fbpx

Ob prazniku dela: Rezultati Anje Kopač Mrak in 10 točk, ki potrjujejo, da res obvlada sprenevedanje in zavajanje

Anja Kopač (foto: STA)

Ministrica, ki si jo bomo zapomnili po bradavici na sredini čela in po kupu zgrešenih predlogov, anomalij, predvsem pa po ugrabitvi koroških dečkov, je ob prazniku dela, ki je v Sloveniji razpotegnjen kar čez dva dni, izjavila, da bomo največ dosegli, “če bomo delo kot vrednoto postavili v osrčje našega delovanja in naše družbe“. Kar pa je čista ironija in delanje norca iz delovnega ljudstva, saj je prav Cerarjeva vlada, katere del je ministrica Kopač Mrakova, sprejela populistično potezo, da je prost tudi 2. januar, s čimer so slovenskemu gospodarstvu povzročili večmilijonske izgube. Torej, govorijo eno, delajo drugo, ne upamo si niti pomisliti, kaj v resnici mislijo.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je v poslanici ob prazniku dela dejala, da bo vlaganje v človeški kapital ključno za doseganje dobrih poslovnih rezultatov podjetja in uspešnosti države kot celote. Pa poglejmo, koliko je ona prispevala k “uspešnosti države kot celote”.

Prvič: Ministrica Kopač Mrakova se je pohvalila z uspehi na področju Pobude za zaposlovanje mladih (YEI). “Situacija je mnogo boljša kot leta 2013, ko smo se borili, da smo v Slovenijo pripeljali 9 milijonov evrov za YEI, ker smo imeli brezposelnost mladih krepko nad 20 odstotki in nad povprečjem EU. Danes je situacija bistveno boljša, tudi zaradi sheme jamstev za mlade, kar nam priznava tudi EK,” je zapisala ministrica. Vendar pa so dejstva precej drugačna. Brezposelnost med mladimi ni bila nad povprečjem EU, poleg tega se je ministričina “borba za sredstva” končala klavrno, saj je Slovenija po dobljenih sredstvih med tistimi državami, ki so za izvajanje YEI prejele najmanj sredstev. Zavajanje s strani ministrice je torej nesprejemljivo, vendar pa to ni edini tovrsten primer.

Pri nedavni predstavitvi učinkov YEI v Evropskem parlamentu je bil slovenski program “Prvi izziv” zaradi neučinkovitosti predstavljen kot primer slabe prakse. Za program je bilo, po podatkih ECORYS in Evropske komisije, namenjenih 9,2 milijona evrov, vključenih je bilo 1.897 oseb, vendar jih je le 28 program uspešno zaključilo, zaposlitev pa so na koncu dobili samo štirje; 9,2 milijona evrov je šlo torej za zaposlitev le štirih ljudi!

Preberite tudi vprašanje evropske poslanke Romane Tomc, namenjeno ministrici Anji Kopač Mrak: Vprašanje za ministrico Anjo Kopač Mrak: Ali so štiri zaposlitve res stale 9,2 milijona evrov?

Drugič: Anja Kopač Mrak s svojimi projekti jemlje denar iz žepov revežev in ga deli političnim prijateljem, kar se je izkazalo potem, ko je ministrica za delo, ki bi ga naj opravile njene službe, najela različne “strokovnjake” in jih bogato plačala z našim denarjem.

Tretjič: Ministrica je poskusila izpeljati tudi mini delovno reformo, ki pa – kakšno presenečenje – ne prinaša potrebnih sprememb v smeri večje prožnosti na trgu dela, kar so ugotovili tudi na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, temveč le še dodatno zaostruje pogoje pri zaposlovanju in odpuščanju.

Anja Kopač Mrak (foto: STA)

Ministrstvo RS za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je predstavilo belo knjigo o pokojninah. Ministrstvo pod vodstvom Anje Kopač Mrak je kot temeljni upokojitveni pogoj predvidelo starost 67 let z dopolnjenimi 15 leti zavarovalne dobe. Pravico do predčasne pokojnine bi črtali.

