoji kardelski sorodniki množično pobijali, teslo pokvarjeno!

    • Frank Novak

     “Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni! Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!”

     IVAN CANKAR, HLAPCI, 1910
     Edvard Kardelj, 1910 – 1979
     Ivan Macek Matija, 1908 – 1993

     • ANA JOB

      Nikdar in nikoli, premalo poznaš Cankarja in besede jemlješ iz konteksta.

      Naj se tvoj maček in Edo cvreta v peklu! Bedak je vsak, ki ti lajka saj se delaš norca iz desnice!

     • Frank Novak

      Bedak je vsak ki za svoje neuspehe krivi mrlice, pa nas se se tako cvrejo v peklu. Povej raje kaj si od smrti Tita, Kardelja in Macka TI SAMA NAREDILA ZA SEBE?
      Jaz nisem ne levi ne desni, jaz sem jaz. Sprobal oba sistema, od obeh nekaj potegnil za sebe in uspel, financno in kot oce in stari oce. Je to kaj slabega?

     • ANA JOB

      Ustvarila sem tisto, kar sem si želela, poleg tega pa sem najbolj od vsega hvaležna, da sem spregledala sovražnike Slovencev med katere spadaš tudi ti, ki se norčujes iz desne.

     • Frank Novak

      Jaz se ne norcujem iz nikogar. Imam pa zato ker se oglasam iz Miamija svoj pogled na situacijo doma.
      Ko prideva z zeno na dopust opazava da ogromen delez mladih ljudi sedi po kavarnah in filozofira tja v tri dni. Vse bazira na custvih, takih ali drugacnih, custva pa so slab zaveznik skoraj vedno.
      TITA NI 38 LET, KAJ SI MEDTEM TI SAMA NAREDILA ZASE?

     • Frank Novak

      In kaj si si zelela ustvariti: nic in nezadovoljstvo do same sebe in drugih?

     • Frank Novak

      Pa se to, so vsi ti ljudje ki so se tako izrekli o Josipu Brozu laznivci:

      Tito je človeku lahko všeč ali pa ne. Nekaterim ni. Dvajseto stoletje je človeku lahko všeč ali pa ne. Nekaterim ni. Toda skupaj sodita, ta človek in to stoletje. (Fitzroy McLean)
      Maršal Tito je največji junak 2. svetovne vojne. (Dwight Eisenhower, ameriški predsednik in general)
      Titova odločitev, da se bori proti nacistom, je pomenila preobrat v zgodovini 2. svetovne vojne. (Franklin Delano Roosevelt, ameriški predsednik)
      Tito je bil edini vrhovni poveljnik, ranjen v 2. svetovni vojni. Imel sem vojaško čast in dolžnost, da se bojujem ob njem. Tudi v najtežjih trenutkih je bil vedno miren in zbran. Njegov jeklen pogled je vse prepričal o zmagi in samo zmagi. (William Bill Deakin, vodja britanske vojne misije)
      Rad bi navedel še en primer trdovratnosti – trdovratnost maršala Tita. Moram reči, da je star komunist, ta »herr« Josip Broz, da je zelo trden človek. Na žalost je naš nasprotnik. On zares zasluži naziv maršala. On je naš sovražnik, a želel bi si Tite v Nemčiji, ljudi, ki bi bili vodje in ki bi bili tako odločni in s tako čvrstimi živci, da se nikdar ne predajo, čeprav so popolnoma obkoljeni. Ta človek je bil vedno obkoljen, a je vedno našel način, da se prebije. Nikdar ni kapituliral. (Heinrich Himmler, eden izmed najtesnejših Hitlerjevih sodelavcev, 1944)
      Tito je borec, ki je kljub najtežjim okoliščinam izvlekel zmago. Tito je legendarni junak. (Charles de Gaulle, francoski predsednik in general)
      Pred kratkim sem v grški skupščini maršala Tita oklical za apostola miru. Zares lahko rečem, da sem navdušen in ganjen nad njegovo misijo človečnosti – misijo svobode in miru. (Giorgios Papandreu, grški politik)
      Predsednik Tito je človek, ki se je v težkih in kritičnih dogodkih povzdignil do simbola drznosti in odločnosti v boju za neodvisnost svoje države, človek, ki s svojim mednarodnim angažiranjem dokazuje, da zna uskladiti moč drže z modrim smislom za realnost, in ki se je v vsem državniškem delu neumorno trudil, da zagotovi Jugoslaviji boljšo in srečnejšo prihodnost. (Aldo Moro, predsednik italijanske vlade)
      Borca, predsednika Tita, zaznamujejo modrost, bistroumnost in prijateljski odnos do ljudi. Predsednik Tito je zaradi svojih junaških dosežkov v srcih vseh tistih, ki se borijo za pravico in svobodo. (Jaser Arafat, vodja Palestinskega osvobodilnega gibanja)
      Predsednik Tito je človek, ki je uničenje in vojno spremenil v ustvarjanje in mir. (Neil Armstrong, ameriški astronavt)
      Tito je svetla stran v zgodovini človeštva in izjemen smerokaz, ki osvetljuje horizonte prihodnjim generacijam. (Anvar el Sadat, egipčanski predsednik)
      Za jugoslovanski narod je dar usode, da je v letih največjih nevarnosti imel takega vodjo. Jaz predsednika Tita vidim kot eno od najmarkantnejših osebnosti našega časa. Še posebej cenim Titov pogum in državniško modrost. (Willy Brandt, nemški kancler)
      Tito je, brez vsakega dvoma, največji človek, ki so ga v vsej svoji zgodovini imeli jugoslovanski narodi. (Ivan Meštrović, hrvaški kipar)
      V miru in vojni je bil Tito del svetovne zgodovine, za časa današnje generacije in za časa zgodnejših generacij. On je človek neusahljive moči, neusahljive mladosti, neusahljive bojevitosti in neusahljivega poguma. (Jimmy Carter, ameriški predsednik)

