fbpx

Obeležujemo ustanovitev koalicije Demos, ki je Slovenijo popeljala v samostojnost!

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Na današnji dan leta 1989 je prišlo do podpisa o ustanovitvi koalicije DEMOS, katere glavni cilj je bil osamosvojitev Slovenije. V aprilu 1990 je zmagala na prvih demokratičnih volitvah in Sloveniji omogočila prehod iz totalitarnega sistema v demokracijo in samostojnost.

Pred 31 leti, 4. decembra 1989, se je zgodila pomembna prelomnica v zgodovini Slovenije. Na ta dan so Slovenska demokratična zveza, Slovenski krščanski demokrati in Socialdemokratska zveza Slovenije podpisale dogovor o sodelovanju. S podpisom sporazuma so se pravno-formalno povezale v koalicijo DEMOS, ki je zmagala na prvih večstrankarskih volitvah aprila 1990. Koalicija je omogočila osamosvojitev in v vojni za Slovenijo ubranila slovensko samostojnost. Vodja in “motor” koalicije DEMOS je postal dr. Jože Pučnik, ključna oseba slovenske demokratizacije in osamosvajanja, zato ga lahko z vsem spoštovanjem imenujemo za očeta slovenske državnosti.

Ob 10. obletnici Demokratične opozicije Slovenije je dr. Pučnik dejal: “Mi moramo ustvariti ne le samostojno, suvereno državo, ampak tudi demokratično državo s kulturnim vrednostnim sistemom, ki bo urejal vsa področja človeškega življenja, in ki bi omogočil napredovanje, da bi se približali tej poti, ki so jo šli narodi Zahodne Evrope. Slovenci si to zaslužimo in to tudi zmoremo,” in povzel glavne ideje koalicije DEMOS, ki pa še danes žal niso v celoti uveljavljene.

Do ustnega dogovora o predvolilnem sodelovanju zveze demokratičnih strank je prišlo na domačiji predsednika Slovenske kmečke zveze (SKZ) Ivana Omana v Zmincu pri Škofji Loki, dne 27. oktobra 1989. Tam so se zbrali predstavniki Slovenske demokratične zveze, Socialdemokratske zveze Slovenije (zdajšnja SDS) in Slovenskih krščanskih demokratov ter se ustno dogovorili o sodelovanju, ki so ga s podpisom potrdili na današnji dan leta 1989. Dober mesec dni kasneje, 8. januarja 1990, je sledil podpis novega, volilnega sporazuma koalicije DEMOS, ki je opredeljeval razširjeno članstvo v koaliciji. Napovedal je skupen nastop na prvih večstrankarskih volitvah v aprilu 1990. S podpisom sporazuma sta se Demosu pridružila Slovenska kmečka zveza in Zeleni Slovenije. In tako je nastala velika koalicija Demos. Sporazum so v imenu SDZS podpisali Pučnik in Andrej Magajna, Rajko Pirnat in Janez Janša v imenu SDZ, Dušan Plut v imenu Zelenih Slovenije in Alojz Peterle v imenu SKD.

Storjeni prvi koraki k narodni spravi
Delovanje koalicije DEMOS je neprecenljivo in bo za vedno z zlatimi črkami zapisano v zgodovino slovenstva, saj so se nam takrat izpolnile večstoletne želje po samostojni in suvereni državi slovenskega naroda. V času Demosa so bili storjeni prvi koraki k narodni spravi, izveden je bil plebiscit o samostojni Sloveniji – kjer si je slovenski narod prvič pisal sodbo sam, in sprejeta je bila demokratična Ustava, ki spoštuje temeljne svoboščine ter človekove pravice. Demos je uspešno izpeljal osamosvojitvene procese, jih tudi ubranil pred agresorsko JLA ter slovenski narod iz jugoslovanskega totalitarnega okovja popeljal v demokratično, svobodno družbo.

Danes smo se državljanke in državljani Slovenije zopet znašli pred situacijo, ko moramo izkazati enotnost v boju za naš boljši jutri in dokazati, da s skupnimi močmi zmoremo. Slovenski narod je v času osamosvajanja dokazal, da smo sposobni stopiti skupaj, zato verjamemo, da bomo to edinost, povezovalnost in složnost pokazali tudi sedaj. Le s skupnimi močmi in enotni v boju bomo lahko premagali tudi situacijo z epidemijo covida-19.

Demokracija