Četrtič: Novi družinski zakonik Anje Kopač Mrak je slab zakon, ki je bil sprejet pod pretvezo “varovanja koristi otrok”. Seveda je Cerarjeva vlada poskrbela, da je šel hitro skozi proceduro. Režimski mediji so omejili poročanje, koalicijski poslanci pa razpravo civilne družbe na pristojnem odboru. Izpustili so prvo branje zakona, drugo in tretje branje so opravili kar skupaj ter zakonik zelo hitro in dokončno sprejeli. Ob tem pa ne gre pozabiti, da so v minulih petih letih izgubili oba družinska referenduma, kjer so Slovenci potrdili, da hočejo tradicionalno družino in tradicionalne vrednote, letos pa brez resnega dialoga z javnostjo, opozicijo in stroko brez sramu s preglasovanjem sprejeli novi družinski zakonik. S tem je pokazala in dokazala, koliko ji v resnici pomeni mnenje Slovencev.

Petič: Lotila se je tudi reorganizacije centrov za socialno delo, kjer je predlagala 15 novih regijskih centrov, kar pa bi pomenilo le še več birokracije, nekatera področja dela se bodo še bolj centralizirala, uvedba informativnih izračunov pa bo še bolj ‘zabasala’ socialne delavce, je prepričan Franc Donko. Uvedba popoldanskega delovnega časa, ki se sklicuje na “spremenjene družbene razmere” in dostopnost uporabnikom, s tem umetno ustvarja nove potrebe in zahteva, da bodo socialni delavci namesto svojim družinam “dostopni” ekonomskim migrantom in različnim družbenim skupinam za urejanje njihovih “človekovih pravic”. Rezultati reform “socialno čuteče” stranke SD in Anje Kopač Mrak so se v praksi pokazali kot popoln poraz stroke in žalitev občutka za pravičnost ter zdrave pameti ljudi. Ministričin predlog reorganizacije CSD prinaša socialnim delavcem nove težave, ljudem pa dodatne ovire pri dostopu do pomoči.

(Foto: iStock)

Šestič: Ugrabljena koroška dečka, ki še vedno nista pri starih starših. Odmevna sodba v zadevi koroških dečkov je bila sprejeta na Upravnem sodišču RS v Mariboru, ki je odločilo, da so bile z odvzemom dečkov kršene ustavne in človekove pravice njuni babici do družinskega življenja. Anja Kopač Mrak in odvetnica CSD Simona Marko pa nista premogli niti trohice strokovnega premisleka in sočutja ter sta ob tem trdili, da četudi gre za kršenje človekovih in ustavnih pravic babici, je CSD ravnal zakonito, saj je poskrbel za največjo korist otrok. To je seveda popolnoma napačna razlaga sodbe in konvencije o otrokovih pravicah, kjer je zapisano, da je korist odraslih, ki za otroke skrbijo, hkrati tudi korist otrok.

Sedmič: Ministrica Anja Kopač Mrak brani poskus socialne evtanazije nad starejšimi in nemočnimi ljudmi. Konec letošnjega januarja je pojasnila omilitev državnega kreditiranja varstvenih dodatkov in socialnih pomoči, ki sta jih z ministrom Ivanom Svetlikom uvedla z novo socialno zakonodajo v letu 2012. Žal ni zmogla kritičnega premisleka, ampak je za nevzdržno socialno stisko, ki jo je več kot pet let prenašalo na tisoče obubožanih slovenskih ljudi, okrivila kar njihovo ‘navezanost’ na nepremičnine!

Osmič: Na ministrstvu za delo so se pohvalili, da je ministrica podpisala pogodbe z izbranimi izvajalci projektov večgeneracijskih centrov, zamolčali pa so, da gre še za enega izmed projektov brez dodane vrednosti, ki bo namenjen zgolj stranki SD in zaposlovanju njenih članov. Vrednotnice in odpis dolgov so poleg protiustavne kraje koroških dečkov starim staršem še dodaten projekt ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je v naprej obsojen na propad, skoraj devet milijonov evrov sredstev pa bomo spet pokrili davkoplačevalci.

Foto: iStock

Ministrica Kopač Mrakova se doslej ni izkazala s projekti, ki bi imeli pozitivne učinke na zaposlovanje mladih in zmanjševanje revščine v najranljivejših družbenih skupinah. Njeni projekti koristijo predvsem posvečenim članom stranke SD, ki na ta račun dobijo dobro plačane in varne službe, s tem pa se še dodatno utrjuje klientelizem levice, namesto da bi se kot ministrica borila proti njemu.

