[VIDEO] Cerarjevi se branijo, češ – NPU je neodvisna, mi nimamo nič z njimi

Datum:

Policija je danes vdrla na sedež Janševe SDS. Uradno so preiskovali pisarno in vso korespondenco poslanca SDS Andreja Širclja ter s tem povezano dogajanje okrog slabe banke (DUTB). A sporno je bilo predvsem preiskovanje na sedežu SDS na Trstenjakovi.

                   

Kot je znano, je bil Andrej Šircelj na začetku eden izmed neizvršnih direktorjev slabe banke. Po naših podatkih naj bi policisti že obiskali poslančevo pisarno v državnem zboru in zasegli vso njegovo elektronsko korespondenco.

Cilj sploh ni Šircelj, ampak vsa korespondenca SDS?
Zakaj se je policija odločila, da poseže tudi v prostore SDS na Trstenjakovi ulici, ni povsem jasno, kajti Andrej Šircelj na sedežu stranke nima niti svoje pisarne niti kakršnegakoli računalnika. Preiskava se zato zdi zgolj krinka, da bi policisti prišli do serverja in elektronske komunikacije največje opozicijske stranke, na kar bi lahko sklepali tudi iz podatka, kdo je preiskavo na sedežu SDS v resnici odredil.

Kaj se je dogajalo čez dan?

  • Na sedež stranke je že dopoldne prišel tudi poslanec Šircelj v spremstvu odvetnika Francija Matoza in novinarjem dejal, da je bilo v zvezi z DUTB vse že povedano. Za njima so šli nato še preiskovalci.
  • Se je pa na Trstenjakovi zbralo tudi okoli 40 podpornikov stranke SDS, ki, kot pravijo, nasprotujejo udbovskim metodam, predvsem pa delu sodišča.
  • Vinko Gorenak, poslanec SDS: “Očitno bodo kmalu volitve. /…/ Vrsta naključij, ki sovpadajo in dajo slutiti, da gre za politični projekt SMC.”
  • Jože Tanko, vodja poslanske skupine SDS: “Jasno je samo to, da so zapečatili pisarno našega poslanca Andreja Širclja. Predpostavljam, da je ta preiskava odrejena zato, ker je krajše obdobje deloval v DUTB. /…/ Vendar glede na to, da se je preiskava razširila tudi na prostore Slovenske demokratske stranke, predpostavljam, da gre tudi za maščevanje koalicije Slovenski demokratski stranki. Potrebno je vedeti, da je mag. Šircelj nedavno sklical tudi Komisijo za nadzor javnih financ, na kateri so obravnavali financiranje ene izmed političnih strank, ki naj bi bilo posredno ali neposredno izpeljano iz tujine, o tem se je veliko govorilo v hrvaških medijih; tudi oseba, ki je nakazala ta denar, je to večkrat javno potrdila.”
  • Zaradi preiskave je danes v parlamentu kar nekaj časa vladala prava zmeda, a se je predsednik DZ na koncu odločil, da s sejo nadaljujejo. Odločitev o nadaljevanju seje je bila po njegovih besedah sprejeta na podlagi stališča parlamentarne zakonodajno-pravne službe.
  • Poslanci SDS in SMC v Komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) so odredili nadzor nad preiskovalci NPU.
  • Za danes napovedani sprejem ministrice za obrambo Črne gore, ki bi jo morali sprejeti v državnem zboru, je bil odpovedan.
  • Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer“Kategorično zavračam kakršnekoli takšne politične ocene in insinuacije. NPU je samostojen, neodvisen organ, ki na podlagi svojega dela odloča, na kakšen način bo deloval.” 
  • Tudi na policiji so zanikali, da bi želeli zaseči strežnik celotne stranke SDS, pač pa so želeli “pridobiti konkretne podatke o konkretni osebi, ki je osumljena kaznivega dejanja, kot je to izhajalo iz odredbe preiskovalnega sodnika za izvedbo hišne preiskave”.

Sodnica, ki ščiti sporne kredite
Vodja celotne preiskave je Ivan Razpotnik, odredbo za preiskavo pa je izdala sodnica Deša Cener, sicer znana iz afere NLB, ko je državnozborski preiskovalni komisiji zavrnila vpogled v sporne kreditne mape.

Kot je znano, je Cerarjeva vlada v letošnjem letu enega izmed največjih kadrovskih cunamijev izvedla prav na slabi banki in iz nje izgnala tujce, ki so upravljali z večmiljardnim premoženjem države in očitno prišli v konflikt z obstoječimi slovenskimi omrežij. Da gre za željo po mafijskem načinu poslovanja, so opozorili tudi odhajajoči tujci, ki so izpostavili prav vladne pritiske na njihove poslovne odločitve.

Da so v zvezi s Savo in njenimi družbami v resnici pritiskali na vodstvo slabe banke, je tedaj priznal tudi sekretar v Cerarjevem kabinetu Metod Dragonja.

Na preiskavo so se že odzvali v stranki SDS, kjer bodo po besedah vodje poslanske skupine Jožeta Tanka danes obstruirali sejo v državnem zboru. “Danes je črn dan za demokracijo,” je dejal Tanko.

Tri hišne preiskave
Iz policije so medtem sporočili, da so današnje aktivnosti nadaljevanje operativnih aktivnosti, ki jih je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) izvajal že oktobra 2015. Predkazenski postopek poteka zoper več oseb, ki naj bi storile kaznivo dejanje pri vodenju gospodarske dejavnosti, zato da bi drugemu pridobile premoženjsko korist oziroma povzročile premoženjsko škodo, pri čemer so naklepno zlorabile svoj položaj in dano zaupanje glede razpolaganja s tujim premoženjem.

Preiskovalci NPU pri eni od osumljenih oseb opravljajo tri hišne preiskave na različnih naslovih na območju Ljubljane z namenom utemeljevanja suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Prostosti niso odzveli nobeni osebi.

U. U.

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...