fbpx

[NADALJEVANJE] Časnik: “Politika dr. Janeza Pogorelca in stranke NSi je napačna”

Janez Pogorelec (Foto: Facebook)

Po desetletju sistemsko strukturnih zlorab oblasti zoper demokratično stranko SDS je slednja 3. junija 2018 izborila veliko in zasluženo zmago na volitvah v državni zborso zapisali v Časniku. To so okoliščine, v katerih je neutemeljeno politiko funkcionarja dr. Janeza Pogorelca iz NSi o bojkotu SDS težje ignorirati. Zapisali so še, da so v ta namen članom in simpatizerjem stranke NSi podali ugovor vesti, v odzivih pa je prišlo do neutemeljenih očitkov in programskega paradoksa.

Prišlo je do očitka, da je kritika politike dr. Janeza Pogorelca osebno obračunavanje. Očitek je neutemeljen, so prepričani v Časniku, saj ne graja osebe, temveč politiko, kar kaže že sam naslov “Politika …”. Ob tem je treba dodati, da je prav politika dr. Pogorelca tista, ki je osebno obračunavajoča, saj je na svojem Twitter profilu napisal: “Upam, da bo slovenska politika vzdržala v bojkotu Janše in tudi svoji stranki bi priporočil, da se mu pridruži.”  

Foto: Twitter

Vez s politiko NSi
Drugi očitek zoper ugovor je bil, da naj osebno-izključevalna politika dr. Pogorelca ne bi imela zveze s stranko NSi. “Tudi ta očitek je neutemeljen,” pravijo, saj je temeljna točka te dolgoletne politike ravno izključevanje demokratične stranke SDS. Kar ponovno dokazuje primer izjave Pogorelca o bojkotu Janše. “Nosilna točka navedka je politični termin ‘bojkot’, ki pomeni ‘izključitev iz družbe’.” Tovrstno izključevanje je javno objavil član izvršilnega odbora politične stranke NSi, na podlagi 1. alineje 30. člena statuta NSi pa ima izvršilni odbor pristojnost, da “izvaja politiko stranke”. Stranka NSi se od njegove izključevalne politike ni ogradila niti ga ni izključila iz stranke NSi, čeprav je – v primeru nestrinjanja s politiko svojih visokih funkcionarjev – uradna politika izvršilnega odbora stranke NSi prav izključitev iz stranke. Primer te uradne politike je sklep izvršilnega odbora NSi iz leta 2016, ki se je v izreku glasil: Aleša Hojsa se izključi iz stranke Nova Slovenija – krščanski demokrati.” 

Programski paradoks – “pretežak nahrbtnik”
Neutemeljeno je tudi, da naj bi imela demokratična stranka SDS t. i. “pretežak nahrbtnik”. Pogorelec je namreč prejšnji teden izjavil, “da je preprosto preveč obremenjen z vsemi mogočimi nahrbtniki”. Kot večkrat rečeno, so v Časniku neutemeljena stališča dr. Pogorelca po vsebini že izpodbili. “Toda dodatno je treba opozoriti, da je očitek, da naj bi šlo pri demokratični stranki SDS za ‘pretežak nahrbtnik’, neutemeljen programski paradoks.” Politik stranke NSi namreč po drugi strani ne izvaja dolgoletnega izključevanja oziroma ne govori o kakem “pretežkem nahrbtniku” stranke SD Dejana Židana, čeprav je slednja v registru pravnih oseb Ajpes še danes ustanovno registrirana z dnem “30. septembra 1976”. Datum pa odraža vso zamolčevano “težo nahrbtnika” SD v odnosu do paradoksne politike NSi.

Ugovor vesti
Zato je politika dr. Pogorelca in stranke napačna, ugovor vesti zoper njo pa je utemeljen, pravi Časnik. “Napačno politiko se namreč izvršuje v smer izključitve demokratične zmagovalke volitev v državni zbor 2018. S tem se bodo morali člani in simpatizerji stranke NSI soočiti. Nato pa v sebi uveljaviti ugovor vesti. In se pridružiti naporov polni poti v pomoč demokratični zmagovalki.” V zapletenih slovenskih okoliščinah namreč demokratična zmagovalka volitev potrebuje nujno pomoč strank, gibanj in simpatizerjev vsesplošno demokratičnega pola.

A. G.