fbpx

Odlazkova družba, ki izdaja lažne novice, dolguje državi že skoraj 300 tisoč evrov

Vesna Vuković in Primož Cirman (Foto: zajem zaslona)

Po razkritju primera Golobovega financiranja ene od novinark portala Necenzurirano Vesne Vuković je Požareport s svojim odkritjem zarezal še globlje v spletke novinarjev in deležnikov Odlazkovega smetarsko-medijskega imperija. Na dan prihajajo dejstva, ki nakazujejo na vse prej kot korektno poslovanje. V preteklosti so se že domnevno lotili podobnih “iznajdljivih” rešitev za pobeg pred davčnim organom, zato vsa razkritja danes le še dodatno podkrepijo vse pretekle sume.

Po Požareportovem razkritju, da je podjetje GEN-I pod vodstvom Roberta Goloba nakazovalo denar podjetju, ki ga je ustanovila novinarka portala Necenzurirano Vesne Vuković, je raziskovalni novinar Bojan Požar naredil korak dlje v nečiste posle spletkarjenja članov smetarsko-medijskega imperija in razkril dejstva, ki kažejo na poskus manipulacije omenjenih z državo, celo goljufije.

Požareport iz svojih zanesljivih virov trdi, da portal Necenzurirano oziroma družba Providentia d.o.o. FURS-u, torej davkoplačevalcem, ta trenutek dolguje že natančno 290.493,00 evrov. Prav tako pa naj bi imela že dlje časa blokirane vse transakcijske račune v državi, FURS pa naj bi izdal tudi že sklep o blokadi vsega premičnega premoženja te družbe.

Necenzurirano je že v preteklosti poskusil izvesti domnevno goljufijo
Če bodo hoteli obstati, se bodo morali na portalu Necenzurirano znajti drugače, kot so se v preteklosti. O iznajdljivosti portala Necenzurirano in njegovih novinarjev je v preteklosti pisal tudi novinar Luka Perš, ko naj bi po letu dni od ustanovitve družbe Providentia ob vpogledu v izkaz poslovnega izida ugotovil, da je družba kljub brez zaposlenih ustvarila 164.472,45 evra skupnih prihodkov. Že takrat je bil zaradi približno enakega zneska odhodkov in izredno čudnega plačila davkov, sum na agresivno davčno planiranje, kar bi vsak prepoznal. Torej nas razkrita dejstva, ki prihajajo na dan o domnevnih davčnih prevarah in goljufijah s strani Necenzurirano, ne presenečajo. Požar trdi, da je v zraku prenos domene Necenzurirano na družbo Media partner, ki je seveda v lasti nekdanje Odlazkove žene Alene Nardini, kar pa hočeš nočeš nakazuje na to, da se portal Necenzurirano želi izogniti FURS-ovi blokadi, vendar za to obstajajo tudi določeni izrazi za sankcije, kot piše Požar: načrtovani pobeg pred davčno upravo in poplačilom davčnih obveznosti na drugo podjetje.

Podjetja so se v preteklosti enostavno “prenesla”
Providentia in formalno nekdanje podjetje Vesne Vuković, SEE M. & C., po novem KCA, d. o. o., naj bi se že v preteklosti polastila podobnih rešitev, ko so se novinarji, javnost ali pristojni organi začeli zanimati za njihovo poslovanje. V takih primerih so se podjetja enostavno “prenesla” pod nove lastnike, dodatne sume pa na omenjeno družbo meče tudi poročanje Siola, da je v letih 2016 do 2019 prejela kar 531 tisoč evrov od TSmedie, hčerinske družbe Telekoma Slovenije, za objave tekstov novinarjev današnjega portala Necenzurirano.

Grožnje s tožbo brez pravne osnove: Napad je najboljša obramba
Vse razkrito pa je bila le pika na i oziroma dregljaj v osje gnezdo, saj so, kot piše Požareport, novinarji portala Necenzurirano začeli po Twitterju vsepovprek javno groziti z različnimi tožbami, medtem ko na novinarska vprašanja, povezana s poslovanjem portala Necenzurirano, ne želijo odgovarjati.

Odvetniška pisarna Jadež Varl v imenu družbe Providentia d.o.o. zahteva spoštovanje davčne tajnosti. (Foto: zajem zaslona)

Dejstvo pa je, da morebitne tožbe nimajo nobene pravne osnove, to so zgolj grožnje oz. način obrambe (pred resnico), s čimer po besedah Požarja želijo prepričati javnost, da jim je bila storjena krivica, čeprav dejstva govorijo drugače. V primerih, ko gre za domnevno prikrito financiranje točno določenih novinarjev in medijev, je to absolutno zadeva javnosti, sploh če gre za resne sume zlorab javnega denarja, državnih podjetij in neposredno vpletenost vidnih politikov, v tem primeru državne družbe GEN-I ter pretendenta za novega predsednika vlade Roberta Goloba oziroma njegove politične stranke Gibanje Svoboda. In medtem ko novinarji s portala Necenzurirano obsojajo ostale, da vlagajo bizarne tožbe, so oni tisti, ki zdaj počnejo enako, celo huje, saj so v njihovem primeru zadeve jasno podkrepljene z argumenti in dokazi. Kot javne osebe, ki naj bi delale za javnost, želijo prikriti ozadje svojega poslovanja, ki pa sodeč po njihovih odzivih ni brezmadežno. Napad je najboljša obramba, a žal tokrat zaman, saj so razgaljeni do kosti.

Tanja Brkić