     • ANA JOB

      Skrajšala bom vse te nebuloze in povedala na kratko :
      Dunajski pankrt je bil skupaj s svojimi komunističnimi, izdajalskimi, slovenskimi podganami tipa kardel in dolanc, nič drugega kot KLAVEC SLOVENSKEGA NARODA, PEDOFIL IN UŽITKAR. Za slovenski narod ni naredil ničesar

     • Frank Novak

      Imeli smo boljse zivljenje kot ostale komunisticne drzave ker se je uprl Stalinu… Vsaj meje so bile na stezaj odprte kar sem jaz seveda izkoristil.
      TITA NI 38 LET, KAJ SI MEDTEM TI SAMA NAREDILA ZASE?

     • ANA JOB

      Jaz sem mlada in sem VAŠA PRIHODNOST. Zaradi meni podobnih, pogumnih posameznikov se bo ta gnila država izboljšala in osvobodila okov komunizma. Za svoja leta sem naredila dovolj in sem zelo ponosna nase.

     • Frank Novak

      Moja prihodnost so moji otroci, ne ti. Mene komunizem ne zanima, niti me ne zanima anti komunizem. Edino kar me zanima je denar inmoja druzina.

     • tomnidari

      Ti to samo nakladaš in je še nekaj takih po forumih, ki se hvalijo z jugo izobrazbo in zaslužki pri kapitalistih, ste pa vsi skupaj dejansko izečki slovenskega naroda.

     • Frank Novak

      Ze mogoce, toda jaz sem bogat izecek slovenskega naroda.

     • tomnidari

      Ruski Ana, ne dunajski! Danes samo še bebec verjame, da je Tito po rodu Slovenec.

     • ANA JOB

      V knjigi Titova ruska leta je bilo napisano, da je bil nezakonski pankrt, katerega mati je bila avstrijska grofica. In res ruski agent.

     • Frank Novak

      Ja in?Meni je bilo dobro, kako pa tebi?

     • tomnidari

      Iz Slovencev, ne desnice.

  • KAPIBARA

   Fajonka na Zbilju, kjer ima hišo.. če se bode upala, vrniti v SLO ?
   Bode močno popljuvana

  • tomnidari

   Kako je že rekel Dolanc? Trenutno je tako zato, ker smo mi na oblasti! Tako je in tako bo! Jaz dodam; Tako je še!

 • Sloven”c

  Čista resnica.

 • Frank Novak

  TANJA FAJON: …”Vsem, ki pravijo, da gre z globalnim dogovorom za uvoz migrantov, nacionalno izdajo ali izdajo suverenosti in uničevanje zahodne civilizacije, kar so obtožbe desnice tudi v SLO javnosti, naj povem, da je takšno ustrahovanje ljudi napačno in zavajajoče! …”

  IN KDO SI TI KURBETINA JALOVA DA NAM PRIDIGAS DA MI KOGARKOLI USTRAHUJEMO??? So teroristicni napadi zaradi Islamskega fundamentalizma izmisljotina Janeza Janse ali so realnost? So nezaposleni muslimani ki se ne integrirajo v sekularno druzbo ampak zivijo na racun evropskih davkoplacevalcev izmisljotina denice ali so realnost? Na kateremu planetu zivis Tanja? Na planetu egoizem pa ce unicim lasten narod?

  Tanja, nimas otrok, tebi vse visi dol razen lastne kariere. Izdala si svoj narod. Nisi samo jalova kar se tice rojevanja otrok ampak si custveno pohabljena izdajalka lastnega naroda.

  • KAPIBARA

   Moram te vprašati, pa vem da boš dovolil: Si lahko sposodim tvoj komentar, seveda boš naveden kot avtor :-)

   • Frank Novak

    Seveda lahko. Ta pokvarjena prasica je gnojna rana Slovenije.

