fbpx

Od danes naprej v trgovino le z uporabo zaščitne maske

Zaradi preprečevanja italijanskega scenarija, kjer je umrlo že več kot 10.000 prebivalcev zaradi COVID-19, je Vlada RS sprejela nove ukrepe, ki so z današnjim dnem stopili v veljavo.

Ukrepi so namenjeni k še dodatnemu zmanjševanju socialnih stikov in gibanju prebivalstva v državi in tako preprečevanju hitrega širjenja okužbe, na nivo, ki ga naše zdravstvo zmore. Tako je Vlada RS  sprejela zaostritev odloka, ki omejuje gibanje. Gibanje je omejila na občino stalnega prebivališča z nekaterimi izjemami. Te izjeme so prihoda na in odhod z dela, za opravljanje gospodarske, kmetijske in gozdarske dejavnosti, za dostop do lekarn …

Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju je še vedno potrebno upoštevanje varne razdalje do drugih oseb. Dodatno pa je predpisana obvezna uporaba zaščitne maske oz. druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrijejo nos in usta, ter zaščitnih rokavic.

Zaščitne opreme primanjkuje
Posledice nepravočasnega reagiranja na dogajanje na Kitajskem in kasneje v Italiji, prejšnje Vlade RS Marjana Šarca, se že poznajo v zdravstvu. Skladišča zaščitne opreme so bila ob prihodu nove vlade, ki jo vodi premier Janez Janša, popolnoma prazna. Nabava zaščitnih sredstev na svetovanem trgu, zlasti zaščitnih obraznih mask, je izjemno težavna, ker jih zaradi pandemije potrebujejo vse države. Tako najbolj primanjkuje obraznih mask FFP3 za zdravstvene delavce, ki so namenjene filtraciji delcev iz zraka. Teh je bilo včeraj pri nas na zalogi le 1450. Nabava takšnih mask je izjemno otežena in na trgu se pojavljajo tudi ponaredki. Tudi naši državi so bile ponujene maske s ponarejenim certifikati tako, da se zaradi velikega povpraševanja na veliko ponareja. Zato je le upati, da bo posebna komisija obrambnega ministrstva, ki pregleduje ponudbe za zaščitno opremo, uspela najti ponudnike, ki bodo dobavili ustrezno opremo. Za splošno prebivalstvo uporaba FFP3 mask ne bo možna in tudi ni potrebna.

Obrazne maske za prebivalstvo
Vsi, ki bomo imeli kakršen koli opravek izven doma, bomo morali imeti masko in rokavice. Tržni inšpektorat je že pred časom uvedel novo kategorijo obraznih mask, tako imenovanih higienskih mask. Vendar je ob tem potrebno opozoriti, da je na slovenskem trgu različna ponudba higienskih obraznih mask, katerih naloga je zmanjšanje možnosti kapljičnega prenosa okužb. Te higienske maske se trenutno večinoma prodajajo prek spleta, cene se gibljejo od 2,50 evra naprej, odvisno od ponudnika. Večina ponudnikov oz. šivilj ji izdeluje doma in nimajo nobene deklaracije in računa, kar v teh časih za kupca pomeni svojevrstno tveganje.

Takšne maske so namenjene učinkovitemu zmanjševanju možnosti kapljičnega prenosa. Zato pa mora higienska maska zagotavljati vodo odbojnost oz. ne sme premočiti. Zdravstvena stroka je na to preko medijev opozorila, citiramo: “Posvariti moram pred navadnim blagom, saj se maske zelo hitro premočijo. To pa je še bolj nevarno. Če se kapljice raztopijo na vlažni površini, še lažje vstopajo v sluznico.” Zato bodite pozorni iz kakšnega materiala je narejena obrazna maska.

Izjemno popularne maske na slovenskem trgu za večkratno uporabo  SHIELD
Slovensko podjetje Kovanec Unlimited d.o.o. je pred časom pričelo s proizvodnjo in prodajo higienskih obraznih mask za večkratno uporabo SHIELD. Njihove maske so iz ustreznega materiala, ki ne prepušča tekočine. Veliko organizacij in posameznikov se na njih obrača z prošnjo po donaciji, saj je pomanjkanje obraznih mask zelo veliko. Tako so do sedaj donirali maske SHIELD Gasilskemu društvu Šmarje pri Jelšah, Društvu za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, Vzgojno izobraževalnemu zavodu Višnja Gora in Dnevnemu centru za brezdomce v Ljubljani.

Higienske obrazne maske SHIELD, se prodajajo v nekaterih lekarnah in v spletni trgovini, kjer masko lahko naročite s 24 urno garancijo dostave. Trenutno imajo na zalogi še 16.000 kosov in jo bodo v tem tednu zaradi povpraševanja podvojili. Vendar je pričakovati, da bo zaradi sprejetega ukrepa obveznega nošenje obraznih mask,  prišlo do velikega povpraševanja. Zato upamo, da bo slovenska proizvodnja zmogla zadostiti potrebe, saj se je izkazalo, da je nabava iz tujine izjemno težavna.

Ukrep nošenja obraznih mask, bo verjetno veljal dlje časa, zato je bolj racionalen nakup obrazne maske, ki  je kakovostna iz ustreznega materiala, ki ne prepušča vode, za večkratno uporabo in ki se jo da razkužiti, kot masko za enkratno uporabo. Vse navedeno slovenske maske SHIELD izpolnjujejo in jih uporablja tudi ekipa Nove24TV.

Barbara Majdič