Ob sanaciji škode zaradi poplav Slovenijo pretresajo ganljive zgodbe

Resevanje prebivalcev iz hise na Prevaljah, ki jo je kasneje odneslo. Vir: STA

Trend umirjanja hidroloških razmer se bo nadaljeval tudi danes. ARSO napoveduje, da se bo v strugo vrnila tudi Krka. Pričakovati je delno jasno vreme, na severu države pa so popoldne in zvečer možne plohe in nevihte. Sanacija škode, ki so jo povzročile poplave, se nadaljuje širom po Sloveniji. Prebivalcem Solčave in Luč v Zgornji Savinjski dolini bodo skušali zagotoviti elektriko. Poteka sanacija poškodovanih cest. Slovenke in Slovence opogumljajo zgodbe posameznikov, ki pomagajo pri reševanju ljudi in premoženja. 

Včeraj je bilo v Zgornji Savinjski dolini brez elektrike še 500 odjemalcev. Elektro Celje pričakuje, da bodo lahko še danes z začasnimi vodi vzpostavili oskrbo z električno energijo.

Posebna pozornost je namenjena sanaciji poškodovanih cestišč. Prevoznost bodo poskušali zagotoviti tudi za doline Hrastnice, Bodovsko in Sopotnica na škofjeloškem, ki so bile dlje časa odrezane od sveta, poroča STA. Zaenkrat ostajajo zaprte naslednje ceste

– Dravograd – Slovenj Gradec, v Otiškem Vrhu in Dravograd – Ravne, Poljana – Mežica – Črna na Koroškem.
– Dravograd – Libeliče, pri Tribeju.
– Poljana – Šentvid, Koprivna – Črna, Šoštanj – Črna, pri Črni.
– Socka – Vitanje in Črnova – Vojnik pri Lembergu pri Novi Cerkvi.
– Ljubljana – Litija, pri Dolu. Za tovorna vozila obvoz po avtocesti.
– Razkrižje – Srednja Bistrica.
– Kamnik – Stahovica – Kamniška Bistrica in Kamnik – Gornji Grad.
– Prelaz Pavličevo sedlo – Solčava – Luče – Ljubno ob Savinji in Podlom – Kranjski Rak – Luče.

Zaprte ostajajo tudi številne lokalne ceste. Ker se razmere ves čas spreminjajo, voznikom priporočamo, naj spremljajo zadnje spremembe na Promet.si

Ponovno je odprta železniška povezava Celje – Velenje in Jesenice – Bohinjska Bistrica.

Korošci še vedno potrebujejo oskrbo s helikopterjem
Prebivalce Koroške se še vedno oskrbuje z vodo in hrano s pomočjo helikopterja. Iz Prevalj prihaja opogumljajoča zgodba. Lokalni podjetnik je zavaril most čez Mežo in tako povezal ločena bregova reke. Iz tistih koncev pa prihaja še ena zgodba s srečnim koncem. Gorski reševalci so uspeli rešiti mlado družino z nosečnico, ki v kratkem pričakuje novega člana. Potekalo je tudi reševanje starejše gospe, ki ni želela zapustiti svojega doma. Na helikopter je vstopila po eni uri prepričevanja. Na Koroški Beli se bo civilna zaščita sestala z Zavodom za gozdove, da določijo ukrepe za čiščenje hlodovine in vejevja.

ARSO napoveduje, da se bo Krka danes vrnila v strugo. Vodnatost rek se bo danes zmanjševala povsod po državi. Pričakovati je delno oblačno vreme, več sonca bo na jugu države. Proti večeru je na severu države pričakovati plohe in nevihte, ki bodo ponekod vztrajale ali se pojavljale tudi ponoči.

Še vedno je možno ponuditi pomoč preko aplikacije Poplave2023. Zaenkrat naj bi pomoč ponudilo 20 tisoč ljudi.

Na obisk prihaja Evropska komisarka
Danes se bo v Sloveniji mudila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Spremljal jo bo slovenski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Na terenu je tudi ekipa Nove24, ki pomaga sanirati škodo v Mozirju.

Ž. K.