    • ANA JOB

     Tanja je enaka gnojna rana, kot tvoj “stric” Kardelj in tvoj Tito in sicer od njunih ran, ki sta jih zadala slovenskemu narodu se še danes nismo opomogli, zato ne blefiraj.

     • Frank Novak

      Jaz sem UPORABNE barve, tisto kar deluje. Izkoristil sem oba sistema v moje dobro in dobro mojih potomcev. To mi je v zadoscenje.
      Tita in mojih strickov ze ni desetletja. Med temi desetletji sem jaz mastno obogatel v ZDA in zaplodil 4 otroke.
      Kaj si naredila ti?

     • ANA JOB

      Dovolj, da sem ponosna na svoje delo in strički mi pri tem niso pomagali. Pa še to, levičarja zavoham na kilometer in ljudi ki poveličujejo morilce ne spoštujem.

      P. S. Kdor veliko blebeta o denarju običajno nima prebite pare, poznam take.

     • Frank Novak

      Moje sorodstvo je bilo v ZDA povsem neuporabno, kvecjemu skodljivo.
      TITA NI 38 LET, KAJ SI MEDTEM TI SAMA NAREDILA ZASE?

   • Frank Novak

    evo spodaj s popravki, samo sumnike dodaj, moja tipkovnica jih nima.

    TANJA FAJON: …”Vsem, ki pravijo, da gre z globalnim dogovorom za uvoz migrantov, nacionalno izdajo ali izdajo suverenosti in uničevanje zahodne civilizacije, kar so obtožbe desnice tudi v SLO javnosti, naj povem, da je takšno ustrahovanje ljudi napačno in zavajajoče! …”

    IN KDO SI TI KURBETINA JALOVA DA NAM PRIDIGAS DA MI KOGARKOLI USTRAHUJEMO??? So teroristicni napadi zaradi Islamskega fundamentalizma izmisljotina Janeza Janse ali so realnost? So nezaposleni muslimani ki se ne integrirajo v sekularno druzbo ampak zivijo na racun evropskih davkoplacevalcev izmisljotina desnice ali so realnost? Na kateremu planetu zivis Tanja? Na planetu egoizem pa ce unicim lasten narod?

    Tanja, nimas otrok, tebi vse visi dol razen tvoje lastne kariere. Nisi samo jalova kar se tice rojevanja otrok ampak si custveno pohabljena izdajalka lastnega naroda.

  • Anton

   Hvala Franci!

  • Radolf Mitler

   Tako je! Bravo!

 • Slovenec sem

  Kaj bi dali, da bi zaradi enakega vzroka odstopil tudi Cerar in s tem prispeval dvojno korist.

  • mona lisa

   Cerar bi naredil največjo korist naši državi in državljanom če za zmeraj spizdi iz politike. Naredil je že dosti preveč škode.

 • Anton

  pa kaj se nismo že poenotili da ti nebodigatreba kozjejebci niso begunci kot v primeru jugoslovanskih vojn, temveč gre za ilegalne migrante.Terminologija glede pojmov migrant, ilegalni migrant, begnec, je na netu in tu ni možna nikakršna manipulacija.

  https://sl.wikipedia.org/wiki/Migracije

  sarkazem press

  • Mihilus

   Kaj ti je bitna definicija. Za Slovenijo in skoraj vse zahodne države predstavlja legalna migracija mnogo večji problem kot pa nelegalna.

 • Anton

  Te migracije so priložnost da stopimo skupaj razdvojeni Slovenci in južnaški Begunci.
  Komunisti so se titu popolnoma izneverili. Podpirajo LGBTQ, muslimanske posiljevalce-kirurge.

  • tomnidari

   Ma ne lupetaj neumnosti! Kaj so se Titu izneverili?

   • Anton

    Zdaj ko so skoraj vsi partizani, kateri naj bi se borili za slovenski rod in besedo, pomrli, boste pa uvažal mohamedance in spreminjal lastno kulturo?

 • Mariza Petrovcic

  Sprasujem se od kod tem ubogim ljudem denar za potovanje na zahod, vecina nasih ljudi z zajamceno placo ali nizko pokojnino se za kratki oddih nimajo oz. komaj prezivijo mesec. O tej temi nihce ne govori, od kod jim denar

 • Mike Zulu

  A niste bili zadnjič nekaj glasni o referendumu o Marakeški deklaraciji??? No kdaj bo to?? Naslednje leto mogoče??

