fbpx

Obrtno-podjetniška zbornica in Gospodarska zbornica Slovenije pozivata k čim prejšnjemu oblikovanju nove vlade

Foto: STA

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) in Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) sta izrazili zaskrbljenost zaradi negotovih političnih razmer. “Pozivamo k čim prejšnjemu oblikovanju nove vlade z jasnim političnim mandatom, ki bi se resno lotila najpomembnejših strukturnih vprašanj,” sta zbornici zapisali v sporočilu za javnost.

Na OZS in GZS “z zaskrbljenostjo spremljamo trenutne razprave politike in preštevanje glasov glede morebitne nove koalicije ali pa predčasnih volitev“, so zapisali. Nepredvidljivo politično dogajanje vnaša negotovost v poslovno okolje, ki je že tako obremenjeno s številnimi neznankami v mednarodni trgovini, od trgovinskih vojn, brexita do koronavirusa, so opozorili.

Namesto ukvarjanja s samimi seboj pozivamo politiko k državotvornemu ravnanju v dobro državljank in državljanov Slovenije in nenazadnje tudi slovenskega gospodarstva, ki je vir dvigovanja življenjskega standarda v Sloveniji,” so zapisali v zbornicah. Želijo si vlado, ki bi se lotila najpomembnejših odprtih vprašanj, hkrati pa znala uskladiti interese različnih skupin ob zagotavljanju javnofinančne vzdržnosti.

Za nižjo obdavčitev in večjo konkurenčnost
Med najpomembnejšimi nerešenimi vprašanji so izpostavili pogajanja o novi evropski finančni perspektivi, pa področja zdravstva, pokojninskega sistema, sistema dolgotrajne oskrbe ter javnega sektorja. “Kot družba moramo jasno odgovoriti na vprašanje, do katere mere lahko financiramo naraščajoče izdatke, ki so posledica demografskih sprememb in nespametnih preteklih političnih odločitev, le iz javnih virov, saj ti pomenijo pritisk na višjo obdavčitev, kar znižuje konkurenčnost našega gospodarstva,” so opozorili.

Foto: STA

Vprašanje prehoda Slovenije v podnebno nevtralno krožno gospodarstvo v skladu z Evropsko zeleno reformo je po njihovem “več kot aktualno”. Enako velja za oblikovanje Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta na način, da ne bo poslabšal konkurenčnosti slovenske industrije ali povzročil energetske revščine pri gospodinjstvih. Zavzeli so se za zeleno energijo, a opozorili, da bo za to nujno izkoristiti naravne danosti, kot je bogata vodnatost Slovenije, ne pa da se novim hidroelektrarnam odpovedujemo vse do leta 2030.

Urediti je treba tudi okoljsko zakonodajo, zagotoviti primerno infrastrukturo za samozadostnost Slovenije pri ravnanju z odpadki in zmanjšanje njihovega kopičenja. “Vse to jasno kaže, da potrebujemo močno vlado, ki bo kos tem nalogam,” so poudarili v obeh zbornicah in dodali, da je Slovenija na prelomni točki. Kot so še dodali, sta OZS in GZS nepolitični organizaciji, podpirata pa vse tiste politične stranke, ki delujejo v dobrobit slovenskega gospodarstva.

Marko Puš