Devetič: Poslanci so lanskega novembra sprejeli novi zakon o razvajenih otrocih in nemočnih starših, katerega pobuda je prišla prav s strani Anje Kopač Mrak. Zakon dobesedno navaja, da se bi vsako vzgojno ravnanje s svojim otrokom, pa naj bo okaranje zaradi strganih hlač ali ena “čez ritko” zaradi kraje sosedovega kolesa, obravnavalo kot nasilje, ki bo nemudoma sankcionirano.

Naše otroke moramo spodbujati k temu, da se sami naučijo, kako v življenju sprejemati odgovornosti letom primerno in se skozi opravljanje domačih opravil naučiti skrbeti zase, s tem pa ceniti tudi delo drugih. Če bo s prihodom novega zakona staršem to onemogočeno, strokovnjaki napovedujejo, da se lahko poslovimo od odgovornih in inteligentnih ljudi, ki bodo enkrat postavljeni na realna tla in prepuščeni sami sebi.

Desetič: In končno, o ne-uspešnosti njenega dela pričata tudi dve interpelaciji – zadnjo decembra 2016 so v poslanski skupini SDS vložili po tem, ko je Vrhovno sodišče RSv primeru koroških dečkov odločilo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca nezakonit in da so bili njuni babici, pri kateri sta otroka živela, do odvzema centra za socialno delo, kršene ustavne pravice. Prvič pa jo je poslanska skupina SDS interpelirala aprila 2016, saj so poslanci največje opozicijske stranke že takrat opozarjali, da je bil sam postopek obravnave vloge za skrbništvo popolnoma neustrezen in nezakonito zaključen, prav tako v primeru koroških dečkov. Ministrica se sicer ves čas brani s floskulami, kot je, da gre za zlorabo konkretnega primera v politične namene, namesto da bi popravila napako in vrnila ugrabljena dečka nazaj v objem starih staršev.

Janković govoril o pomenu dela, medtem ko je Mercator “zapufal” za okrog pol milijarde evrov!
Za piko na i pa je imel svoj govor ob prazniku dela tudi župan Ljubljane Zoran Janković, ki je izjavil, da je čas, da spet okrepimo pomen dela. To je podkrepil s sloganom “delu čast in oblast”, ki so ga delavci v preteklosti ponosno izražali, danes pa jim je ob tem sloganu nerodno, češ zaradi zmanjševanja pomena dela. To je nato navezal na obdobje, ko je bil zaposlen v Mercatorju, saj naj bi bilo v tistem času, ko ga je kot tajkun vodil med letoma 1997 in 2005, 15 tisoč posameznikov, ki so “verjeli in živeli, da dobremu delu namenjamo čast in oblast”. “Pozabil” pa je omeniti, da so bili vsi Jankovićevi prevzemi za časa vodenja Mercatorja skoraj v celoti financirani s posojili, pri tem pa naj bi Janković veliko sredstev za prevzeme pridobil tudi iz prevzetih tarč.

(Foto: Bobo)

 

Uradni podatki kažejo, da je imel pred prihodom Jankovića na čelo Mercatorja leta 1997 trgovec 30 milijonov evrov dolgov, kar je znašalo 14 odstotkov vrednosti premoženja, ob Jankovićevem odhodu leta 2005 pa so dolgovi presegali 626 milijonov evrov in z njimi je bilo financiranega že 41 odstotkov celotnega premoženja. Zadnja posledica Jankovićevih poslov je bila prodaja Mercatorja hrvaškemu kupcu Agrokor, s čimer se je Slovenija dejansko odpovedala desetim odstotkom vrednosti slovenskega gospodarstva.

Janković se je v svojem govoru ob prazniku dela zavzel tudi za odpravo gospodarskih sankcij proti Rusiji, kar je verjetno posledica tega, da je Putin že začel s svojim vmešavanjem tudi v prihajajoče volitve v Sloveniji. Russia beyond the Headlines je v začetku letošnjega marca poročala, da naj bi ruski predsednik z Redom prijateljstva nagradil ljubljanskega župana Zorana Jankovića in Anjo Kopač Mrak zaradi zaslug, ki naj bi jih imela pri krepitvi rusko-slovenskega sodelovanja in postavljanju spomenika sovjetskim in ruskim vojakom. To pa je le še eden v nizu znakov, da se bo Rusija vmešala v naslednje državnozborske volitve in podprla Jankovića.

M. S.