  • Mike Zulu

   Seveda naj levaki čimprej podpišejo, naše roke so oprane, pol pa računat da bomo rušli vlado. Ej moj SDS pa da sem vas šel volit, če bi to vedel bi raje doma ostal. Imeli ste kar veliko časa za peticije referendume itd. itd. Vi celo napovedujete nek protest 12.12, dokument se pa podpiše en dan prej..ajojjoj

 • Franjo Trojner

  Podpornik in glasni zagovornik Makareške pogodbe Šarec in njegova leva vlada, koalicija, zaradi odpovedi soglasja k podpisu Makareške pogodbe TUDI s strani SLOVAŠKE in do sedaj tudi prav vseh naših sosednjih držav ; AVSTRIJE, MADŽARSKE, HRVAŠKE in ITALIE, že ne bo spreminjala svoje odločitve, ker tivariš Kučan velik zagovornik podpisa Makereške pigodbeb do dandanes ni zapovedal drugače. Kaj si o podpisu Makareške pogodbe mislijo državljani Slovenije pa Šarca in njegove leve vlade, koalicije očitno ne zanima in iz tega razloga referenduma na to temu nikoli ne bodo dopustili. Pa toliko o izigrani volji ljudstva, nenazadnje ljudovlade in demokracije s s strani Šarčeve leve, vlade koalicije, ki z vsemi sredstvi, z položaja moči na temo Makareške pogodbe preprečuje državljamom na zavezujočem referendumu nepostedno izraziti svoje strinjanje ali nestrinjanje, torej neposredno odločanje. Ali politično stanje danes pod vladavino leve Šarčeve vlade, koalicije še lahko imenujemo DEMOKRACIJA? Sam menim, da ne!

 • mona lisa

  En sam migrant v Sloveniji je en preveč migrant. Slovenijo slovencem ne tem posiljevalskim, pedofilskim teroristom.

 • Dragan Krstič

  Zelo verjetno tudi Danske ne bo med podpisnicami globalnega pakta.

 • Slovenec sem

  Slovenci imamo neverjetno smolo.

  Nismo se še znebili komunistov in buzerantov, pa nam že grozijo z migranti.

 • RATATA
  • traktor

   Zdej se že vsak busanc lahk dela norca iz butastih švabov. Zdej šele vidim zakaj so moral dolfita uvozit iz Avstrije.

 • RATATA
  • traktor

   Hja, za tole je pa potreben dedc. Pri nas imamo na položajih same anemične pičke. Brezjajčne pofuklne. Celo star ata so djal, da SMC pomen stranka mehke cure.

 • Olga2345

  Svobode govora sti ne dovolimo vzeti NIKOLI IN NUKOMUR! Tudi kršenja zakonov in ustave ne bomo mirno gledali! Treba bo na ulice in murglske cirkusante postaviti za resetke, skupaj s komunističnim zločincem Kucanom!

  • xla

   Bo svoboda govora tudi takrat, ko bo voditelj na katerem koli slo TV kanalu jebal mater nekomu???? bo??? to hočeš???

 • xla

  koliko od vas je dejansko prebralo izjavo? imate jo na Mladini v slovenščini.

  • xtc

   Mladina?
   He,he,he-verodostojno? Ne me basat.
   UDBO bilten KPS.

 • xtc

  Vedno več jih bo odstopalo-izdajalske podpisnike pa pred sodišče in obsodit zaradi veleizdaje države.
  Vsaj malo treznem mora biti jasno ,da je z zadevo nekaj hudo narobe saj jo noče podpisarti ali o njej slišati nihče od svetovnih velesil,kar pove svoe in več kot zgovorno.

 • Frank Novak

  V Miamiju. IN ti?

  • ANA JOB

   V Los Angelesu.

   • Frank Novak

    Najbrz si komaj prisla v CA… in se ti dusa se ni vsaj malo amerikanizirala.
    Ko sem prisel v New York leta 1977 sem takoj opazil kdo so frisni expatriati in kateri so v ZDA ze dalj casa.
    Vsi frisni so kar naprej pizdili nad SFRJ, kasneje pa ko so videli da njihovo cviljenje nad komunizmom v ZDA nikogar ne zanima so pizdili tudi nad ZDA.

    Nihce ni odgovoren za tebe Ana kot ti sama… Zberi energijo, stisni zobe in naredi kaj iz sebe. Los Angeles ti ne bo pri tem nic pomagal, Tito in komunisti pa nic skodil. ZA VSEM KAR SE TI DOGAJA V ZIVLJENJU STOJIS IZKLJUCNO LE TI SAMA…

    • ANA JOB

     Točno tako in zato bom dala tebi podobne na blocked, ker imam rada patriote in ne častilce satana kumrovškega!

     • Frank Novak

      Mene zanima predvsem almighty $$$$ in moja druzina…
      Kaj zanima tebe? Smiljenje sami sebi?

     • Frank Novak

      Ti nimas rada nikogar, se sama sebe ne. Zlasti pa nimas rada svojih otrok ker jih nimas… Ti si desna varianta Tanje Fajon.